Nordjyske kommuner mangler overblik over antallet af ukrainske flygtninge
Mavefornemmelsen siger, at der er omkring 400 ukrainske flygtninge i Hjørring Kommune. Morsø Kommune regner med 30, mens ingen øvrige nordjyske kommuner tør give et bud på antallet af nytilkomne ukrainere.
400 - det er "mavefornemmelsen" i Hjørring Kommune af, hvor mange ukrainske flygtninge, der de seneste uger er ankommet til kommunen. I Mariagerfjord er et mere tøvende bud 100 flygtninge, mens Morsø Kommune helt konkret siger, at der er 30 nyankomne ukrainere i kommunen.
Ingen af de øvrige nordjyske kommuner, TV2 Nord har talt med, har et bud på, hvor mange ukrainske flygtninge de har.
Private initiativer skaber mørketal
I Brønderslev Kommune har borgmester Mikael Klitgaard (V) ikke helt overblik, hvor mange ukrainere, der er i kommunen, men tager situationen med ro.
- Jeg tror ikke, vi har så mange endnu, men vi har god plads, så de kan bare komme. Foreløbig er der mange private, der står for indkvartering, og vi har fra kommunal side plads til 200-300, idet vi har nogle ledige lejligheder. Heldigvis er der mange, der gerne vil hjælpe, og vi går ret pragmatisk til opgaven, og får tingene løst, når de kommer, siger Mikael Klitgaard.
Og det er netop i kraft af, at en stribe private har taget initiativ til at hjælpe og køre til Polen for at hente ukraniske kvinder og børn til Nordjylland, at de nordjyske kommuner ikke har et overblik.
For der findes et mørketal, fordi en del ukrainere er i Danmark på turistvisum. De behøver således ikke asyl for at opholde sig i Danmark, så længe de er i stand til at forsørge sig selv i de 90 dage, de må være her.
- Vi ved ikke præcis, hvor mange ukrainere, der er her, men vi har foreløbig registreret 31 voksne og 31 børn, siger Lone Becker Kjærgaard, der er direktør i Frederikshavn Kommune.
Hun tilføjer, at de ukrainske borgere lige nu er indlogeret i Arena Nord og i ældreboliger på Ingeborgvej i Frederikshavn.
Første opholdstilladelser givet
Det er ifølge TV2 også Udlændingestyrelsens vurdering, at en del ukrainske flygtninge opholder sig i Danmark uden at være registreret.
Enten fordi de bor hos danskere, der har tilbudt logi, eller hos herboende familiemedlemmer.
Hvis en person søger asyl i Danmark, er det Udlændingestyrelsens ansvar at stå for forsørgelse og indlogering på et asylcenter.
Et flertal i Folketinget har indgået en aftale om en ny særlov, som blandt andet sikrer, at ukrainske statsborgere hurtigt kan få en midlertidig opholdstilladelse.
Først ved opholdstilladelse bliver de officielt registreret i de nordjyske kommuner.
- Så træder rettighederne efter særloven i kraft, forklarer Lone Becker Kjærgaard og tilføjer, at det betyder, at kommunerne er forpligtet til at skabe grundlag for en hverdag med skole, uddannelse og arbejde i Danmark.
I Aalborg Kommune har fire ukrainere i dag som de første fået opholdstilladelse. Aalborg Kommune kan derfor med sikkerhed sige, at der er fire ukrainske flygtninge i kommunen. Aalborg har yderligere hjulpet 24 ukrainere til et sted at bo, men job- og uddannelseschef Jesper Dahlgaard, kan ikke komme antallet af flygtninge nærmere.
En seng at sove i - indtil videre
Indtil de ukraniske flygtninge står med en godkendt opholdstilladelse, er der ikke meget, de nordjyske kommuner kan gøre.
- Vi kan give en seng at sove i, sørge for mad og forsøge at aktivere ikke mindst børnene, fortæller stabschef Martin Sort Mikkelsen fra Hjørring Kommune.
I Hjørring Kommune bor der lige nu 181 ukrainske flygtninge i den gamle skolebygning i Vrå.
- Vi forsøger at holde tungen lige i munden og hjælpe dem med de ansøgninger, der skal til, for at de kan komme videre, for det er jo midlertidigt, at de bor her, siger Martin Sort Mikkelsen.
Flere nordjyske kommuner har oprettet en hotline, som ukrainere kan ringe til for at få hjælp. Det har de blandt andet i Thisted, hvor de også har åbnet et kontor i gågaden til ukrainere, som blandt andet kan få hjælp til at søge opholdstilladelse.
Pres på borgerservice
Og der skal styr på en stribe formalia, før ukrainerne kan komme videre i det danske offentlige system.
For det er blot fire steder i hele landet, at man som ukrainsk flygtning kan søge opholdstilladelse.
I Nordjylland er det i Aalborg.
For at få opholdstilladelse og registrere sig på arbejdsmarkedet, skal ukrainske flygtninge henvende sig på et af de fire borgerservicecentre, der er udstyret til lejligheden, og bestille tid til at få taget fingeraftryk.
Regeringen venter, at op mod 20.000 flygtninge fra Ukraine søger opholdstilladelse, mens meldingen mandag formiddag på landsplan lød, at Udlændingestyrelsen havde modtaget 2500 ansøgningsskemaer svarer til 4000 personer, mens der ifølge TV2s oplysninger var givet knap 200 opholdstilladelser til ukrainere.