Efter minkeventyret kæmper Gjøl med at finde en ny identitet
Foto: Ivan Johan Hansen / TV2 Nord
I 2020, da minkene på Erik Westergaards minkfarm på Gjøl blev aflivet, var det ikke et nemt farvel for den mangeårige avler. (Arkivfoto)
I nærheden af hver 10. familie på Gjøl mistede sit levebrød, da minkerhvervet blev fortid på halvøen.
Med udsigt udover Limfjorden ligger minkfarm efter minkfarme på række langs Hovvej i landsbyen Gjøl. Det ellers så livlige og larmende område i det lille samfund har både været og stået stille de seneste tre år, efter minkavlerne slog de sidste af deres mink ned.
Alene på Hovvej ligger 18 minkfarme. Fælles for dem er, at de endnu står intakte og venter på at blive revet ned, mens deres ejere fortsat venter på den bebudede erstatning. Derfor er der endnu ikke meget, der har ændret sig på Gjøl.
Landsbyen har siden 1940’erne været hjem for minkavlere, og i en menneskealder har minkbranchen været Gjøls altoverskyggende erhverv. Næsten hver tiende familie på Gjøl arbejdede i 2020 i minkbranchen, men den 4. november 2020 blev bunden slået ud på de familier, da alle mink blev beordret aflivet.
Nu er både minkavlerne, familierne og byen imidlertid klar til at finde fodfæste på ny og komme videre, selvom nedlukningen af halvøen vigtigste erhverv stadig er et åbent sår, der mangler at hele.
- Vi havde det ad h… til. Det havde vi simpelthen. Det smadrede nærmest hele samfundet, for du skal tænke på, at Gjøl er verdens største koncentration af minkfarme, så det ramte maksimalt herovre, siger Erik Westergaard, der siden 1980’erne har drevet minkfarm på Gjøl.
Når et lys slukkes, tændes et nyt
I sine sidste år som minkmastodont stod Gjøls minkavlere for 12 procent af hele Danmarks minkproduktion, mens de 39 minkfarme udgjorde ti procent af boligerne i den lille by, så minkavl betød selvsagt noget for alle på Gjøl.
Var man ikke selv i familie med minkavlere, så var man venner med minkavlere eller ens børn var venner med minkavlere – anderledes kunne det ikke være.
- Vi har tumsindige, kede af det og meget spændte på, hvad betyder det her nu for byen, for minkene har bragt stor velstand til byen, siger Lisbet Emmery, der er bestyrelsesmedlem i Gjøl Borger- og erhvervsforening, om dagene efter minkene pludselig blev fortid på Gjøl.
I dag er der omvendt ingen på Gjøl, der fortsat er i minkbranchen. På den måde er 80 års lokalhistorie med ét blevet et overstået kapitel, men det får ikke landsbyen til at give fortabt i jagten på et nyt kapitel.
Når de mange kilometer minkhaller på Gjøl en dag er væk, så giver det nemlig nye muligheder. I mange år har minkfarmene nemlig givet begrænsninger for, hvordan Gjøl kunne udvikle sig, men når minkhaller forsvinder, så åbner det op for et nyt eventyr.
- Der er flere minkavlerne, som er meget interesseret i, når farmene bliver fjernet at sælge noget jord, lave nogle udstykninger, og noget af det ligger fantastisk med udsigt ud over fjorden, så nu kan vi få nogle nye udstykninger i byen og tiltrække nogle nye familier til at flytte herover, siger Lisbet Emmery.
Når minkfarmene på et tidspunkt forsvinder, så forsvinder også en række miljø- og afstandskrav, der gør, at helt nye områder på Gjøl kan komme i spil som både industri- og boligområder.
Et nyt kapitel
Før det nye eventyr på Gjøl for alvor kan komme i gang, så kræver det dog, at minkavlernes farme bliver takseret og revet ned, inden avlerne også skal have deres længe ventede erstatning, og det kan fortsat have lange udsigter.
De første sager er endnu ikke helt afsluttet endnu, fordi både staten og avlerne på skift klager over afgørelserne, og det får mange avlere til at holde igen med at sende deres ansøgning om kompensation afsted, ligesom det også gør processen lang.
- Få nu der her afsluttet og få de penge ud at arbejde, for det er helt klart, at vi sprudler og har brændt for at bygge noget op igennem hele livet. Det er en erhvervsbremse det her, så det vil noget, siger Poul Frederiksen, der i generationer har holdt mink på Gjøl.
Mange tidligere minkavlere er da også allerede begyndt i en ny branche. Selvom de fortsat har et uafsluttet kapitel i deres liv, så er de godt klar over, at både de og Gjøl skal starte et nyt kapitel.
De første tegninger til hvad det kapitel skal være ligger også allerede klar, for nu skal et nyt eventyr sættes i gang for Gjøl 2.0
- Vi håber, at der kommer endnu flere hertil, når vi får nogle spændende byggegrunde, som de kan bygge på, siger Lisbet Emmery
Så Gjøl giver ikke op?
- Nej, aldrig, svarer Lisbet Emmery.