Kort Nyt

Historisk: Dommen er faldet over Hanne Withs morder

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sagen har stået uopklaret i 34 år.

54-årige Henrik Krogh Rasmussen er kendt skyldig i drabet på Hanne With.

Det er netop blevet meldt ud ved Københavns Byret.

Dermed er navneforbuddet i sagen også ophævet, hvorfor TV2 Nord og andre medier også oplyser navnet på den dømte mand.

DERFOR BRINGER VI GERNINGSMANDENS IDENTITET:

TV2 Nord har valgt at offentliggøre navnet på gerningsmanden i sagen om drabet på Hanne With, efter han blev kendt skyldig i drab.

Baggrunden for at bringe mandens identitet er, at TV2 Nord som udgangspunkt bringer dømtes navn, hvis personen har fået over to års fængsel. Dette vil være tilfældet, når gerningsmanden dømmes for drab.

Henrik Krogh Rasmussen idømmes 11 år og seks måneders fængsel. Han rystede på hovedet og så derefter ned i bordet, da dommen blev afsagt, skriver TV 2.

Selvom drabet, der er opklaret på baggrund af DNA-spor og dermed historisk, foregik i København, blev den østjyske mand anholdt på slagteriet Himmerlandskød i Aalestrup tilbage i februar i år - 34 år efter drabet, hvor dengang 23-årige Hanne With blev kvalt og stukket ihjel i sin og kærestens lejlighed tidligt nytårsmorgen i 1990.

Politiet fandt frem til gerningsmanden ved hjælp af en ny efterforskningsmetode.

Det var ved hjælp af såkaldt dna-slægtsforskning, politiet kunne slå til mod manden.

Sagen har vakt opsigt, fordi den nu åbner for at et væld af andre uopklarede drabssager måske - endelig - kan opklares.

TV2 Nord har tidligere besøgt Fjerritslev, hvor Kent Klemmensen har fulgt interesseret med i drabssagen fra København. 

Det er nemlig aldrig blevet opklaret, hvem der dræbte hans søster Conny Birgitte Svendsen på Bornholm i 1997.

Den 54-årige har i øvrigt været forsvaret af advokat, Mette Grith Stage, som også var forsvarer i sagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn.

Mette Grith Stage er også hyret til at forsvare den, nu 18-årige, sigtede mand i sagen om drabet på en 13-årig pige i Hjallerup fra marts i år. 

FAKTA OM DRABET PÅ HANNE WITH

  • Hanne With var 23 år, da hun blev fundet dræbt i en blodpøl i sin lejlighed på Fensmarkgade på Nørrebro.

  • Hun tjente penge som prostitueret og var taget med en kunde hjem til lejligheden i Fensmarkgade nytårsnat 1990. Det var hendes kæreste, der efterfølgende fandt hende dræbt med adskillige knivstik.

  • Tirsdag 6. februar anholdt politiet en 53-årig slagter fra Djursland på hans arbejdsplads i Nordjylland. Om onsdagen blev manden varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør i Københavns Byret.

  • Københavns Politi fortalte onsdag morgen, at den anholdte er fundet ved hjælp af en såkaldt slægtskabssøgning i politiet dna-register.

  • Da retsgenetikerne søgte i registret dukkede et navn frem. Man kunne fastslå, at dna-spor fra gerningsstedet ikke stammede fra personen bag navnet. Til gengæld var de med en betydelig sandsynlighed afsat af personens biologiske far, den 53-årig slagter fra Djursland.

Folketingsmedlem kalder til samråd efter Scandinavian-redegørelse

Efter en taskforce har brugt tre år på at undersøge branden på Scandinavian Star, der kostede 159 personer livet, kom redegørelsen fredag eftermiddag.

Her slår taskforcen fast, at de fejl og mangler, der var vedrørende skibets certifikater og fysiske tilstand, sandsynligvis ville være blevet opdaget af en udvidet havnestatskontrol. Det ville med stor sandsynlighed have reduceret katastrofens omfang og kunne have reddet menneskeliv.

