Fra mink-koloni til ålegræs-eventyr? Kommunen spænder ben for Thorbjørns gode idé
Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord
Thorbjørn Jepsen har tidligere været minkavler, men da erhvervet lukkede, måtte han gå andre veje.
Thorbjørn Jepsens forretningsidé gavner både ham selv, miljøet og strandgæster, men Jammerbugt Kommune står i vejen.
Thorbjørn Jepsen har fået en god idé, eller det troede han i hvert fald, han havde.
Selv kalder han idéen en win-win-situation, men retteligt kunne man måske kalde det en win-win-win. Det er nemlig både miljøet, strandgæster og ham selv, der får gavn af idéen.
For lidt mere end et år siden begyndte han at opsamle ålegræs langs stranden på Gjøl. Det friske ålegræs tørrer han, og når det er helt tørt, kan det bruges til både tangtage på Læsø, isolering og akustikplader til lofter.
Foruden at være en indtjeningsmulighed for ham selv, betyder opsamlingen også, at ålegræsset ikke ligger og rådner, og det er både en gevinst for havmiljøet og for strandgæsterne.
- Hvis ikke vi gør noget, kan jeg være bange for, at fjorden drukner i sin egen succes, fordi store mængder ålegræs ligger og rådner på vandoverfladen. På den her måder får man også en dejlig strand, hvor det er til at komme i vandet, siger Thorbjørn Jepsen.
Nu ser det dog ud til, at idéen måske ikke er så god alligevel. Jammerbugt Kommune har i hvert fald meddelt, at opsamlingen skal ophøre senest 13. oktober.
Ulovligt eller ej?
Varslingen fra kommunen kommer efter, at nogle sommerhusejere i området har klaget over opsamlingen. Hvad der præcist er klaget over, har Jammerbugt Kommune ikke oplyst, men ifølge kommunen er både opsamlingen og kørslen på stranden ulovlig, da stranden er udlagt til friarealer for sommerhusområdets beboere og ikke må bruges til erhverv.
- Det pågældende område, som vi har givet et påbud på, er et sommerhusområde, derfor kan man ikke indsamle ålegræs der, men mig bekendt er det heller ikke en del af den ansøgning, der ligger fra folkene bag, siger Michael Krogsgaard (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune.
Den forklaring køber gjølboen Claus Lie dog ikke. Han er glad for, at det lugtende ålegræs bliver fjernet - især på grund af miljøhensynet - og han har derfor klaget over det varslede påbud på vegne af Thorbjørn Jepsen. Han mener slet ikke, at kommunen kan bestemme over stranden.
Det er nemlig sådan, at stranden er dækket af vand, når der er højvande, og det er vandgrænsen ved højvande, der udgør skellet mellem, hvor lokalplanen er gældende, og hvor Kystdirektoratet bestemmer.
- Kommunen skriver selv i deres påbud, at grænsen er ved højeste daglige vandstand, alligevel skriver de, at stranden er omfattet af lokalplanen ved lavvande. Det er totalt modsætningsfyldt, siger Claus Lie.
Udvalgsformanden vil dog ikke uddybe, hvorfor kommunen mener, det forholder sig sådan
- Jeg kan ikke gå i detaljer omkring, hvor grænsen er, og hvor den ikke er. Det er vores klare vurdering, at det her ligger inden for lokalplanområdet, siger Michael Krogsgaard.
Foruden tolkningen af lokalplanen, som gør opsamlingen ulovlig, går klagen til kommunen på flere andre punkter, blandt andet det, at man ikke tager højde for miljøgevinsten ved at fjerne ålegræsset.
Se indslaget her:
Ikke første gang
Før Thorbjørn Jepsen startede sit ålegræs-eventyr, var han minkavler, men han måtte gå nye veje, da hans erhverv blev lukket.
Nu ser det ud til, at historien kan komme til at gentage sig, hvis kommunen fastholder påbuddet.
- Det er selvfølgelig træls, når vi har fundet på noget nyt, som vi mener, der er store visioner i, hvis vi ikke får ret i vores påstand, og vi skal lukke ned igen, siger Thorbjørn Jepsen.
Kan du ikke godt forstå, at det kan være træls for sommerhusejerne, at der kører maskiner rundt på deres strand?
- Det kan jeg godt forstå til en vis grad, men jeg har sagt til dem, at vi nok skal lade være med at køre dernede, når de sidder på deres terrasser og drikker hvidvin, vi kan sagtens stoppe klokken 16, siger Thorbjørn Jepsen.
Hvis kommunen fastholder påbuddet, er Claus Lie klar til at gå rettens vej på vegne af Thorbjørn Jepsen.