Direktør-svindel i vækst
Flere foreninger udsættes for forsøg på svindel
Politiet opfordrer til, at man som forening er ekstra opmærksom på mistænkelige anmodninger fra kriminelle, der udgiver sig for at være foreningens formand - såkaldt CEO-fraud eller direktørsvindel.
Denne type svindel har tidligere været fordelt mellem foreninger, virksomheder og offentlige institutioner, men nu ser politiet nu en tendens til, at svindlerne går målrettet efter foreningerne.
Gode råd:
Vær kritisk – ikke mindst over for betalinger og overførsler til udlandet
Kontakt din formand, hvis du er i tvivl – hellere en gang for meget
Lav en fast procedure for overførsler og betalinger – og giv ikke efter for pres og korte tidsfrister
- Uanset om der er tale om den lokale skakklub eller den landsdækkende gymnastikforening, kan det have alvorlige økonomiske konsekvenser for foreningen, hvis den udsættes for CEO-fraud. Derfor opfordrer vi til, at man er ekstra opmærksom, ikke mindst her i sommerperioden, hvor mange måske ellers ville afholde sig fra at kontakte foreningens rigtige formand på grund af ferie, siger sektionsleder Kresten Munksgaard fra Nationalt Center for IT-kriminalitet.
Svindel
I 2022 havde Nordjylland 37 anmeldelser med søgenøglen CEO-fraud. I 2023 indtil i dag er der 16.
Sagerne indbefatter dem, der er meldt til Nationalt Center for IT-kriminalitet og gælder både virksomheder og foreninger.
Centeret oplyser, at der kan være et større mørketal på området, "da vi ved, at mange ikke anmelder, hvis de opdager svindelforsøget, og dermed ikke lider noget tab".