Per solgte minkfoder og maskiner: Nu venter han i bunden af køen til erstatning
Kun 25 procent af minkavlerne har sendt deres sag ind om erstatning. Imens står følgeerhvervet med lange udsigter til deres.
Regningen for nedlukningen af minkerhvervet bliver markant dyrere end forventet. Men ifølge tidligere minkavler og direktør i Thyrrestrup Mink, Per Thyrrestrup, så bliver det nok endnu mere.
For mens han hjemme i Aars venter på sin erstatning for sine 68.000 aflivede mink, så er erstatningen for hans følgeerhverv ikke engang begyndt endnu.
Per Thyrrestrup har en virksomhed, som stod for at servicerer en stor del af landets minkfarme med eksempelvis foder og strømaskiner. Maskiner, som nu bare står.
Det er ikke noget, jeg går til daglig og tænker på. Gør vi det, så bliver vi ødelagte mennesker.
Per Thyrrestrup, direktør i Thyrrestrup Mink
Ifølge Per Thyrrestrup kan man som følgeerhverv gå ind og søge et mindre beløb for en del af varelageret, men det vil ikke kunne betale sig, fordi en høj procentsats af det går til administration.
- Det betyder jo, at vores kapital er fuldstændig bunden. Vi kan ikke komme videre. Bygningerne her kunne være brugt til mange andre ting, men vi er bare låst.
Prøvesager i det uvisse
I går kom det frem, at Fødevareministeriet forventer at udgifterne til erstatningssagerne for det nedlagte minkerhverv vil stige med seks milliarder kroner.
Det tal kommer ud fra afgørelserne i cirka 60 prøvesager fra Taksaktionskommissionen. Men udover at der stadig er 75 procent af minkavlerne, der ifølge transportminister Thomas Danielsen (V) ikke har sendt deres prøvesager ind, så står prøvesagerne for følgeerhvervet også tilbage i det uvisse.
- Det er jo fordi, at vi i den sidste ende ikke ved, hvad vi skal indsende. Det vi indsender nu, kommer vi til at rette i, fordi vores prøvesager ikke er afgjort, lyder det fra Per Thyrrestrup.
- Det er ikke noget, jeg går til daglig og tænker på. Gør vi det, så bliver vi ødelagte mennesker.
Imens kan han se sin virksomhed stå hen, men der bliver stadig stillet krav til, at virksomheden skal vedligeholdes.
- Vi skal sørge for at fjerne sne, når der ligger meget, rense tagrender og slå græs. Hvad der ellers kommer af ting, men det er jo kun en lille del af udgifterne, fortæller Per Thyrrestrup.
Imens skal forsikringer, revisorer og advokater betales, for at hjælpe med at ordne prøvesagerne.
Alt sammen ekstra udgifter, mens udsigterne til betalingen er lang.
Skal Per Thyrrestrup skønne, hvad det koster, så bliver det tidligere regnskab nu ganget med 15-20, for at udfylde de skemaer, som minksekretariatet sender afsted.
Den samlede regning til minkavlerne skønnes til at koste staten i alt 29,5 milliarder kroner.
Det dækker udgifter på omkring 24 milliarder kroner til erstatning og kompensation til minkavlere og følgeerhverv.
Tilbage i 2020 blev den regning vurderet til at ligge på 17,6 milliarder kroner.
SE HER, DA TV2 NORD TOG SIG EN SNAK MED PER THYRRESTRUP: