Usædvanlig fitness: Her kan unge hvalpe og gamle tæver være med
I Mariager kan man gå til hundefitness, og træningen giver pote både for muskler og selvtillid.
Ord som "squats" og "armstrækkere" får de fleste af os til at tænke på fitnesscentre med muskuløse lår og svulmende bicepser.
Men i Mariager handler det ikke om at løfte vægte, men om at styrke musklerne, forbedre balancen og måske endda få et selvtillidsboost undervejs, hvis man er den forsigtige type. Og ja. Så har deltagerne poter.
Det er nemlig ikke kun os mennesker, der kan døje med dårlige knæ eller stive hofter – vores firbenede venner kan også få skavanker.
- Det er jo en måde, man kan styrke sin hunds krop på, typisk er det mest styrketræning, ligesom man selv kender ordet fitness, det er bare en hund, der udfører det, fortæller Kadia Nielsen, der er hundefitnessinstruktør.
Bedre kropsforståelse og empowerment
Udover styrketræning kan hundefitness også være sansestimulering eller baner, hvor man får hunden til at bruge sin krop på forskellige måder, og det kan være med til at give den en bedre kropsforståelse.
Selvom det kan lyde mærkeligt, at en hund ikke er klar over, at den har fire ben.
- Der er rigtig mange hunde, der ikke har kontrol over deres bagben, så det giver en rigtig god kropsbevidsthed med at balancere på sådan nogle ting, siger hun.
Udover de fysiske fordele er der også en gevinst for hundens mentale sundhed, hvis man holder snuden i sporet.
- Man får rigtig meget empowerment i hunden. Så mange af de hunde, der kan være lidt usikre og utrygge ved ting, der ser man også, at de kan få et helt selvtillidsboost ved at gå og få succes med at tage initiativ, fortæller Kadia Nielsen.
Hundefitness er kommet for at blive
En af hundeejerne er meget bevidst om de fordele, hun har oplevet ved at starte til hundefitness med sin labrador Balder.
- Vi ved jo også med os selv, at når man har lidt for meget på sidebenene, så slider man lidt ekstra, end hvis man var en let udgave, så det er egentlig for at hjælpe ham, så han kan holde sig sund og rask i længere tid, forklarer Winnie Jakobsen.
Kadia Nielsen har 10-års erfaring på området og har undervist i et år, og hun håber på, at flere vil begynde at dyrke hundefitness.
- Jeg tænker, at det er kommet for at blive, og jeg håber også, at der er mange flere, der vil dyrke det med deres hund, ikke kun fordi det er sjovt, men også fordi det er sundt og godt for deres hund at komme ud og få brugt deres hund på en anden måde, afslutter hun.
Hun understreger, at man bør få sin hund tjekket inden man går i gang med hundefitness. På den måde er man er sikker på, at der ikke er nogle eventuelle skader, der kan give hunden unødvendige smerter.