Chokeret vagt om uro i Hobro: - Vi møder børn fra 12 år
En gruppe unge har længe skabt uro og lavet hærværk i Hobro. Senest er det gået hårdt ud over busterminalen, som flere gange har fået knust ruder. Derfor har den i en længere periode været lukket om aftenen.
Efterladte pizzabakker og cigaretskodder og smadrede ølflasker og glasruder.
Det er blot nogle af de ting, som Palle Povlsen og hans team fra Jysk Vagt og Security møder, når unge begår hærværk på busterminalen i Hobro.
- Vi siger til dem, de skal huske, der er videoovervågning, så vi kan se, hvem der er her og laver ballade, og så siger de bare "ja tillykke med det og så går de". De er fuldstændig ligeglade, siger en frustreret Palle Povlsen.
Særligt de seneste fem år har det stået grelt til ifølge ejeren af vagtfirmaet, og busterminalens venteområde har da også været lukket ned fra klokken 18 i en længere periode på grund af hærværk.
Senest er to unge piger på henholdsvis 15 og 16 år blevet sigtet for hærværk på busterminalen.
Må lægge øre til lidt af hvert
Når vagtfirmaets ansatte forsøger at tale de unge til fornuft, så bliver der langt fra altid lyttet. Palle Povlsen husker et konkret eksempel på det, som en af hans ansatte har fortalt.
- Min kollega beder dem (de unge, red.) om at forlade området, og den ene hun kvitterer med at sige, "jeg kan da bare smadre dit hoved med en bushammer", fortæller han.
Hos Mariagerfjord Kommune er de bevidste om problemet, og de forsøger nu at sætte ekstra fokus på det.
- Vi må forvente at opleve uro med jævne mellemrum i en by med Hobros størrelse, og det skal vi selvfølgelig kunne håndtere, siger Simon Mæng, chef for familie, arbejdsmarked og uddannelse i Mariagerfjord Kommune.
Ifølge Simon Mæng har Mariagerfjord Kommune netop nu intensiveret indsatsen mod hærværk. Det gøres blandt andet med øget overvågning, tydeligere regler, mere opsyn fra vagtfirmaet og ændrede åbningstider på busterminalen.
- Vi har kontakt til de unge, og når det er nødvendigt, har vi også kontakt til deres forældre. Vi kan komme med støtte og vejledning, men vi kan også lave nogle mere indgribende indsatser på familieområdet, siger han.
Børn står bag hærværket
Og en vis form for indgriben er der ifølge Palle Povlsen brug for. Han bliver fortsat chokeret over omfanget af hærværket, og hvor unge dem der står bag det er.
- De er fra 11 år og opefter. Så vi bliver meget overrasket, når vi kan se, det ikke er andet end børn. Det er som om, de ikke kender grænserne for, hvor langt man kan gå i forhold til at ødelægge noget og skade andre, siger han.
Hos Mariagerfjord Kommune er de dog fortrøstningsfulde.
- Vi forventer, at det, vi har i gang i nu, lyder det fra Simon Mæng.