Er vaccineret i Mariagerfjord Kommune, MEN: Beboere og ansatte på plejehjem har fået corona
Foto: Christian French / TV2 Nord
Flere plejecentre i Mariagerfjord Kommune er ramt af COVID-19, selv om langt størstedelen af beboerne er blevet vaccineret. Første dosis dækker ikke fuldt ud, så risikoen er der, siger professor.
Da beboerne på plejecentrene og plejehjemmene i Mariagerfjord Kommune tog imod tilbuddet om første dosis af den gratis coronavaccine, havde de nok en formodning om, at de nu ville være beskyttet mod sygdommen.
90 procent af beboerne er vaccineret - det er samtlige af dem, der har indvilget i at blive vaccineret.
93 procent af medarbejderne har sagt ja til at få vaccinen, men her er det endnu ikke alle, der har nået at få prikket.
Men selv om mange allerede er vaccineret mod corona, er der nu bekræftet flere tilfælde af smittede blandt beboere og ansatte på kommunens plejetilbud. Det bekræfter sundheds- og ældrechef i Mariagerfjord Kommune, Michael Tidemand.
- Ja, vi har opdaget nogle smittede blandt dem, der er vaccineret. Vi står jo i en situation, hvor smittetrykket her i kommunen er rigtigt højt, så det er et kapløb om, hvad der når at komme først – smitten eller vaccinen, siger han.
Sundheds- og ældrechefen ønsker først fredag at oplyse hvilke plejecentre og -hjem, der er ramt af corona blandt de allerede vaccinerede beboere og ansatte.
- Vi er i fuld gang med at give alle pårørende til de smittede besked om, at de er ramt af corona. Det er vigtigt for os, at de hører det fra os først og ikke gennem pressen, siger Michael Tidemand.
Næsten alle er vaccineret
Netop nu har alle de beboere, der har ønsket vaccinen, fået den – pånær dem, der har været i karantæne. 90 procent af beboerne har dermed fået første dosis.
Hos de ansatte er 399 medarbejdere allerede vaccineret. Hos kommunen har man travlt med at få de sidste ansatte vaccineret.
- Vi fortsætter med at vaccine vores sundhedspersonale så hurtigt som muligt, men vi er ikke selv herre over hvor mange doser, vi får, siger Michael Tidemand.
Sundheds- og ældrechefen ved, at risikoen for at få corona trods vaccine er tilstede. Alligevel undrer det ham, at flere centre nu er ramt.
- Vi er meget i tvivl om, hvordan det hænger sammen. Vi har faktisk været dygtige til at holde smitten ude i en lang periode. Vi havde en situation i foråret med smitte på et plejecenter, men ellers har vi været gode til at holde smitten ude. Men det må være på grund af den engelske variant, spekulerer Michael Tidemand.
Det er et kapløb om, hvad der når at komme først – smitten eller vaccinen
Michael Tidemand, sundheds- og ældrechef, Mariagerfjord Kommune
Professor: - Man er først immun efter 2. stik
I Århus har plejehjemmet Kongsgården oplevet samme scenarie. Her blev beboere og personale vaccineret 29. december, men allerede halvanden uge efter blev fire ansatte og seks beboere henholdsvis isoleret og hjemsendt efter at være blevet testet positiv for coronavirus.
I den forbindelse sagde professor i infektionssygdomme Jens Lundgren til tv2.dk, at de smittede ikke må betragtes som et tegn på, at vaccinen ikke virker.
Smitteudbruddet kan forklares med, at vaccinen først begynder at virke to uger efter første stik og først er 95 procent effektiv efter stik nummer to.
- Smitte blandt vaccinerede kender man fra USA. Vaccinen har ikke en effekt fra det øjeblik, den bliver sprøjtet ind. Det er ikke et udtryk for, at vaccinen ikke virker, siger Lundgren.
Han opfordrer derfor til, at man opfatter sig som ubeskyttet frem til to uger efter, at man har fået første stik.
Effekten varer længere end et halvt år
Bliver man syg under 14 dage efter ens vaccinestik, har man dermed fået coronavirus, som personer, der ikke er vaccineret.
Man ved endnu ikke, hvor længe vaccinen beskytter, men det er sandsynligt, at effekten vil aftage over tid. Dog er effekten i hvert fald længere end det halve år, hvor de kliniske test har stået på.
Længden på vaccinationens effekt vil afhænge af, hvor lav immunresponsen kan være for at forhindre en infektion - skal den være høj, har vaccinen en kort beskyttelsestid, skal den være lav, har den længere, skriver tv2.dk.