Borgmester efter konkursbegæring: - Det er ærgerligt for hele øen
Læsøs borgmester ærgrer sig over, at Læsø Kur og Helse har lukket og slukket, men han bevarer optimismen og tror på, andre vil overtage den unikke bygning.
Det kommer ikke som et lyn fra en klar himmel, at Læsø Kur og Helse netop nu har smidt håndklædet i ringen og begærer sig selv konkurs.
Økonomien har igennem længere tid ikke været rentabel.
For bare en måned siden lød det, at der var stor usikkerhed om, hvorvidt kurstedet ville være i stand til at genåbne til 1. marts - efter vinternedlukning.
Læsø Kur og Helse var i akut pengenød og havde reelt ikke råd til at åbne badene igen, medmindre der blev tilført ny kapital.
- Det er ærgerligt for hele øen, siger borgmester Tobias Birch Johansen (V), Læsø Kommune.
Han tilføjer, at kommunen har gjort hvad den kunne for at få stedet til at køre rundt.
- Det har gået træls i mange år. Vi har gjort, hvad vi kunne for at få det til at køre rundt. Kommunen kan ikke bidrage med mere, tilføjer borgmesteren.
Kommunen ejer og lejer
Tobias Birch Johansen er formand for Læsø Fonden, der ejer 75 procent af Læsø Kur og Helse, mens det er et er Læsø Kommune, der ejer ejendommen og lejer den ud til Læsø Kur og Helse.
- Vi er ærgerlig over det. Vi har mistet en lejer af en af vores ejendomme, siger Tobias Birch Johansen, som forsøger at bevare optimismen i forhold til, hvad der kommer til at ske med den unikke bygning i Vesterø.
- Hvis det ender med, at de går konkurs, så må vi forsøge at få bygningen lejet ud til anden side, fastslår borgmesteren.
Fredag 23. februar kastede bestyrelsen for Læsø Kur og Helse Aps håndklædet i ringen, efter at have arbejdet intenst på en redningsplan.
I den seneste måned har der været ført forhandlinger med en mulig investor, som forleden valgte at trække sig.
Bestyrelsen har desuden forsøgt at få såvel lokale erhvervsdrivende på Læsø som investorer fra fastlandet til at skyde kapital i forskellige konstellationer for Læsø Kur og Helse.
Ingen har ifølge bestyrelsen ønsket at skyde kapital ind.
Underskud på to millioner kroner
Læsø Kur og Helse har i 2023 haft et underskud på to millioner kroner, mens man budgetterede med en omsætning på 5.2 millioner kroner i 2024.
Omsætningen for 2023 var 3,5 millioner kroner.
Det er ifølge bestyrelsen for Læsø Kur og Helse Aps en kraftig stigning i energipriser de seneste år, en vejrmæssig dårlig sæson og efterslæb af gæld opstået blandt andet fra nedlukningerne under corona, der er de primære faktorer for den urentable drift.
Forud for sæsonen 2023 blev ejerkredsen udvidet, og de nye med-ejere indskød ved den lejlighed kr. 833.333.
Den samlede ejerkreds bag selskabet har ikke ønsket at indskyde yderligere kapital i selskabet på grund af manglende interesse fra potentielle investorer.
Bestyrelsen anser dermed mulighederne for videre drift for udtømte og har torsdag begæret egen konkurs ved Skifteretten i Hjørring, velvidende at en række økonomiske forpligtelser desværre ikke vil blive indfriet.
Historien kort
Læsø Kur og Helse blev indviet tilbage i sommeren 2008.
Det er Vesterø Havnekirke, der blev ombygget til Læsø Kur og Helse. Og det var første gang i Danmarkshistorien, at en kirke blev ombygget med det formål at byde på fysisk pleje af psoriasis-patienter samt almen velvære.
De første år blev der indgået aftaler med flere regioner om at sende psoriasis-patienter til Læsø på længere behandlingsophold som et alternativ til Det Døde Hav, hvor saltindholdet i vandet ligeledes er højt.
Det er Læsøs naturlige saltforekomster, der danner rammen om Læsø Kur og Helse, og det var da også manden bag det berømte Læsø Saltsyderi, Poul Christensen, der stod bag etableringen af selskabet Læsø Kur.
Dronning Margrethe og prins Henrik måtte smide skoene på Læsø. Se eller gense indslaget fra 2013, da det daværende regentpar gæstede Læsø Kur og Helse.