SF vil tvinge regeringen til at undersøge Scandinavian Star-brand
Justitsminister Søren Pind har afvist at iværksætte en dansk undersøgelse af branden ombord på Scandinavian Star i 1990, men nu vil SF tvinge ham.
Flemming Thue Jensen har søndag kastet nyt lys over sagen om Scandinavian Star, der i april 1990 blev udsat for flere påsatte brande, der kostede i alt 159 mennesker livet. Sagen har været efterforsket i flere omgange og bliver det satdig, men endnu er der ikke blevet fundet frem til, hvem der stod bag brandene og hvad deres motiv var.
Men ifølge Flemming Thue Jensen kan feltet af mistænkte, hvis hans beviser tages i betragtning, og holder vand, dog indsvævres til to personer. Personer som han vel og mærke ikke vil navngive, ligesom han ikke vil lade sig afhøre af norsk politi såfremt, de måtte ønske det.
Med de nye oplysninger på bordet er der fra flere sider blevet udtrykt ønske om politisk handling i sagen, men justitsminister Søren Pind (V) afviser at igangsætte en undersøgelse af branden, der betegnes som en af de største katastrofer i nordisk historie.
Det kan han dog blive nødt til, hvis et lovforslag fremsat af SF vinder opbakning fra et flertal i Folketinget.
- Søren Pind indtog posten som justitsminister med budskabet om, at nu var der en ny sherif i byen. Jeg ville ønske han også ville være sherif for de pårørende som nu står tilbage med flere spørgsmål end svar om en meget gammel sag, hvor myndighedspersoner har tilbageholdt oplysninger, siger Lisbeth Bech Poulsen der er sit partis retsordfører.
Hvis ikke Søren Pind selv vil gøre det, så må vi tvinge ham til det
Sagen om Scandinavian Star har siden starten betydet meget for SF og Tommy Dinesen der frem til 1998 sad i Folketinget for SF forespurgte skiftende regeringer om muligheden for en undersøgelse af branden, ligesom partiet i 1997 indkaldte en forespørgselsdebat i Folketinget med det mål at få undersøgt de egentlige ejere af færgen Scandinavian Star. Debatten endte ud i en tekst med et politisk flertal bag sig, der fastslog at "eventuelt nyt materiale af betydning for sagen vil blive forelagt de relevante myndigheder til vurdering."
- Man må sige, at der i den grad er tale om ny materiale af betydning for sagen med de oplysninger vi har fået i dag. Det viser, der er brug for en undersøgelse i samarbejde med de norske myndigheder. Hvis ikke Søren Pind selv vil gøre det, så må vi tvinge ham til det. Vi skylder ofrene og deres pårørende, at vi kommer til bunds i denne sag, slutter Lisbeth Bech Poulsen.