Kort Nyt

Ny rapport tegner dystert billede af bomtrawl påvirkning

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En netop offentliggjort rapport fra DTU Aqua viser, at fiskeri med bomtrawl i Jammerbugten ødelægger sårbar havbund i meget højere grad end hidtil antaget.

Rapporten har for første gang undersøgt, hvordan havbunden ser ud i Jammerbugten. Rapporten giver en detaljeret beskrivelse af, hvad konsekvenserne af fiskeriet er. Og det er langt mere skadeligt end hidtil antaget.

- Det vigtigste er, at vi har været ude og kortlægge nogle områder, som man ikke havde særlig godt kendskab til. Og der har vi fundet ud af, at det, der hedder blandet havbund, som består af sand og sten og stenrev, er langt mere udbredt, end man hidtil har vidst. Og vi har også kortlagt ret præcist, hvor de forskellige fiskerier foregår i Jammerbugten. Og der kan vi se, at bomtrawling foregår præcis i de her områder med blandet havbund, med sand, sten og stenrev, forklarer Grete Elisabeth Dinesen, der er seniorkonsulent hos DTU Aqua og en af forskerne bag undersøgelsen.

Det er første gang forskere så indgående har undersøgt, hvordan der egentlig ser ud under havoverfladen i Jammerbugten. Og resultatet er overraskende - selv for fiskerne.

- Det er jo super spændende. Det er et gennembrud for forståelsen af, hvad det er for et hav vi har med at gøre, siger Thomas Højrup, der er formand for Thorupstrand Kystfiskerlaug, og som forventer, at der kommer handling.

Rapporten skal blandt andet bruges i fiskeriforhandlinger med EU.

- Rapporten har kostet 30 millioner. Den har samtlige partier i Folketinget været med til at betale med henblik på, at man skulle få den dokumentation, der skulle til for at komme ned og gøre det til en dansk hovedprioritet og få det gennemført. Så jeg kan ikke forestille mig, der er nogle politikere, som ikke vil sige: Det er nu, vi skal gøre det, siger fiskeriminister Jacob Jensen (V).

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjysk kommune får millioner til kystsikring

Statens Kystpulje afsætter i alt 150 millioner kroner til otte projekter, som er truet af både oversvømmelser og erosion.

Et af de projekter ligger i Hjørring Kommune, hvor der er givet 6,3 millioner til sandfordring på kommunens vestvendte kyst, nærmere bestemt sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning, primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området.

Læs mere herunder:

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Gravede gasledning over ved et uheld

I forbindelse med noget gravearbejde skete der en såkaldt smutter fredag morgen.

Det fortæller Nordjyllands Politis vagtchef Thomas Ottesen.

Det betød, at der pludselig var brud på en gasledning på Møllebakken i Hobro. Politiet fik anmeldelsen ind klokken 8:20 og kørte derefter derhen og afspærrede området i en kortere periode, indtil alt var under kontrol.

Der var ifølge vagtchefen arbejderne selv, der kontaktede nogle teknikere, som kom for at fikse problemet. Der blev ikke antændt gas i forbindelse med episoden, og ingen personer er kommet til skade.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Zoo får ny unge

Der er en ny unge på vej i Aalborg Zoo. Orangutangen Ruti er nemlig gravid.

Det oplyser Aalborg Zoo på sin Facebook-side.

I foråret blev det vurderet, at Ruti var klar til at blive drægtig, og derfor stoppede dyrepasserne med at give hende p-piller. Her et halvt år senere står det nu klart, at Ruti venter en unge til sommer.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Sådan bliver fredagsvejret

Fredag vil det overvejende være skyet og tørvejr.

Det oplyser TV2's vejrvært Jens Ringgård Christiansen. Hen mod aftenen kan det dog dryppe en visse steder.

Se hele vejrudsigten herunder:

Vejret tre timer frem
Vejret senere