Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Undgå sammenstød med græssende dyr: Det skal du IKKE gøre

Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Selvom kvægene fra den populære Panoramarute bliver fjernet, så kommer der andre dyr i fremtiden.

De har været der lang tid før, der overhovedet var en vandrerute.

Og faktisk har dyr, der græsser på naturområder været et værktøj siden 1917, hvor Naturfredningsloven trådte i kraft.

Og det har de ikke tænkt sig at ændre på i Mariagerfjord Kommune, som har græssende dyr på flere af deres vandreruter - også på Panoramaruten, som er deres mest besøgte rute med op til 35.000 besøgende årligt.

Ifølge Kenneth Jensen, der er naturforvalter ved Mariagerfjord Kommune, er der mange fordele ved, at der er vandreruter blandt græssende dyr. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Her bliver dyrene brugt til afgræsning og naturpleje, så arealet holdes lysåbent.

- Det skaber en variation af planter og dyr tilknyttet de planter, og det kunne vi måske godt have gjort med maskiner, men ikke ligeså godt som dyrene gør det, og det ville samtidig have været enormt tidskrævende og dyrt, siger Kenneth Jensen, der er naturforvalter ved Mariagerfjord Kommune.

Angrebet af ko

Men det er ikke uden udfordringer, at dyr og vandrere færdes på de samme naturarealer.

For i sidste uge gik det rigtig galt, da en kvinde blev angrebet af en ko på netop Panoramaruten ved Mariager Fjord.

Derfor er ruten nu midlertidigt lukket, indtil kvægene er blevet flyttet fra området. Løsningen er dog kun midlertidig, for som loven tilskriver, så skal der afgræsses i området. Og det er også noget, kvægejeren vil fortsætte med - dog med andre dyr.

Panoramaruten er cirka 10 kilometer lang og går fra Hobro til Bremslev Bakker - og retur igen via vandkanten. På noget af ruten græsser der får, og tidligere, før uheldet, græssede der også kvæg. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

- Jeg vil have en race uden horn, hvad det bliver for en race, ved jeg ikke endnu, men der kommer også heste, for de knytter sig bedre til mennesker end en ko, siger Jørgen Bak Rasmussen, der ejer det kvæg, der indtil for nylig gik og græssede på dele af Panoramaruten.

Hør, hvorfor der er krav om, at vilde dyr skal græsse på naturområder:

Hold dig i ro

Det voldsomme uheld har fået Mariagerfjord Kommune til at tænke over, hvordan lignende uheld ikke sker i fremtiden. De gør derfor opmærksom på, at der findes nogle regler, når man som besøgende går på ruter, hvor der græsser vilde dyr.

- Inden man går ind i sådan et område, så ville jeg som besøgende lige danne mig et overblik over, hvad jeg går ind til, og samtidig læse de skilte, der er sat op, siger Kenneth Jensen.

Dele af Panoramaruten er midlertidigt lukket, fordi en ko i sidste uge angreb en kvindelig vandrer, så hun kom slemt til skade. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Ifølge Mariagerfjord Kommune skal man generelt orientere sig, forholde sig stille og roligt, ikke råbe eller skrige - og ikke opsøge dyrene.

- Vi vil ikke have, at dyrene opsøger os, så derfor skal vi heller ikke opsøge dem med for eksempel mad. Det er ikke et sted, der er beregnet til at vi skal "snakke" med dyrene, siger han.

- Der er mange, der ikke er vant til at omgås store dyr, og derfor er det ikke sikkert, de har en fornemmelse af dyrene, så derfor er det godt at holde sig til reglerne, hvor man holder afstand, er rolig, og hvis man absolut skal have sin hund med, så skal den være i snor, siger Mette Vesterhaab Nielsen, der er biolog og sti-ansvarlig i Mariagerfjord Kommune.

Rådene fra Mariagerfjord Kommune

Hvis du som besøgende vil gå på nogle af de vandrestier i Mariagerfjord Kommune, hvor der græsser dyr, så opfordrer kommunen til:

  • At orientere dig på skiltene, samt respektere reglerne, inden du går ind i indhegningen.

  • Skabe et overblik over, hvor dyrene befinder sig.

  • Holde stor afstand til dyrene.

  • Forholde dig i ro, når du passerer dyrene.

  • Ikke at kontakte dyrene - heller ikke med mad.

  • Aldrig at gå mellem et dyr og sin unge.

  • Generelt fraråder kommunen, at man lufter sin hund i indhegningerne, men hvis hunden er med, så skal den være i snor.