På Instagram slår det folketingsmedlem Lisbeth Bech-Nielsen (SF), der tidligere har boet og været opstillet i Nordjylland, fast, at partiet vil kalde til samråd ovenpå taskforcens redegørelse.

- Har man en lortesag, undskyld mit sprog, så kommer nyheden ud en fredag kl. 16.00. Den er stensikker hver gang. Men denne sag skal ikke bare parkeres ved udgangen af ugen - jeg tager den op i et samråd. Igen, skriver hun og fortsætter:

- For det er ikke bare den største mordbrand, det er også en af de største skandaler i Danmarkshistorien. Og det er ikke gjort med at fyre chefen for Søfartsstyrelsen. Vi fortsætter, som vi har gjort i over 30 år. Vi må aldrig glemme.

Justitsminister, Peter Hummelgaard, skriver i en pressemeddelelse, at det nu er tid til at nærlæse redegørelsen, og at den tragiske brand har efterladt et sår, som stadig ikke er helet.

Der har tidligere været stor tvivl om den efterforskning, som har pågået efter branden brød ud 7. april 1990, da færgen var på vej til Frederikshavn fra Oslo.

Det kan du læse meget mere om herunder:

Utallige uheld skaber kø og harmonikasammenstød på motorvejen

Opdateret klokken 16.45: Motorvejen er ikke længere spærret, men giver stadig lang kø

Fredag eftermiddag er præget af diverse uheld på E45 syd for Aalborg, og det kan give længere køretid, da der er opstået kø.

Første uheld skete omkring Ellidshøj. hvor to biler kom i et mindre uheld. Det resulterede dog i, at trafikken bremsede, og det blev efterfulgt af en lang række følgeuheld.

- Der har været tale om en række harmonikasammenstød, fordi bilisterne formodentlig ikke har nået at opfange den hårde opremsning, oplyser vagtchef fra Nordjyllands Politi, Torben Arndrup.

I ingen af ulykkerne har der været tale om alvorlig personskade. Dog er to personer kørt til kontrol på sygehuset.

Der er også sket et uheld i det modsatte retning i samme tidsrum. Politiet formoder, at uheldet er sket efter, at bilisterne har haft sin opmærksomhed på de mange uheld i sydgående retning.

- Der er rigtig meget materiel skade, da så mange biler har været impliceret, siger vagtchefen.

Politiet har endnu ikke tal på, hvor mange uheld der er sket og derfor heller ikke, hvor mange biler der har været involveret.

Budgettet på plads i Frederikshavn Kommune

Et flertal af byrådsmedlemmerne i Frederikshavn Kommune er med i den budgetaftale, der fastlægger rammerne for kommunens økonomi i de kommende år. Venstre står uden for aftalen.

Det oplyser borgmester Birgit Stenbak Hansen (S) fredag i en pressemeddelelse.

- Dette budget handler ikke om, hvilke partier, der har fået hvad. Dette budget handler om, at vi sammen tager ansvar for og samarbejder i forligskredsen om noget så vigtigt som et kommunalt budget, som berører borgere, ansatte, virksomheder - ja alle der har tilknytning til vores kommune, skriver forligskredsen i pressemeddelelsen.

Solouheld skabte massiv kø

Opdateret

Oprydningsarbejdet på stedet er afsluttet, og rejsetiden gennem tunnellen ventes kun forlænget med 10 minutter.

En personbil har påkørt midlertidig afspærring syd for Limfjordstunnellen. Det skaber kø hele vejen igennem tunellen og forbi Nørre Uttrup.

Vagtchef Thomas Ottesen fra Nordjyllands Politi oplyser, at den første vognbane i sydgående retning er spærret, hvilket skaber kø igennem hele Limfjordstunnellen.

- Bunden af bilen er splittet af, hvilket har resulteret i, at det er væltet ud med olie, der har gjort kørebanen spejlglat, siger Thomas Ottesen.

Oprydningskøretøjer er derfor på stedet, og uheldet forventes at påvirke trafikken indtil sidst på eftermiddagen.

Der er ikke sket nogen personskade.