To personer kørt med traume efter motorcykelulykke

Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Den ene mand var flygtet fra stedet og blev fundet hjemme ved sin far.

Torsdag aften blev to personer kørt med traume, efter de var involveret i en motorcykelulykke på Borgergade i Aalestrup.

Det var en 27-årig mand fra Østerbølle og en 22-årig mand fra Simested, der var involveret i ulykken.

- Vi ved ikke, hvad der præcis er sket, men den ene motorcykel lå på fortovet, mens den anden lå på vejen, forklarer politiassistent hos lokalpolitiet i Himmerland, Monica Olsen.

Fandt den ene hjemme ved far

Da politiet ankommer til ulykken finder de kun den 27-årige mand, der bliver kørt afsted med traume med det samme. Senere finder politiet ved hjælp af vidneforklaringer den 22-årige på farens hjemmeadresse.

- Han har blødende sår i hele hovedet, så han bliver også kørt med traume, forklarer politiassistenten.

Bag på den 22-årige sad der en 23-årig mand fra Aalestrup, der havde slået hånden.

Politiet kender ikke de to mænds tilstand på nuværende tidspunkt.

Ifølge Monica Olsen har politiet en formodning om, at mændene var påvirket under kørslen.


Det kan du opleve med familien i efterårsferien

Mangler du inspiration til, hvad du skal lave med familien i efterårsferien, så læs med her.

Skolernes efterårsferie står for døren, og for en del familier kan det måske give panderynker. For hvad skal man lave, hvis ikke ferien går sydpå? Heldigvis er der en bred vifte af aktivitetsmuligheder i Aalborg, som taler til både store og små.

Botaniker eller Byggemand-bob?

Sted: Utzon, Slotspladsen 4

Tid: Alle hverdage 11 - 16.00

Har du eller de små en lille Byggemand-Bob i maven? Så er det oplagt at svinge forbi Utzon Center i efterårsferien. Her er der nemlig alle dage mulighed for på forskellig vis at slippe kreativiteten løs og skabe noget.

Hver dag har store som små mulighed for at kaste sig over LEGO-klodserne og bygge løs. Når byggestenene er samlet får man mulighed for at opleve sit eget værk i en virtuel verden. Og det er langtfra det eneste, man kan prøve i løbet af ugen. Mandag og fredag i ferien kan man nemlig lege med svampe.

Her kan man både bygge svampemoduler til et stort fælles værk på centret, eller man kan finde sin indre botaniker frem og dyrke sine egne østershatte. Processen starter på Utzon, men fortsætter i hjemmet. Det lille grosæt, man skaber, kan man nemlig tage med sig, og følge udviklingen frem til der popper spiselige østershatte op.

Svampedyrkningen koster 50 kroner at deltage i.

Uhyggelig halloween-hygge

Sted: Aalborg Zoo, Mølleparkvej 63

Tid: 12. - 20. oktober

Der er skruet op for uhyggen i Aalborg Zoo. Den Hjemsøgte Fjord, De Uddødes Kirkegård, en troldmand og en dissektion er bare noget af det, man kan opleve i haven i efterårsferien.

Programmet er tæt pakket hver dag med tilbagevendende begivenheder, hvor trylleri, mystik, underholdning og viden er kombineret. Man kan for eksempel blive klogere på, hvorfor nogle dyr er søde, mens andre giver skræmmende myrekryb og opleve et helt nyt Halloween-show på Zoofariscenen hver dag klokken 12.

Fredag d. 18. kan man desuden komme helt tæt på indersiden af en vildhund, når dyrlægen dissekerer rovdyret på scenen.

Ud over de mange aktiviteter er haven pyntet op med spøgelser og græskar som sætter den perfekte scene til en hyggelig dag i uhyggens tegn, der oplagt kan rundes af med at poppe popcorn over bål ved legepladsens bålplads.