  • Ikke at råbe, skrige eller løbe blandt eller tæt på dyrene.

Mariagerfjord Kommune henviser også til Natur på tværs, som har lavet en infovideo.

Kilde: Mariagerfjord Kommune

Tror hundene er ulve

Ifølge Kenneth Jensen er det et stigende problem, at folk lufter sine hunde uden snor i indhegningerne. Det stresser dyrene og kan føre til farlige situationer, forklarer Mette Vesterhaab Nielsen.

- Uanset størrelsen så forveksler dyrene hundene med en ulv, og så reagerer de, som hvis det var en ulv, siger hun og bliver bakket op af Kenneth Jensen;

- Dyrene er stressede lang tid efter, hvilket betyder, at du kan komme gående uden en hund, og møde nogle dyr, der er stressede en time efter, de har mødt en hund.

Mariagerfjord Kommune opfordrer derfor til, at ruterne med græssende dyr besøges uden hunde.

Ifølge Mette Vesterhaab Nielsen, der er sti-ansvarlig ved Mariagerfjord Kommune, så kan det for mange være svært at vide, hvordan man gebærder sig blandt græssende dyr, hvis man ikke har kendskab til racerne. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Skal forenes

Selvom Mariagerfjord Kommune pointerer nogle retningslinjer, så er det ikke Kenneth Jensen og Mette Vesterhaab Nielsens indtryk, at vandrere på Panoramaruten har gjort noget forkert.

- Der har været nogle uheldige omstændigheder, der har betydet, at der har været uheld, og det prøver vi som plejemyndighed nu på bedste vis at gøre noget ved, så det ikke sker igen, siger Kenneth Jensen.

Men er det ikke bedst bare at adskille folk fra dyrene og lade dyrene være i fred?

- Det ville være rigtig ærgerligt, hvis borgere og turister ikke kan komme ud og opleve den her fantastiske natur, så det vil vi som kommune gøre alt hvad vi kan for, at det i fremtiden også kan lade sig gøre, på en god og sikker måde, så alle får en god oplevelse, uanset om man er græssende dyr eller borger, siger Kenneth Jensen.

Panoramaruten er lukket indtil kvægejeren har fået indhegnet de nuværende kvæg og fjernet dem fra området.


Carl-Gustav er mødt op i al slags vejr: Belønningen var en aflyst tur

Foto: (Privatfoto)

Selvom politikerne lover, at turen bliver til noget alligevel, så tror Carl-Gustav ikke helt på det.

- Jeg tror ikke helt på det. Jeg synes, de var meget hurtige til at vende, efter de sagde, at skiferien var aflyst.

Skepsissen kommer fra Carl-Gustav Bisbjerg Christensen, der går i 8. klasse på Sæby skole. Han har de seneste to år været med i skolepatruljen på skolen, og derfor var han en af de mange unge, der tirsdag blev skuffet, da den årlige skitur blev aflyst af kommunen på grund af besparelser.

- Vi blev kaldt op på kontoret, og jeg troede først ikke på det. Jeg var chokeret, vred og skuffet, konstaterer han.

- De havde lovet det, og vi har overholdt vores aftale, mens de voksne og ansvarlige ikke kunne overholde deres. Det er chokerende.

Det er et helt år, hvor man skal op før og stå ude uanset vejret, hvilket jeg har gjort, og så får man ikke lønnen for det som aftalt

Carl-Gustav Bisbjerg Christensen

'Det har fyldt meget'

Efter forældrenes og de unges reaktioner og store frustrationer over den aflyste tur kunne udvalgsformand for børne- og ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune, Christina Lykke (SF), fortælle, at man nu forsøger at sende de unge afsted på den planlagt skitur alligevel.

- Jeg vil gerne love, selvom man skal passe på det som politiker, at de får deres tur, lød det tidligere fra udvalgsformanden.

Sagen skal politisk behandles igen i forligskredsen bag budgettet, hvor der skal findes penge til alligevel at holde en skitur i begyndelsen af 2025.

Det er dog ikke godt nok.

- Det fyldte meget for os, da de aflyste den. Efter skole snakkede vi sammen om det, og det fyldte meget i vores verden, at vi blev lovet det og havde glædet os til en hyggelig tur, hvor der er meget socialt, og så ændrer man det to måneder før, vi skal afsted, påpeger han.

Ville ikke gøre det igen

Grunden til, at han er skolepatrulje for andet år i træk, er, at han blev spurgt, om han ville taget et år mere, hvilket han takkede ja til.

