Mads' minkfarm er revet ned: Seks uger senere var det hele væk
I dag er der kun en bar mark på det område ved Tårs, hvor Mads Triers havde sin minkfarm. Farmen er som den første i Danmark blevet revet ned.
Selvom farmen er væk, er der endnu ikke sat et endeligt punktum. Den tidligere minkavler Mads Trier er nemlig ikke enig med Fødevarestyrelsen om erstatningen.
I alt 1.232 minkfarme skal i følge Bygningsstyrelsen rives ned. Otte millioner kvadratmeter bebygget areal med minkhaller og bygninger skal fjernes i Danmarks historiens største nedrivningsopgave, som staten indgik i januar 2021.
Mads Triers farm og yderligere ni minkfarme er revet ned. Fem af de ti farme var beliggende i Region Nordjylland. Det oplyser Bygningsstyrelsen til TV2 Nord.
- Før var der en velfungerende minkfarm på 8.000 kvadratmeter, som vi havde haft i fire år, før coronaen kom. Vi havde planer om renovering, siger Mads Trier.
Bygningsstyrelsen har netop lavet entrepriseaftale for yderligere 13 minkfarme, som skal rives ned i de kommende måneder.
De 13 nedrivningsentrepriser er i følge Bygningsstyrelsen fordelt på fire miniudbud. Miniudbuddene fordeler sig med to i Region Nord, ét miniudbud i Region Midtjylland og ét miniudbud i Region Syddanmark.
Nedrivning var to år undervejs
For Mads Trier har det været en langstrakt proces at nå frem til nedrivningen af minkfarmen.
- Det er to år siden, at vi sendte ansøgningen ind om erstatning. I april sidste år fik vi udbetalt erstatning. Derefter havde vi 25 mand heroppe i sommer fra forskellige entreprenørfirmaer for at se minkfarmen og for at give pris på at pille den ned, siger Mads Trier.
Midt i november sidste år og næsten præcis tre år efter, at minkerhvervet blev lukket ned på et pressemøde, gik nedrivningen i gang hos Mads Trier. På seks uger var farmen pillet ned.
På landsplan skrider det omfattende arbejde med at rive minkfarmene ned langsomt frem. Kun 10 er revet ned og yderligere 13 er på vej.
Bygningsstyrelsen oplyser i et skriftligt svar til TV2 Nord, at man forventer at tildele de næste 17 nedrivningsentrepriser i løbet af april 2024, og at man ikke kender tidshorisonten for den samlede nedrivningsopgave:
- Det afhænger af, hvornår og hvor mange sager Fødevarestyrelsen overdrager til Bygningsstyrelsen, skriver de.
1.172 mangler at søge om nedrivning
Langt størstedelen af de mange sager er endnu ikke nået frem til Bygningsstyrelsen. Blandt andet fordi mange minkavlere endnu ikke har fået deres sag vurderet af Taksationskommissionen, og i følge tal fra Bygningsstyrelsen, så mangler styrelsen fortsat at få overdraget 1.172 sager.
Nedrivningen af Mads Triers minkfarm og et par andre fungerer som prøvesager for branchen, og skal danne præcedens for, hvordan det skal foregår. Det har vist sig at være en kompliceret og besværlig proces at behandle erstatningssager og nedrivningen.
Først skal Taksationskommissionen vurderer minkfarmen og nå til enighed med avleren. Herefter skal Fødevarestyrelsen godkende og udbetale erstatning, og først herefter kan sagen sendes til Bygningsstyrelsen, som står for nedrivningen.
Mads Triers minkfarm skulle som prøvesag være enkel og danne grundlag for resten af branchen, men trods nedrivningen er der endnu ikke sat punktum.
- Vi slås om, antal gange nogle han-avlsdyr bliver talt med i regnestykket. Vi er sådan set enige på begge sider af bordet, men Fødevarestyrelsen, som skal afgøre det, er ikke enige med os, og de laver noget kludder, siger Mads Trier.
Sagerne trækker ud
Nedrivningen af minkfarmene hører under Transportministeriet, og her mener ministeren, at avlerne har gode muligheder for at få en hurtig afklaring, og at minkavlerne selv er med til at trække sagerne i langdrag.
- Hvis man synes, at det går for langsomt, så skal man tage fast-track-modellen, hvor man kan få en hurtig sagsbehandling, hvis man har brug for penge til at komme videre med et projekt. Hvis man gerne vil have lavet en nidkær vurdering af selv den mindste detalje, så er det klart, at det tager længere tid, siger transportminister, Thomas Danielsen (V).
Minksagerne bliver seks milliarder dyrere
Statens udgifter til nedrivning af minkavlernes produktionsanlæg og myndighedernes opgaver i forbindelse med erstatninger ventes at løbe op i 5,5 milliarder kroner.
Den samlede udgift til erstatninger og nedrivninger er skønnet til at koste 29,5 milliarder kroner. Fødevareminister, Jacob Jensen, har opjusteret udgiften med seks milliarder kroner, da den samlede udgift til minkerstatninger, som oprindelig var skønnet til at koste staten 17,6 milliarder kroner, nu lyder på 24 milliarder kroner.
Det sker på baggrund af de første 51 afgørelser om nedlukningserstatning fra erstatnings- og taksationskommissionerne. Erstatningsniveauet har vist sig at være højere end forventet.
I Tårs håber Mads Trier, at der kan findes en afklaring på hans sag i løbet af foråret, så han kan finde ud af, hvad der skal ske med den mark på en hektar, som ligger tilbage efter, at farmen er væk.
- Vi håber på, at der er en nabolandmand, som forbarmer sig over os og vil købe den, men lige nu ligner det ikke noget, som kan bruges til landbrugsjord de næste par år, siger Mads Trier.