Kort Nyt

Millioner på vej til grønnere flextrafik

Ny bevilling på 5,1 millioner kroner skal styrke den grønne omstilling af flextrafikken.

5,1 millioner kroner. Så mange penge får Nordjyllands Trafikselskab til at styrke den grønne omstilling af flextrafikken.

Midlerne skal gå til et projekt, der skal være med til at give et fundament for en mere grøn flextrafik. Det skal ske ved at installere 15 lynladere ved sygehuse i Aalborg, Hjørring, Frederikshavn, Hobro og Farsø.

Det skal både være med til effektivisere flextrafikken, samtidigt med, at det nedbringer CO2-udledningen med 6400 tons.

- Jeg er stolt over, at vi i Nordjylland nu får tildelt 5,1 mio. kr. til grønne busser og flextrafik. Det er et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid, hvor vi kan sikre bedre transportmuligheder for vores borgere. Puljen til grønne busser og flextrafik er et afgørende skridt i retning af nulemissionskørsel i hele landet. Jeg glæder mig til at følge udviklingen og er overbevist om, at vi sammen kan skabe en mere bæredygtig transportsektor for fremtidige generationer, siger Rasmus Prehn (S), der er formand for folketingets transportudvalg.

I alt seks projekter har fået tildelt 55,1 millioner kroner i støtte til grønnere busser og flextrafik.

El-scooter på afveje på motorvejen

Motorvejen er normalt forbeholdt til andre køretøjer end el-scootere.

Ikke desto mindre er en el-scooter forvildet sig ud på E45 Nordjyske Motorvej mellem afkørsel 30 Støvring N og Info-Teria Limfjorden i nordgående retning fra Hobro mod Aalborg.

El-scooteren er på nuværende tidspunkt i nødsporet, melder Vejdirektoratet klokken 12.56 via sit trafikkort.

Vesthimmerland vil ikke indføre forbud mod nikotinprodukter

E-cigaretter, snus og tyggetobak.

Nikotinprodukter er ikke længere bare rygning.

Og hvor Mariagerfjord Kommune nu udvider deres rygeforbud til at gælde til andre nikotinprodukter udover cigaretterne, og forbyde deres ansattes forbrug af nikotin i arbejdstiden, så går Vesthimmerlands Kommune i en anden retning. For nu.

Det fortæller borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen (V).

- Det er mit indtryk, at det her er ikke noget medarbejderne synes, vi skal gøre med et forbud, men derimod køre en oplysningskampagne allerførst, lyder det fra ham.

I dag er det lige netop det punkt på dagsordenen, når der er møde i kommunens økonomiudvalg senere onsdag.

Brandundersøgelse fortsætter efter dødsbrand

Alarmen gik 18.30 tirsdag aften, da der brand i en lejlighed op på plejehjemmet Rørbæk Ældrecenter.

Branden kostede en 84-årig mand livet, hvilket de pårørende er underrettet om.

- Ret kort efter anmeldelse er beredskabet fremme på stedet og får slukket branden, men man konstaterer desværre, at der ligger en mand derinde, som er død, sagde vagtchefen Karsten Højrup fra Nordjyllands Politi tirsdag.

Brandårsagen var ikke klargjort på daværende tidspunkt, men hypotesen går på, at de er rygning, der er årsag til branden. Onsdag er politiet stadig i gang med at klarlægge årsagen.

- Vi er stadigvæk i gang med at lave brandundersøgelsen, så den har jeg ikke resultatet af endnu, fortæller vagtchef Lau Larsen onsdag formiddag.

Yderligere blev en mand kørt til sygehuset med røgforgiftning i forbindelse med branden, og onsdag formiddag har vagtchefen ikke yderligere status på denne mand.

Havn dropper udvidelse til en milliard kroner

Det blev slået stort op, da Hirtshals Havn i 2020 løftede sløret for storstilede planer om at udvide havnen for intet mindre end en milliard kroner.

Men nu har havnen droppet projektet under hensyntagen til 'økonomisk ansvarlighed', skriver havnen i en pressemeddelelse.

I stedet for at lave en milliarddyr havneudvidelse på en gang, skal byggeriet i stedet deles op i etaper i en såkaldt 'Hirtshals-model', hvor udvidelsen sker i væsentligt langsommere tempo, fordi bestyrelsen ønsker, udvidelsen sker på forsvarlig vis.

- Det vil ganske enkelt sige, at vi sætter tæring efter næring. Havnen har en bundsolid økonomi, og så sent som sidste år overgik vi vores økonomiske forventninger. Det er utrolig vigtigt, at vi viser økonomisk bevidsthed, for ingen har interesse i, at vi påtager os en større risiko, end vi ønsker eller kan bære, siger Michael Lundgaard Thomsen, der er bestyrelsesformand for Hirtshals Havn.

For de tilbud, som havnen har fået fra interesserede entreprenører har været væsentligt dyrere, end den ene milliard, som havnen har budgetteret med.

Det har havnen taget konsekvensen af, og derfor har havnen annulleret den udbudsrunde, som de er i gang med lige nu.

Millionsatsning til naturglade børn: Her får de helt ny mulighed

Det er et ønske fra danske børn og unge, at de gerne vil mere ud i naturen.

Det mener DIF (Danmarks Idrætsforbund, red.), og derfor vil de nu - i samarbejde med Friluftsrådet - indfri de unge menneskers ønske med udviklingen af fem friluftspavilloner rundt om i landet.

Friluftspavilloner er en helt ny form for udendørsfaciliteter, som de unge selv er med til at designe.

Arkitekttegningerne, illustrationerne og planerne er nu klar, så flere børn og unge i alderen 6-15 år i storbyerne kan få et aktivt udeliv med gode naturoplevelser.

Fakta om Friluftspavilloner

  • Projektet løber fire år og dækker friluftspavilloner i fem byer.

  • Pavillonerne placeres centralt og tilgængelige for både beboere og for institutions- og fritidsliv.

  • Nordea-fonden støtter med samlet 8,4 millioner i projektperioden.

  • Formålet er at samle viden om, hvordan faciliteter og mødesteder kan give flere børn og unge i alderen 6-15 år lyst til at bruge naturen i byerne.

Projektet har et særligt fokus på bæredygtigt byggeri og inddragelse og medbestemmelse blandt børn og unge i hele processen.

Kilde: DIF Pressemeddelelse

Fem kommuner i landet er involveret og en af dem er Aalborg Kommune, der vil bygge en friluftspavillon ved den bynære skov Kongshøj Skov i den sydlige del af Aalborg.

Der er både skole, institution, idrætsforening og boligområder i nærheden, og projektet bliver således et mødested for mange aktører, der introducerer børn og unge for outdoor og friluftsliv.

Pavillonerne bygges i samarbejde med DIF, Friluftsrådet, kommuner og med støtte fra Nordea-fonden. Sidstnævnte støtter med 8,4 millioner i projektperioden.

Foruden Aalborg Kommune bygger Høje Taastrup, Kolding, Holbæk og Roskilde Kommune en friluftspavillon.