- Jeg var ikke gået med til det, hvis jeg havde vidst alt det her. Det er et helt år, hvor man skal op før og stå ude uanset vejret, hvilket jeg har gjort, og så får man ikke lønnen for det som aftalt.

Han påpeger dog, at han godt kan forstå, at kommunen vil lave en ny belønning, som ikke er så dyr som skiferien er.

- Det er okay, men man skal ikke gøre det halvvejs i skoleåret, man skal vente til det nye skoleår, afslutter han.


Se de uhyggelige billeder: Nordjysk by pynter igen spektakulært op

Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard

Byens store sammenhold er en af grundene til, at man hvert år kan pynte flot op.

I den nordjyske by Blenstrup er de efterhånden kendt for at pynte spektakulært op til både Halloween og jul, og i år er ingen undtagelse.

I byen finder man nemlig i øjeblikket både skeletter, hekse, kæmpe edderkopper og meget mere.

- Borgerne glæder sig til, det kommer, og mange forskellige borgere spørger ind til det – både ældre og unge, forklarer Helle Rønnau, der er en del af udsmykningsgruppen i byen.

Det er frivillige kræfter, som står bag udsmykningen hvert år.

- Der er et stort sammenhold i byen, og når det er tid, så er folk villige til at stille op. Har vi nogle ting, der skal laves, forsøger vi at dele det ud i mindre opgaver, forklarer hun.

Lokale firmaer og privatpersoner er også med til at donere penge til udsmykningen, så der hvert år kan ske noget nyt, selvom man også genbruger det gamle.

Se årets flotte pynt herunder:

Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard

Erik Clausen er død: Niels Hausgaard mindes sin 'kloge, sjove og modige' ven

Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Han blev 82 år gammel.

Filmmanden Erik Clausen er død i en alder af 82 år efter længere tids sygdom, oplyser familien til Ritzau.

Og nu strømmer der ind med tilkendegivelser om den folkekære skuespiller, ikke mindst fra den nordjyske kollega og ven Niels Hausgaard, der beskriver Clausen som sjov, modig og klog.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger Niels Hausgaard til TV 2.

De to lavede i slutningen af 90'erne samtaleprogrammerne ’Der ka’ man bare se’.

Ifølge folkesangeren var de to meget forskellige – og så alligevel ikke.

- Han brugte mange flere ord end jeg, siger Hausgaard videre til TV 2.

Niels Hausgaard mindes også de gange, hvor Erik Clausen besøgte ham i hans hjem på landet.

- Når han besøgte mig, befandt han sig ikke så godt ude på landet. Det havde han det svært ved. Han sagde: ”For fanden, Niels, husene ligger jo direkte på jorden”, lyder det fra Niels Haugaard til TV 2.


Skuddrama i Støvring: 14-årig ramt i ansigtet

Foto: Jørgensen Jakob/Ritzau Scanpix

I alt har Nordjyllands Politi registreret otte episoder med borgere i Støvring, der er blevet ramt af hardballkugler.

Søndag den 27. oktober omkring klokken 21 befandt to drenge på 14 år sig på Støvring Station.

Her kom en bil kørende, hvorefter de to drenge blev skudt efter tre gange - formentlig med en hardballpistol.

Den ene 14-årige dreng blev ramt i ansigtet. Det fortæller hans mor til Nordjyllands Politi.

Dog kom han ikke alvorligt til skade, og det var heldigt, ifølge Nordjyllands Politi.

- Det er alvorligt, og det kan altså være farligt, hvis man for eksempel bliver ramt i øjet. Det er mere alvorligt end almindelige drengestreger, understreger Jesper Fredsgaard, der er fungerende politikommisær for nærpoliti og forebyggelse i Himmerland.

Otte skudepisoder

Her får du en oversigt over de otte episoder, som er blevet anmeldt til Nordjyllands Politi:

  1. oktober 23.55: Der er affyret skud fra en forbipasserende rød bil mod anmelderen, som stod på en tankstation i Støvring. Selvom anmelderen blev ramt, kom ingen til skade.

  1. oktober 11.00: Anmelderen blev ramt af skud ved Hobrovej. Anmelderen mente, det var en softgun, og at skuddene kom fra en Suzuki Wagon.

  1. oktober 17.30: Anmelder stod ved siden af sin egen bil på Gartnervej i Støvring, hvor han hørte en bil komme forbi, hvorefter skud fra et luftdrevet våben ramte anmelderen på armen. Anmelderen fortalte, at det var en sort Suzuki Wagon.