Sjove skattejagter for hele familien

Sted: Kunsten,

Tid: 11. - 20. oktober

Hos Kunsten er der rig mulighed for at forene finkultur med kreativ udfoldelse. For 50 kroner kan hele familien nemlig krydre museumsbesøget med en kreativ skattejagt. Og er det ikke nok, kan man også finde sin indre skattejæger frem i en af de nye udstillinger, hvor man skal matche emojier med værker.

Er der mere kreativ energi tilbage, kan man gå på opdagelse i installationsværket Solar System, som er krydret med kreative aktiviteter undervejs, og hvis man virkelig vil give den indre kunstner frit løb, kan hele familien lave strålende selvportrætter med inspiration fra den senegalesiske fotokunstener Omar Victor Diop. Portrætterne kan selvfølgelig tages med hjem.

Slip barnet fri i brandbiler

Sted: Thomas Bass Gade 6

Tid: 17. oktober fra 13-16.00

Slip dit indre legebarn løs på brandstationen i Aalborg. Her får både børn og voksne nemlig lov til at kravle frit rundt i de store brandbiler og gå på opdagelse bag rattet, når stationen inviterer til åbent hus med kaffe, saft og popcorn.

Dagen vil desuden byde på forskellige aktiviteter, hvor man kan få lov til at prøve kræfter med at slukke en lille brand og se, hvordan man redder nødlidte ud af en bil. Redningsaktionen vil blive demonstreret på pladsen foran garagerne og sker kun én gang - så vil man opleve det, er det med at svinge vejen forbi mellem 13.00 - 14.00.

Måske kickstarter sagen en spirende drøm om at blive brandmand eller kvinde hos de små.

Magi og mørke fangehuller

Sted: Nordjyske Museer, Jens Bangs Stenhus og Algade

Tid: 13., 15., og 17. oktober

Inden moderne medicin brugte læger og apotekere noget nær magiske metoder til at forsøge at kurere sygdomme. Hellig jord, grønne biller og tørret blod var bare nogle af de remedier, der kunne hives frem fra skufferne. Det og meget mere kan hele familien blive klogere på søndag den 13. oktober i Jens Bangs Stenhus, som byder på en rundvisning i magisk medicin, og hvor man selv kan få lov til at prøve kræfter med nogle af de gamle apotekermetoder.

Vil du gerne på en rejse tilbage i tiden, men er mere fascineret af fangehuller end farverige biller, så kan Nordjyske Museer også klare den. Tirsdag og torsdag i ferien åbner museet mellem 12.00 - 15.30 nemlig op for Rakkerens Hule, der ligger under jorden i Algade, og som en gang var tilholdssted for nogle af byens fanger.

Begge dele kan man købe billet til på museets hjemmeside, og det er særligt en god ide, hvis man vil sikre sig plads i de gamle apotekerlokaler.


Han svævede mellem liv og død, men ved stadig ikke, hvem der bærer skylden

Foto: (Privatfoto)

Historien er blot én i en række af historier om farlige altaner.

Heldet er næsten ikke til at fatte, men hans historie er sand.

Natten til 26. december 2020 stod Thor Koch Søndergård på sin vens altan og snakkede med en veninde, mens han lænede sig op ad altanens gelænder.

Pludselig rev gelænderet sig løs, den 25-årige nordjyde faldt ned fra tredje etage, og ni meter længere nede ramte han betonfliserne med ansigt og forsiden af kroppen først.

Mirakuløst slap han med livet i behold, men nu, knap fem år senere, kæmper han stadig med fysiske traumer – og med en følelse af uretfærdighed.

- Der er ikke nogen, der vil påtage sig ansvaret, siger Thor Koch Søndergård i dag til TV 2 om episoden, der fandt sted i en lejlighed, som hans ven lejede.

- Ulykken taget i betragtning har jeg det jo nok godt, det er det, der er lidt vildt, siger Thor Koch Søndergård, der dog stadig er i ambulant behandling på kæbekirugisk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Foto: (Privatfoto)

Nordjyden har derfor anlagt en erstatningssag, som disse måneder føres ved Retten i Aalborg.

