Vilsted Sø: Mystisk fiskemassedød skyldtes stress
Kommune afviser "onde hensigter".
Der har været stor mystik om flere end 1600 fisk, der pludselig lå døde ved indløbet til Vilsted Sø i Vesthimmerland tilbage i februar.
Det medførte et stort opklaringsarbejde, hvor TV2 Nord flere gange kunne melde om flere spørgsmål end svar efter snak med Vesthimmerlands Kommune.
I dag - næsten tre måneder efter - skriver kommunen i et skriftligt svar: "på baggrund af vores undersøgelser kan vi konkludere, at der med sikkerhed ikke er tale om en organisk eller kemisk forurening."
- Dermed er der heller ingen sammenhæng med vand fra regnvandsbassinet ved Ranum eller personlige onde hensigter, skriver de.
Stressramte fisk
Samme prøver, der blev offentliggjort i marts, viste også intet indhold af kemikaliet benzalkoniumchlorid, som er et aktivt stof i diverse algerensningsprodukter.
Et stof, som tidligere har ført til fiskedød i åer og vandløb.
- Så status er, at vi stadigvæk ikke ved, hvad årsagen er, nu hvor vi ikke kunne spore noget benzalkoniumchlorid i vandet, sagde Lene Marie Andersen, miljøtekniker i Vesthimmerlands Kommune, dengang.
I dag, torsdag, skriver Vesthimmerlands Kommune at deres bedste bud på massedøden er:
- Et resultat af skallernes naturlige vintervandring, hvor de søger op i vandløb, rørskov og andre steder for at skjule sig fra rovfisk og fugle som eksempelvis skalleslugere, skarver og lignende.
Det har givet fiskene så meget stress, at de er presset op i en blindgyde, hvor de døde.
Også i 2023 var en lignende hændelse i søen, der er Nordjyllands næststørste.
Der er dog så mange skaller i søen, at, trods massedøden, har det kun "vedrørt et begrænset antal af den samlede skallebestand."
Kommunen oplyser i sit svar, at de taler med Danmarks Tekniske Universitet, der er enige i kommunens vurdering.