Klima-krise: Mariagerfjord gør sig klar til regn og stigende vandstand
Byerne i Mariagerfjord Kommune er i forvejen hårdt plaget af oversvømmelser, og spådomme om klimaets udvikling vil ikke gøre problemet mindre. Derfor bliver der nu lavet en plan for at håndtere klimaudfordringerne.
Mariagerfjord Kommune døjer ofte med oversvømmelser. Nu vil kommunen forberede sig på klimaets udvikling og konsekvenserne deraf.
Når himlen for alvor åbner sig, eller storme sender meget vand ind i Mariagerfjord, så bliver flere af kommunens byer ofte ramt af oversvømmelser. Forudsigelserne for klimaets udvikling peger i retning af, at kraftig regn og forhøjet vandstand vil udvikle sig endnu mere, så det bliver politikerne i kommunen nu gøre sig klar til.
Det står klart efter kommunen har indkaldt til borgermøde og udgivet "En handleplan for klimatilpasning".
- Vi regner med at få en masse idéer, en masse historik og en masse løsningsforslag, fortæller formand for teknik- og miljøudvalget i Mariagerfjord Kommune, Jørgen Hammer Sørensen (DF) inden borgermødet.
En af dem, der ofte bliver ramt er Peter Leth fra Hobro Værft. Ifølge kommunens handleplan, så er det værftet, der tidligst bliver ramt, når vandstanden i fjorden stiger.
- Hvert anden, tredje, fjerde år får vi sådan en rigtig grim oplevelse, hvor vi kommer på natarbejde, fortæller Peter Leth.
Det er særligt Hobro, der ofte er plaget af oversvømmelser. Byens placering betyder, at Hobro kommer til at virke som en prop i bunden af fjorden.
- Når der er kraftig vind fra øst, så bliver der presset rigtig meget vand ind i fjorden. Når der kommer så meget blæst, at vandet det står helt op til kanten, så har vi en udfordring da noget af vores midtby er lavere i niveau end havnekajen er. Og når der er skybrud og store regnvejrsmængder, så kommer vandet ned fra bakkerne hele vejen rundt om Hobro, fortæller Jørgen Hammer Sørensen.
Hævet kajkant og grønnearealer
I kommunens handleplan er der flere muligheder på tapetet. Blandt andet er der tale om at hæve kajkanten i Hobro, og man vil efter svensk inspiration lave grønne områder og blå oaser i byen, hvor vandet bliver udnyttet til såkaldte rekreative områder.
Det kan ifølge handleplanen få op til 40 procent af regnvandet til at fordampe, så de ikke er nødvendigt at lede det væk.
Mariagerfjord Kommunes handleplan er i høring frem til den 27. maj.