Folketingsmedlem om nyt kvælstofudspil: - Jeg er ikke enig i de tal
Venstres fiskeriordfører, Torsten Schack Pedersen, kan ikke genkende de tal, som fire grønne organisationer nu kommer med i et udspil, der skal komme hav- og fjordmiljøet til gode.
15.000 tons kvælstof.
Så meget mener fire grønne organisationer, at Danmark vil mangle at reducere fra udledningen af kvælstof i de danske hav- og fjordmiljøer i 2027, med de initiativer vi har i spil i dag - hvis altså vi skal leve op til EUs krav.
Men det mener Venstres fiskeriordfører og medlem af Miljø- og Fødevarudvalget, Torsten Schack Pedersen, ikke.
- Jeg er ikke enige i de tal, som de grønne organisationer kommer frem med. Når Landbrugsaftalen bliver gennemført 1:1, så vil den levere de kvælsstofsreduktioner, der skal til, siger han og henviser til landbrugsaftalen, der blev vedtaget i 2021.
Udtalelsen kommer på baggrund af et nyt udspil, der kommer med en akutplan for hav- og fjordmiljøet i Danmark. Mange hav- og fjordmiljøer er nemlig ramt af iltsvind, som blandt andet opstår på baggrund af kvælstofudledning. Og i forbindelse med iltsvind, er konsekvenserne, at en masse dyr og planter kan dø.
Det er foreningerne Grøn Omstilling, Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund, der står bag. Og udspillet skyder skarpt mod de allerede eksisterende politiske tiltag på området.
- De tiltag der har været, har ikke haft den effekt, man forventede, og derfor mener vi, der skal ske noget nu, siger Lars Brinch Thygesen, der er natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.
Ifølge udspillet udledes der hvert år 56.000 tons kvælstof i havmiljøet, mens Miljøstyrelsens mål er 38.000 tons– derudover påpeger de, at reduktionen fra igangsatte projekter kun vil kunne mindske udledningen med knap 2.500 tons inden deadline i 2027 – altså over 15.000 tons mindre end målet.
Indsatser tager længere tid
Selvom Torsten Schack Pedersen er uenig i tallene, er han ikke uenig i sagens alvor.
- Vi er ikke tilfreds med tilstanden, som den er, og der er derfor et bredt flertal i folketinget, der vedtog en landbrugsaftale, som skal sikre, at vi får løftet kvaliteten i vores farvande, for det er en bunden opgave fra os alle, siger han og forklarer, at indsatserne måske ikke har den ønskede effekt endnu, fordi de tager længere tid at eksekvere.
- Jeg indrømmer, at nogle af indsatserne tager noget længere tid, end vi havde håbet, blandt andet udtagning af lavbundsjorde, men ofte er det projekter, der involverer flere lodsejere, og det tager længere tid end først antaget. Derfor har regeringen også for nylig kommet med initiativer til at sætte tempo på det med lavbundsjorde, for det er et effektivt midel, siger han.
Evaulerer næste år
Ifølge Torsten Schack Pedersen ville Venstre gerne have haft et tiltag med i Landbrugsaftalen, som indebar brug af miljømuslinger - hvilket betyder øget muslingeopdræt for eksempel i Limfjorden.
- Det fik vi desværre ikke, selvom det er enormt effektivt til at fjerne kvælstof fra fjorden, siger han.
Det er meningen, at Landbrugsaftalen skal evalueres i år eller næste år, men det mener de fire organisationer er for sent.
- Jeg bakker op om det, vi allerede har aftalt, for vi skal levere på den her front, men vi skal huske der er mange faktorer i den her sag, siger Torsten Schack Pedersen.