Sagen afspilles på bagtæppet af nye historier om livsfarlige altaner, der igen har fundet vej til medierne.

Dagen inden erstatningssagen begyndte, styrtede en altan med otte unge mennesker sågar ned på Peter Sabroes Gade i Aarhus. Heldigvis uden alvorlige skader.

Otte unge mennesker i starten af 20'erne befandt sig altanen på Peter Sabroes Gade, da den pludselig rev sig fri af væggen og styrtede ned. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Svævede mellem liv og død

Faldet fra tredje sal udløste voldsomme skader på Thor Koch Søndergård.

I en lille uge lå han i kunstig koma og svævede mellem liv og død.

Flere ansigtsknogler blev pulveriseret og måtte suges ud. Han fik indopereret kunstige øjenæbleholdere, og han mangler fortsat syv tænder i formunden.

Scanning viser konsekvenserne af Thor Koch Søndergårds fald fra tredje sal. Foto: (Privatfoto)

Dertil kommer føleforstyrrelser i ansigtet og de hyppige besøg på kæbekirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital, der fortsat står på, fortæller han.

De juridiske stridsakser i den efterfølgende erstatningssag er indviklede.

På den modsatte side af retslokalet sidder både ejerforeningen og det mindre administrationsselskab, der var blevet hyret af lejlighedens ejer til at stå for driften af lejemålet.

Ingen af parterne er enige om, hvem af de tre, der er hovedansvarlig for det løse gelænder, der nær kostede Thor Koch Søndergård livet.

- Jeg prøver at holde mig så meget ude af retssagen som muligt. Det har betydet nok i mit liv, siger nordjyden, der undrer sig over, hvorfor det skal være så svært at finde ud af, hvem der har ansvaret.

Et repareret gelænder

Thor Koch Søndergårds advokat, Malou Ehmer fra Kontra Advokater, mener, at både ejerforeningen og administrationsselskabet bør drages til ansvar.

Kort fortalt har ejerforeningen vedligeholdelsespligten for altanen, argumenterer hun.

Administrationsselskabets ansvar er todelt, mener hun

Dels lyder anklagen, at selskabet ved gennemsyn blevet gjort opmærksom på, at gelænderet sad løst uden at det gjorde noget ved det. En påstand, selskabets advokat bestrider.

Og dels havde viceværten efter indflytning forsøgt at reparere det løse gelænder, argumenterer Malou Ehmer.

Selvom viceværten handlede i bedste mening – og opgaven muligvis lå udenfor hans pligter – mener Malou Ehmer, at reparationen gav lejeren en falsk tryghed om, at gelænderet var fastgjort forsvarligt.

Når en ansat begår fejl eller handler uagtsomt – culpøst, som det hedder i juristernes verden – kan arbejdsgiver blive holdt ansvarlig, siger advokaten.

Hvad er culpareglen

Culpa er en grundlæggende betingelse i dansk ret for at pålægge erstatningsansvar uden for kontraktforhold.

En skadevolder har (...) overtrådt culpareglen, hvis denne har handlet enten forsætligt – det vil sige med vilje og med viden om handlingens elementer og følgerne heraf – eller uagtsomt.

Kilde: lex.dk

Også i forhold til reparationen er administrationsselskabet uenig. Blandt andet fordi, der er uenighed om, hvem der tog initiativ til reparationen.

Derudover sætter selskabets advokat, Lasse Schwartz Jørgensen, spørgsmålstegn ved, om de to skruer, viceværten forstærkede gelænderet med, overhovedet kan siges at være skyld i ulykken.

Overordnet set kalder Lasse Schwartz Jørgensen sagen tragisk og siger, at hans klient har sympati for, hvad Thor Koch Søndergård har været udsat for.

Han fremhæver, at administrationselskabet ikke var hyret til at vedligeholde hele bygningen eller altanen, men blot enkelte lejemål i den.

