Kort Nyt

Surfere var i fare for at drukne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To surfere var i særdeles store problemer.

Trygfondens Kystlivredning havde søndag to 'røde aktioner'. Altså aktioner hvor det vurderes, at en eller flere personer har været i livsfare.

Der var tale om to surfere, som for alvor var kommet på dybt vand på Nørre Vorupør Strand. I det ene tilfælde opdagede en livredder en kite - uden kitesurfer. Kort tid efter fik livredderen øje på personen, som var at finde omkring 300 meter ude i vandet.

Det fik livredderen til tage sit board og sejle ud til kitesurferen, som efterfølgende blev samlet op på boardet. Kitesurferen fortalte, at han havde quick-releaset, og at hans safety-leash derefter var sprunget, efter den blev ramt af en stor bølge.

Livredderen fik kitesurferen, der var lettere afkræftet, padlet sikkert ind til land, hvor den anden livredder stod klar til at tage imod ham.

En windsurfer var selvsamme dag også ved at komme helt galt af sted. Det var en strandgæst, som gjorde livredderne opmærksomme på, at en windsurfer havde knækket sin bom.

Windsurferen befandt sig cirka 300 meter ude i vandet og var fanget i kraftig side- og udadgående vind. På grund af hård vind og bølger tog to livreddere båden og sejlede ud til windsurferen, der selv havde svært ved at komme ind til land på grund af vejrforholdene.

Windsurferen blev hjulpet op i båden af en af livredderne, som var hoppet i vandet for at hjælpe ham op. Efterfølgende blev han sejlet ind på land.

Uheld på E45

Lørdag morgen er der sket et uheld på E45 i sydgående retning.

Uheldet er sket mellem afkørsel 14 Flauenskjold og 15 Jyske Ås.

Uheldsstedet er ikke sikret endnu, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet på deres trafikkort.

Ifølge vagtchefen ved Nordjyllands Politi er der tale om en personbil, der har påkørt et krondyr.

Lokale vil bremse solcellepark med egen kæmpe-"solcelle"

Søren Vasegård giver ordrer og peger. En 4x5,5-meter stor hjemmebygget solcelle-attrap er ved at blive sat op på en mark lige udenfor Vester Hornum.

Han og en gruppe lokale demonstrerer over, at der er udsigter til, at området måske i fremtiden bliver fyldt med solceller og store vindmøller.

BioCirc har ansøgt om at opføre en solcellepark på godt 600 hektar, og samtidig lægges der op til, at der kan opføres 18 store vindmøller i kommunen.

Som TV2 Nord tidligere har fortalt, frygter de lokale, at en solcellepark kan forringe ejendomsvurderingerne i området. Derfor tog de fredag nye midler i brug med deres hjemmelavede solcelle-attrap.

- Vi gør det, så folk kan få en fornemmelse for, hvor stor sådan en egentlig er, siger Søren Vasegård, mens opstillingsarbejdet er i gang.

- Da vi var børn hed det OBS - Oplysninger til Borgerne om Samfundet. Så det er også for at hjælpe kommunen, uddyber Søren Vasegård.

Lokale vil hjælpe efterladte efter sandskredsulykke

Vorupør samler nu ind til familierne til de to drenge, der for knap to måneder siden omkom i en ulykke i klitterne.

For ulykken er på ingen måde glemt i lokalsamfundet, som har været hårdt ramt oven på hændelsen. Nu sætter en gruppe borgere gang i en indsamling, der skal hjælpe drengenes efterladte, fortæller en af initiativtagerne Louise Lindgaard Johansen.

- Der var allerede nogle, der spurgte til en indsamling, dengang det lige var sket, fortæller hun til TV MidtVest.

Siden ulykken skete har initiativtagerne brugt tiden til at få formelle ting på plads, herunder at få godkendt indsamlingen officielt og derudover brugt tiden på at række ud til de to berørte familier.

- Det har da været lidt svært, for man vil jo endelig ikke skrive noget til dem, der kan være stødende på nogen måde. Det er mennesker, der står midt i en sorg, så vi har villet sikre os, at vi ikke var for anmassende, siger Louise Lindgaard Johansen.

Tidligere elever fra omstridt kostskole får fri proces

Otte tidligere elever fra Gravenshoved Kostskole har fået fri process til endnu en sag mod Aalborg Kommune, fordi de gerne vil have erstatning, har civilstyrelsen afgjort.

- Det er en stor lettelse, og vi kan få sat datoer på, selvom de ligger et år eller mere ude i fremtiden. Civilstyrelsen har kigget på sagen og vurderet, at der er tilstrækkeligt i sagen til, at de vil give os fri proces, lyder det fra talsmanden for en del af de tidligere elever, René Vinding Christensen, hvis sag er en af de sager, der nu er givet fri proces til.

De tidligere elever har i dag fået meddelelsen i deres e-boks.

Derfor modtager Aalborg Kommune inden udgangen af oktober endnu en stævning. De er nemlig allerede blevet stævnet af 39 tidligere elever, der allerede for godt et år siden fik fri proces til at prøve deres sag ved domstolene.

For godt tre år siden begyndte historierne om Gravenshoved Kostskole at rulle. Her stod en række tidligere elever frem og fortalte om en mildest talt barsk hverdag på skolen, der blev kaldt 'De besværlige børns paradis'. 

Kostskolen var drevet af Aalborg Kommune, og eleverne på skolen var primært fra Aalborg og Nordjylland. Det fik i februar 2023 Aalborg Kommune til at give en undskyldning til gruppen af tidligere elever. Men i februar i år konkluderede kommunens advokat, Kammeradvokaten, at der ikke er fundet hjemmel til at give de tidligere elever erstatning for det, de har oplevet.