Kort Nyt

Flere og flere nordjyske studenter tager pause fra skolebænken

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når ungdomsuddannelsen er færdiggjort, bliver det mere og mere populært at tage sabbatår.

Når champagnepropperne er poppet, og jubelrusen over studenterhuen er sovet ud, så er der ikke mange af studenterne, som fortsætter direkte på en videregående uddannelse. 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 13 procent af studenterne sidste år fra Region Nordjylland er i gang med en ny uddannelse tre måneder efter gymnasietiden er slut. 

Dermed er det tal faldet for tiende år i streg. I 2012 var det samme tal 30 procent i Region Nordjylland. 

Ifølge professor og centerleder ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet er det en hård gymnasietid og muligheder for ufaglært arbejde, der gør, at de unge tager en pause fra studierne. 

- Derfor vægrer flere sig formentlig ved at skulle i gang med en videregående uddannelse, hvor de forventer, at der også vil være et stort pres. Man kan antage, at der er flere, der har en oplevelse af at skulle tage en dyb indånding, inden de kaster sig ud i det endelige valg af studie, siger Noemi Katznelson til Ritzau. 

Selvom andelen i Region Nordjylland er faldet til 13 procent, så er det den region i landet, hvor der er flest unge, som fortsætter på en videregående uddannelse. 

Flyvestation vil sikre fremtidens arbejdskraft

Flyvevåbnet i Aalborg har netop indgået en aftale med Aalborg Kommune, der skal sikre at flere unge får øjnene op for de karrieremuligheder, der er på Flyvestation Aalborg.

Initiativet hedder DinFremtid, og det er et partnerskab mellem virksomheder, skoler, ungdomsuddannelser, arbejdsmarkedets parter og Aalborg Kommune. Det fælles mål er at gøre det så nemt som muligt for børn og unge i Aalborg Kommune, når de skal vælge uddannelse og job. Flyvevåbnet i Aalborg er den første offentlige arbejdsplads, der har skrevet under på aftalen.

- Vi ønsker at vise mere åbenhed for omverden, og det gør vi nu med DinFremtid, hvor vi inviterer en masse unge ind på flyvestationen, siger oberst Lars Hedemark, chef for Air Transport Wing (ATW) og tilføjer:

- Mange unge kender ikke til det, vi tilbyder ud over dét at være traditionel soldat. Du kan for eksempel også uddanne dig til flymekaniker.

Man kan desuden uddanne sig inden for sprog, ledelse og tekniske fag. Og der er også mange civile medarbejdere, der gør karriere ved Flyvestation Aalborg.

18-årig tiltalt for drab på 13-årig pige

En nu 18-årig mand er blevet tiltalt for drabet på en 13-årig pige, der fandt sted i Hjallerup i marts måned.

Det skriver Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Den 13-årige blev dræbt 11. marts 2024. Her modtog Nordjyllands Politi klokken 22.10 en melding om, at en svært tilskadekommen person var fundet i Hjallerup.

Da patruljerne og ambulancen ankom fandt man en svært tilskadekommen 13-årig pige, som kort efter blev erklæret død.

Ganske kort tid efter anholdt politiet en dengang 17-årig mand samt en 13-årig pige. Den 13-årige blev løsladt kort efter, da hun ifølge politiets undersøgelser ikke havde noget med forbrydelsen at gøre. 

Anklagemyndigheden rejser nu tiltale mod den nu 18-årige mand i sagen.

AaB er et af verdens yngste hold

I en nyligt offentliggjort undersøgelse af det anerkendte schweiziske analyseinstitut CIES Football Observatory, der sammenligner 50 ligaer i verden, viser en granskning af dåbsattesterne, at AaB er det sjette yngste hold - i hele verden.

25-årige Andreas Bruus var torsdag AaBs ældste spiller.

- Først og fremmest mærker jeg det udenfor banen. Det er utrolig dårlige pranks, der bliver lavet blandt alle de unge spillere i omklædningsrummet, siger "gamle" Andreas Bruus.

Ny Finanslov sender tre millioner til Aggersborg

Den nye Finanslov er på plads, og derfor står det klart, at Aggersborg, der har status som UNESCOs Verdenskulturarv, får tre millioner kroner i den nye aftale.

- Aggersborg er en vigtig perle for den nordjyske historiefortælling. Med investeringen kan vi gøre den tilgængelig for endnu flere gæster – samtidig med, at vi løfter turismen i området, lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem, Marie Bjerre (V).

Ikke de eneste, der får en indsprøjtning

Frederik IIV's Kanal i Løgstør står også til at få det samme beløb i 2025, som skal hjælpe med at reetablere det gamle anlæg.

- Jeg er naturligvis utroligt stolt over, at det er lykkedes at få projektet på næste års finanslov, så arbejdet forhåbentligt snart kan komme i gang, siger Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen.

Ingen tog i Vendsyssel før lørdag morgen

Der kører i øjeblikket ingen tog mellem Hjørring og Frederikshavn.

Det fortæller driftschef ved Nordjyske Jernbaner, Stinne Hjorth Dalsø.

- Al togdrift er indstillet indtil i morgen, der er indsat togbusser på strækningen. Der kører to i hver retning hele tiden, fortæller driftschefen.

Årsagen er, at der er et skinnebrud et sted på strækningen mellem Tolne og Sindal.

Meldingen om skinnebruddet kom kort før klokken 08 fredag morgen, og det er formentligt udløst af de kolde temperaturer.

- Om vinteren når der kommer frost, er det ikke unormalt, at der kommer et brud på skinnerne. Vi går fra at der har været lunt til meget koldt, siger driftschefen.