Derfor mener han – med henvisning til ejerforeningens vedtægter – at det er ejerforeningen, der har vedligeholdelsespligten og dermed bærer det primære ansvar for Thor Koch Søndergårds ulykke.

TV 2 har været i kontakt med ejerforeningens formand, der ikke ønsker at udtale sig, da han ikke var en del af ejerforeningen, da ulykken skete, og ikke har kendskab til detaljerne i forløbet.

Egen skyld?

Begge sagsøgte parter fremfører i retten argumentet, at Thor Koch Søndergård selv bærer ansvar for ulykken, da han vidste, at gelænderet sad løst.

Et argument, nordjyden har svært ved at tilbagevise.

- Jeg kan ikke huske noget på grund af hukommelsestab fra hovedtraumet, så jeg har svært ved at forsvare mig selv. Det har været ubehageligt for mig, siger han.

Til festen blev der drukket alkohol, hvilket også bliver brugt som argument for, at Thor Koch Søndergård bærer ansvar i sagen. På hospitalet efter ulykken blev hans promille målt til 0,4.

Alkoholpåvirkningen er en del af en "større informationsmasse", lyder det fra administrationselskabets advokat.

- Vi mener, at der generelt blev drukket meget til den her fest. Blandt andet blev en person lagt i seng, fordi vedkommende var så beruset, siger Lasse Schwartz Jørgensen.

Men det er vel kun Thors egen promille, han kan stå til ansvar for?

- Ja. Vores synspunkt er også, at den største faktor til egen skyld mest er, at Thor var bekendt med, at gelænderet sad løst.

Thor Koch Søndergård har selv svært ved at forstå argumentet om alkohol.

- Man må vel godt læne sig op af et gelænder, selvom man har drukket alkohol, siger han og fremhæver, at flere vidner har fortalt, at der ikke generelt var tale om en vild fest med meget høje promiller.

Savner kontrol

30. oktober finder anden og sidste del af parternes forhandling sted ved Retten i Aalborg, og fire uger senere vil en dommer fastslå, om én eller flere kan drages til ansvar for ulykken.

Tidligere i år stadfæstede landsretten en dom i en – på nogle områder – lignende sag fra Kolding, hvor en udlejer blev holdt ansvarlig.

Ingen af parterne i Thor Koch Søndergårds sag har dog valgt at inddrage ejeren af lejemålet i det endelige søgsmål.

Tilbage står en undren hos både Thor Koch Søndergård og advokaterne Lasse Schwarz Jørgensen og Malou Ehmer over, hvorfor det ikke er lovpligtigt at føre kontroleftersyn med altaner.


- Det virker mærkeligt, når man skal lave tjek på elevatorer og biler og alt muligt andet, hvor personer også kan blive udsat for sikkerhedsfare, siger Thor Koch Søndergård.

Hvad håber du på at få ud af retssagen?

- Først og fremmest at der kommer et tydeligt ansvar. Og at det er med til at sikre andre mod, at det ikke sker for dem, siger han og tilføjer:

- Jeg kommer ikke til at læne mig op ad et gelænder nogensinde igen.

Der findes over 500.000 altaner i Danmark, og langt de fleste er sikre. Læs her, hvilke risikotegn ved altaner, eksperter anbefaler at holde øje.


Sparer tusindvis af kroner: Kæmpe rabat til børnefamilier

Foto: Pressefoto

Fra 2026 vil der være en forældrebetalingsprocent på 20,87 procent i både dagpleje, vuggestue og børnehave.

Mens forældre i Brønderslev Kommune river sig i håret, er der anderledes glædelige nyheder for familier i Vesthimmerlands Kommune.

Her har man nemlig som et led i det seneste budgetforlig fundet store besparelser frem for børnefamilierne. Fra 2026 vil forældrebetalingen blive sat mere end fire procent ned.

Det svarer helt konkret til en besparelse på godt 3000 kroner årligt per barn i dagpleje og børnehave, mens et barn i vuggestue bliver hele 7500 kroner billigere årligt.

