Kort Nyt

Russisk tankskib, der sejlede gennem Aalbæk, i kollision i Øresund

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at kollisionen skete ud for Skagen. Men nu bekræfter Danpilot, der havde en los ombord på det ene skib, at kollisionen skete i Øresund.

Det russiske tankskib Andromeda Star kolliderede i starten af marts med et ukendt fartøj i Øresund, efter det havde sejlet gennem Aalbæk Bugt..

Ifølge Søfartsstyrelsen, der bekræfter historien overfor Bloomberg, er der ingen meldinger om udslip efter kollisionen, og da styrelsen i øjeblikket er ved at undersøge ulykken, har de ingen yderligere kommentar, siger de til nyhedsbureauet.

Ifølge nyhedsbureauet er tankskibet en del af den såkaldte 'Skyggeflåde', der hver dag fragter hundredevis af tønder sanktioneret råolie gennem dansk farvand.

Ifølge Bloomberg var tankskibet ved at runde Skagen undervejs til den russiske havneby Primorsk for at laste råolie. I øjeblikket ligger tankskibet hos det odeseanske værft Fayard, som dog ikke vil tale med TV2 Nord om sagen. 

vesselfinder.com kan man se, at skibet, inden det anløb Odense, var omkring Lindø og inden da den sydspanske by Algeciras.

Skibet er bygget i 2009 og sejler under panamansk flag.

Det er ikke første gang, at russiske skibe spøger i dansk farvand. I april 2022 lå to russiske krigsskibe, en slæbebåd og et tankskib 35 kilometer øst for Aalbæk Havn.

Det fik forsvaret til at holde øje med skibene.

TV2 Nord arbejder selv på at få en kommentar fra Søfartsstyrelsen.

Beboere slukkede selv brand i hus

Det lykkedes beboerne i et hus i Aabybro selv at få slukket en brand, der startede i husets garage.

Det skriver Nordjyllands Beredskab på det sociale medie X.

Det var 12.32, at alarmen gik hos beredskabet fordi, at der var brand i en garage på Mejsevej.

Inden længe havde branden bredt sig til huset, men inden beredskabet nåede frem til adressen, lykkedes det beboerne i huset selv at slukke den.

Udover efterslukning er beredskabet nu i gang med at tjekke, om branden yderligere har spredt sig.

Eksplosion i Nordjylland: Steget med 193 procent

Elbiler, elbiler og atter elbiler. Men hvad med laderne?

I Region Nordjylland er det over det seneste år blevet langt nemmere at finde et ladepunkt til din elbil.

Ifølge Mobility Danmark er antallet af offentligt tilgængelig ladepunkter i Regionen nu på 2.348 i august 2024, hvilket er mere end en fordobling af antallet samme tid sidste år.

Men endnu voldsommere ser det ud med lynladepunkter, som især er brugbare, når man er på farten. Her har stigningen været på 193 procent, altså næsten en tredobling af antallet det forrige år.

Udviklingen er dog ikke kun til gavn for nordjyderne, men også de mange turister - især de elbilglade nordmænd.

Der er nu over 25.000 registrerede elbiler i Region Nordjylland, hvilket på nuværende tidspunkt betyder, at 10,7 elbiler skal deles om hvert ladepunkt. Hvis man fortrækker et lynladepunkt, må man dele det med 49 andre.

Der er et tydeligt behov for de mange nye ladere, men lynladepunkterne er altså stadig under pres.

Bro spærret

Hvis du rejser via Aggersundbroen, skal du påregne ekstra rejsetid.

Aggersundbroen mellem Sønderg Aggersund og Aggersund N er nemlig spærret.

Det fremgår af Vejdirektoratets trafikkort.

Spærringen gælder i begge retninger og skyldes en havareret lastbil.

Opdatering: Ifølge Vejdirektoratet er afspærringen igen ophævet.

Pas på! Tæt tåge over det nordjyske

Mange er vågnet op til en tåget morgen i det nordjyske. Derfor gør bilisterne klogt i at være ekstra opmærksomme.

- Tågen kan betyde, at der visse steder kun er en sigtbarhed på 50-100 meter, fortæller TV2s vejrvært Andreas Nyholm.

Grafik: TV2 Vejr

Temperaturen vil i løbet af morgenstunden ligge på syv til ti grader. I løbet af formiddagen bryder solen igennem, og til eftermiddag kan temperaturerne nå op på knap 20 grader.

Video: TV2 Vejr

Forsyningsselskab vinder millionstor sag over russisk virksomhed

En international voldgiftsret har afgjort, at Aalborg Forsyning var i sin gode ret til at annullere levering af kul fra russisk kulselskab som følge af EU’s sanktioner mod Rusland.

"Sagen er den første af sin art og kan betrygge andre virksomheder i, at sanktionsreglerne virker", skriver Aalborg Forsyning i en pressemeddelelse.

Sagen tog sin begyndelse kort før Ruslands invasion af Ukraine, hvor Aalborg Forsyning indgik en aftale med SUEK. Som følge af Ruslands invasion af Ukraine indførte EU sanktioner mod en række russiske oligarker og fremtrædende erhvervsfolk heriblandt Melnichenko. Sanktionerne indebar, at midler, der tilhørte personer på sanktionslisten, eller selskaber som disse personer ejede eller kontrollerede, skulle indefryses.

SUEK krævede ikke bare betaling for kulleverancen på 29 millioner kroner, som Aalborg Forsyning allerede havde betalt, men som var blevet indefrosset af banken. Det russiske kulselskab krævede også 188 millioner kroner i erstatning på grund af ophævelsen af rammeaftalen. Med sagsomkostninger løb sagen op i godt 220 millioner kroner.

Læs mere her: