Frygter at blive tromlet: Stor modstand mod mulig statslig energipark
Energiparken vil tælle 11 vindmøller, 300 hektar solceller og et power-to-x anlæg.
Bente Sand blev ganske overrasket, da der dumpede en invitation til et borgermøde ind i indbakken.
Hun bor i Skelund ved Hadsund, og hun vidste godt, at der kunne være en energipark på vej.
- Men det er første gang, vi hører, at det skal være en statslig energipark, fortæller Bente Sand, der er aktiv i gruppen 'Nej tak til vindmøller og solceller ved Østkysten' og fortsætter:
- Vi har i flere omgange søgt aktindsigt for at høre, om der var kommet noget hernede i området. Om der er kommet nogle aktører, som vil lave noget, men der har ikke været noget. Lige pludselig dukker det her op.
Og det er en ganske stor energipark, der kan være på vej i Mariagerfjord Kommune. 11 vindmøller, 300 hektar solceller og et power-to-x anlæg kan nemlig følge med.
Allerede sidste år udpegede kommunen det 500 hektar område ved Buddum egnet som energipark.
- Jeg synes jo, det ville være træls, hvis det hele bare bliver goldt og fyldt med vindmøller og solceller, siger Bente Sand
Det er virksomheden EuroWind Energy A/S, der nu har indmeldt området som et forslag til en statslig energipark. Hverken størrelsen eller placeringen overrasker Bente Sand, men hun frygter, at staten overtager planlægningen.
- De har nogle helt andre regler at arbejde med, end de har i en kommune. En kommune, tror jeg, hører mere os, end staten vil gøre, siger hun.
Kan nemmere få dispensationer
Formålet med udpegning af statslige energiparker er at fremskynde udbygningen af vedvarende energi ved eksempelvis at lempe hensyn og gøre det hurtigere og nemmere at få tilladelse og dispensationer.
Forslaget om at udpege området til en statslig energipark har allerede været behandlet i Teknik - og Miljøudvalget -- dog endte mødet uden en konklusion.
Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Mariagerfjord Kommune, Henrik Sloth (V), stemte sidste år mod, at området ved Østkysten skulle bruges til energipark - nu er han skeptisk over udsigten til en statslig energipark.
- Hvis det er staten, frygter jeg - og det kan være det ubegrundet - at staten kan lave nogle lovgivninger, der gør det nemmere at lave nogle ting derude, som vil være rigtig dårlige for området og for beboerne, end det er i forvejen, fortæller han.
- Vi har et kodeks
Ifølge EuroWind Energy A/S' landechef, Jesper Houe, behøver man som borger ikke at frygte, at staten og virksomheden vil tromle henover dem.
- Vi vil tilgå et projekt som det her på samme måde, som vi altid tilgår. Og det er jo, at vi går ud og taler med lokalområdet. Vi snakker med naboer, lodsejere, husejere - alle der er involveret i sådan et projekt. Og det vil vi også gøre i et projekt som det her, siger han og fortsætter:
- Fordi det er det, der er vigtigt for at få den lokale forankring. For at ramme nogle modeller og bygge på, som kan underbygge området. Sådan vi kan opnå, at vi kan udvikle projektområdet frem for en afvikling.
Vil I lytte lige så meget til lokalbefolkningen, om det er statsligt eller et kommunalprojekt?
- Det vil vi jo igen tilgå på samme måde. Vi har et kodeks, vi arbejder med. Når vi arbejder med især de store solparker, hvor vi inddrager naturen som en stor del af sådan en energipark. Så vil vi åbne et område op, og dermed kan man som nabo få adgang med stier og så videre, hvor man kan komme ud i et område, hvor der i dag er almindelig markdrift, fortæller Jesper Houe.
Det er i sidste ende byrådet, som beslutter, om området skal inddrages til statslig energipark. Det er på dagsordenen på deres byrådsmøde onsdag 28. august.