-  Børnefamilier er et vigtigt aktiv for vores kommune, og derfor er jeg selvfølgelig meget tilfreds med, at vi igen er lykkes med at sænke forældrebetalingen, siger konstitueret formand for Børne- Familieudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Jeppe Korreborg Pedersen (K), i en pressemeddelelse.

Han lover samtidig, at der ikke bliver tale om en forringelse af kvaliteten:

- Vi skal ikke langt fra vores kommune for at finde tilfælde, hvor børnefamilierne betaler noget mere for deres pasning, samtidig med at de skal køre langt for at finde en dagplejer, vuggestue eller børnehave. Der tror vi på, at en lavere forældrebetaling og den lokale tilstedeværelse kan være med til at skabe udvikling, understreger Jeppe Korreborg Pedersen.

Kommunal brøler

I Brønderslev Kommune må familier i stedet grave dybere i lommerne for at få pasning til børn i dagplejeregi fremover.

Her har en fejl i udregningen af kommunens børnetal nemlig været årsag til, at man netop har varslet stigninger på forældrebetalingen.

Taksten stiger fra 2635 kroner til 3229 kroner om måneden for en heldagsplads i dagplejen.

- Det er meget beklageligt, at vi må forhøje taksten. Det er vi bestemt ikke glade for. Den korte forklaring er, at vi er blevet opmærksomme på, at det børnetal, taksterne har været beregnet ud fra, har været for højt. Dermed har vi opkrævet for lidt, forklarede formand for Børne- og Skoleudvalget. Bettina B. Kjeldsen (S) i den forbindelse.


Brutalt opgør: Løfter sløret for detaljer om skudepisode

Der er dog fortsat detaljer, som vicepolitiinspektøren ikke kan komme ind på.

Torsdag aften udfoldede der sig et skyderi på Grønlands Torv i Aalborg omkring klokken 21.13. Her blev to personer skudt, og efterfølgende blev seks personer anholdt.

Politiet har allerede bekræftet, at både de sårede og anholdte er tilknyttet lokale bandegrupperinger. Dermed er der tale om et internt opgør i et kriminelt miljø. Derudover var detaljerne fra aftens opgør minimale, men nu løfter vicepolitiinspektør Niels Kronborg sløret for flere detaljer i sagen.

- Der er afgivet fem skud mod et køretøj, hvor de to ofre har befundet sig, forklarer han.

De to sårede er henholdsvis 21 og 25 år gamle, og de er ifølge vicepolitiinspektøren en del af det konfliktscenarie, man har set i Aalborg igennem nogen tid.

- Så de er tilhørende af de her bander i området, siger han.

Derudover kan vicepolitiinspektøren også afsløre, at det er banderne GT og A12, der er tale om. Noget, man ikke kunne fortælle om tidligere fredag.

De to mænd, der blev ramt af skud, blev bragt til sygehuset af et køretøj. Efterfølgende blev politiet kontaktet. De er begge siden blevet meldt udenfor livsfare, og de pårørende er ifølge politiet blevet underrettet.

- Jeg kan sige, at den ene er ramt i armen, og den anden er ramt i kroppen, men begge to har fået mindre skader, og de bliver formentlig udskrevet i løbet af i dag, forklarer Niels Kronborg.

Det skal der ske nu

I øjeblikket afventer politiet, hvorvidt de anholdte skal fremstilles i grundlovsforhør, hvilket vicepolitiinspektøren ikke kan kommentere yderligere på.

Samtidig er det ifølge Niels Kronborg for tidligt at udtale sig om motiv.

- Vi skal ud og have afhørt vidner, vi skal have sikret eventuelt videoovervågning og så videre. Og så vil vi rigtig, rigtig gerne høre fra borgere, som enten har videoovervågning i området, eller har set, hvad der er sket, eller på anden led kan bidrage til vores efterforskning, påpeger han.

Han understreger desuden, at man tager situationen meget alvorligt, da der er tale om skyderi i det offentlige rum.

