Vikingeborge vil være verdensarv
Fyrkat, Aggersborg og tre andre danske ringborge fra vikingetiden har nu sendt en ansøgning om at komme med på den prestigefyldte liste over UNESCOs verdensarv.
Ved middagstid fredag satte kulturminister Joy Mogensen sin signatur på et, for to nordjyske ringborge, meget vigtigt stykke papir. Ringeborgene Fyrkat ved Hobro og Aggersborg ved Aggersund har sammen med tre andre danske ringborge - Trelleborg ved Slagelse, Nonnebakken i Odense og Borgring ved Køge - kastet sig ind i kampen om at komme med i det fornemme selskab over verdens vigtigste kultur- og naturarv på UNESCOs verdensarvsliste.
Det er anden gang, de danske ringborge ansøger. Sidst gang var det som en del af en større nordisk ansøgning, som blev afvist af UNESCO, men denne gang har man begrænset sig til de fem danske ringborge, og forhåbningerne om, at ansøgningen går igennem er store.
- Der er, helt beskedent sagt, gjort et rigtig flot stykke arbejde, og nu går der jo så lige halvandet år, inden UNESCO endeligt skal stemme om det, men vi håber, den går igennem denne gang, og det tror jeg også på, siger Lars Christian Nørbach, museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum, hvor Fyrkat hører under.
Selve ansøgningen er en 400 sider lang bog, som er udfærdiget af de fem museer bag ringborgene. Undervejs har de tilegnet sig meget ny viden, som kan bruges formidlingsmæssigt. Og det betyder også, at man med UNESCO-brillerne på, vil begynde at formidle mere på tværs.
- På Aggersborg skal vi jo også fortælle om Borgring eller Nonnebakken, altså den her helhedsformidling, og det er super spændende. På den måde får man den samme historie fem forskellige steder i landet, men man får også egenarten med, altså det der er særligt for den enkelte ringborg, siger Broder Berg, museumsdirektør ved Vesthimmerlands Museum, og dermed repræsentant for Aggersborg.
Tiltrækker turister
Ud over at en UNESCO-blåstempling giver en særlig bevaringsmæssig status, vil det også gøre de danske ringborge mere kendte verden over. Det vil give en turismefremgang, som man allerede nu begynder at klappe i hænderne over i de nordjyske kommuner. Ifølge museerne vil man sagtens kunne regne med, at det årlige besøgstal fordobles, og det vil kunne mærkes.
- Der er jo mange, der rejser for at se netop de ting, der har den særlige UNESCO-mærkning, så det vil få enorm betydning for vores kommuner, siger Vesthimmerlands borgmester, Per Bach Laursen.
- Vi ved, at det segment, der kommer som turister for at se ringborge, bliver her i længere tid, de går ud og spiser og har flere overnatninger, så det er en kæmpe gevinst for vores kommuner og for hele Nordjylland, siger borgmester i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen.
Opført for over 1000 år siden
De fem ringborge er alle opført under Harald Blåtand for mere end 1000 år siden. De spillede en vigtig rolle i at samle landet, og borgene fortæller den dag i dag en vigtig historie om samfundsstrukturer og store slag i vikingetiden.
Der venter nu en længere godkendelsesproces, inden UNESCO i sommeren 2022 endeligt afgør, om de danske ringborge har hvad der skal til for at komme på samme liste som pyramiderne i Egypten, Operahuset i Sydney, Stonehenge i England, Grand Canyon i USA og de ikoniske stenansigter på påskeøen.
- Det vil betyde enormt meget for den selvforståelse, som jeg tænker, at vi har i de her to kommuner. En selvforståelse af, at vi har en fortid, som har været markant, og som har haft en betydning for dannelsen af Danmark som nation, siger Per Bach Laursen.