  1. oktober: 17.33: På Viborgvej i Støvring skulle en Suzuki Wagon have standset op og stukket noget ud af vinduet, og affyret skud, som anmelderen kunne høre, ramte noget bagved.

  2. oktober 21.14: Anmelderen blev på Mastrupvej beskudt af en formodet hardballpistol. Anmelderen blev ramt seks gange. Skuddene kom fra en mørk stationcar, muligvis med unge mennesker i. Måske er der tale om en Peugeot med blå forlygter.

  3. oktober mellem 21 og 21.45: To drenge på 14 år befandt sig på stationen i Støvring, hvorefter en bil kom kørende og skød mod de to drenge med omkring tre skud. Den ene blev ramt i ansigtet, men der skete ingen skader.

  4. oktober 22.00: Anmelder på Grangårdsvej så tre unge mænd løbe på stisystemerne i området, og hørte lyd fra et legetøjsgevær. En anden anmelder havde set noget lignende

Mistænkelig adresse

I alt har Nordjyllands Politi registreret otte episoder fra Støvring, hvor personer enten er blevet ramt af, eller har set personer skyde med formodede hardballpistoler. Måske kan der ifølge politiet også være tale om gelblasters, som er kugler, der opløses i vand.

Alle episoderne er sket den seneste uge.

Himmerland Politi er netop ved at efterforske en mistænkelig adresse. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Derfor har Nordjyllands Politi rettet blikket mod Støvring, for gerningsmændene er ikke fundet endnu.

- Siden vi gik ud med et ønske om at tale med flere vidner, har vi fået en masse henvendelser, og det er vi glade for. Der har heller ikke været flere episoder, vi ved af, siden den 27. oktober, hvilket måske betyder, at det har hjulpet, at vi er gået ud i medierne med informationen, siger Jesper Fredsgaard, der fortæller, at efterforskningen fortsætter.

I løbet af onsdag skal politiet nemlig undersøge en adresse, de har fået kendskab til.

- Vi har ingen konkrete mistænkte, men vi skal undersøge adressen, hvor der angiveligt skulle bo mindst en af de unge mennesker, der har været med til at skyde med de her hardballpistoler. Derudover skal vi også afhøre den 14-årige dreng, der er blevet ramt i ansigtet, siger Jesper Fredsgaard.

Hør de nye oplysninger fra politiet her:

Nye spor

Ifølge Nordjyllands Politi har de to nye spor at gå efter. Blandt andet har flere vidner fortalt, at der er tale om unge drenge. Derudover fortæller flere vidner om de samme biler: En Suzuki Wagon, formodentlig sølvgrå, og en Peugeot med blå forlygter.

- Kender man biler som disse, må man gerne rette henvendelse via 114, lyder det fra Jesper Fredsgaard som fortæller, at hvis der stadig er vidner derude, eller andre, der har oplevet skudepisoder, må de også gerne kontakte politiet.


Susanne Kiholm Lund udnævnes til brigadegeneral, og indtil en afløser er fundet, er stabschef Lars Kristensen fungerende trænregimentschef.

Trænregimentet i Aalborg skal have ny chef.

Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.

Susanne Kiholm Lund udnævnes nemlig 1. november til brigadegeneral, og skifter derfor sin stilling i trænregimentet ud med en stilling som chef for Hærens 2. Brigade i Slagelse.

- Der er ingen tvivl om, at det ikke har været en let beslutning at forlade Trænregimentet. Vores opgaver er vigtige, vi står overfor store forandringer, og så er det et fantastisk regiment med vanvittig mange dygtige soldater og gode kollegaer, siger hun i pressemeddelelsen.

Trænregimentet er med sine 1700 medarbejdere Hærens største regiment og har 1700 medarbejdere.

Susanne Kiholm Lund har haft stillingen som trænregimentschef siden oktober 2022.

- Jeg glæder mig til at være med til at definere og udvikle 2. Brigades fremtidige roller og opgaver, og jeg forventer også, at der fortsat bliver et godt parløb mellem 2. Brigade og Trænregimentet

Arbejdet med at finde en ny til stilling som trænregimentschef er gået i gang, og indtil der ansættes en ny, vil stabschef Lars Kristensen fra 1. november være fungerende regimentschef.

TV2 Nord var med, da Susanne Kiholm Lund 6. oktober 2022 overtog kommandoen hos trænregimentet. Det kan du se her:

Du har kommandoen - Chefen for det hele (S1:E1)