- Det gør også, at vi øger vores indsats yderligere omkring hele det her miljø. Omkring Grønlands Torvet, Vangen, og hvor vi ellers har set de her problematikker ske. Og det gælder både i forhold til vores efterforskning, vores operative indsats på gaden, og så har vi selvfølgelig også en forebyggelsesindsats, som kører ved siden af, forklarer han.

Kan I forstå, hvis der er nogle borgere, der er utrygge efterhånden?

- Ja, vi kan sagtens forstå, hvis folk er utrygge. Det, man så stadig skal holde sig for øje, er, at det her er et internt opgør i et kriminelt miljø, hvor de går efter hinanden. Så borgerne behøver ikke være bange på egne vegne, men kommer man nu alligevel tæt på sådan en episode her, skal man søge væk og bringe sig selv i sikkerhed. For selvfølgelig er der en risiko, afslutter Niels Kronborg.    


Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Den canadiske energi-gigant Ballard skal spare, og derfor er mange af medarbejderne i Hobro blevet fyret.

Ballard i Hobro fyrer 80 procent af deres medarbejdere.

Det fortæller virksomhedens CEO Jesper Themsen til TV2 Nord.

I alt arbejder 180 medarbejdere i afdelingen i Hobro. De første 50 procent bliver afskediget ved udgangen af 2024, mens de resterende 30 procent bliver afskediget i løbet af 2025.

Det betyder, at der vil være 36 medarbejdere tilbage, når fyringerne er trådt i kraft.

- Markedet trækker lidt. Det betyder, at det ikke går nær så hurtigt med den grønne omstilling, som der er planlagt efter, så vi skal passe på pengene. Vi kører denne besparelse for at sikre vores fremtidige succes, siger Jesper Themsen, der er CEO for Ballard Europe.

36 medarbejdere tilbage

Tilbage vil være 20 procent af medarbejderne på adressen i Hobro, og det er ifølge Jesper Themsen permanent.

- Vi forventer, at Ballard er her i Hobro i mange år endnu, siger han og fortæller, at medarbejderne har taget pænt imod nyheden.

- Der har været et godt miljø omkring vores forhandlinger og diskussioner, og i forhold til processen, er jeg imponeret over, hvor flot medarbejderne har taget det, siger han.

Ballard meldte ud allerede i september, at de skulle spare 30 procent. Jesper Themsen, der er CEO for Ballard Europe, vil endnu ikke udtale sig om, hvad der skal ske med ham fremadrettet. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Indledningsvis lød det, at op mod 85 procent af de ansatte i Hobro skulle fyres. Allerede i september meldte Ballard ud, at de skulle spare 30 procent globalt. Men siden da har det ikke været muligt at få en udtalelse fra Ballard - før nu.

Ifølge Jesper Themsen er der sket fyringer i alle afdelinger globalt.

- Baggrunden for omstruktureringen er et behov for at reducere omkostninger og sikre sund økonomi under de nuværende udfordrende markedsforhold, samtidig med at sikre stærk tilstedeværelse i Europa for at støtte europæiske kunder og langsigtet vækst, siger Jesper Themsen, der pointerer, at driften i Hobro vil fortsætte uændret indtil udgangen af 2024.

Succesen dalet

Ballard Power Systems Europe er en del af et større brintfællesskab i Hobro, som også huser Hybalance og organisationen Hydrogen Valley, som alle beskæftiger sig med Power-to-X, som fremstiller brændstoffer med grøn brint fra strøm og vand.

Tilbage i 2022 lød det ellers, at Power-to-X-virksomheden havde fart på, og desperat stod og manglede flere hænder. Virksomheden har også tiltrukket en del udenlandsk arbejdskraft. Dengang lød det, at der arbejder 16 forskellige nationaliteter på virksomheden i Hobro.

Ifølge Jesper Themsen flytter Ballard flere af aktiviteterne fra Hobro, såsom produktions- og udviklingsaktiviteter, til Vancouver.