Kort Nyt

Ny svensker har én uge til at imponere White Hawks

Ishockeyholdet Frederikshavn White Hawks har fået en svær sæsonstart, hvor nordjyderne ligger sidst i Metal Ligaen med to point i fire kampe.

Nu skal en svensker forsøge at være med til at ændre det billede.

Frederikshavnerne har nemlig hentet den 30-årige svensker Martin Pärna. Han får dog ikke alverdens tid til at imponere White Hawks, da han er kommet til på en såkaldt try/out.

Hans prøvetid varer i denne uge, hvor han har tre kampe til at spille sig til en længere kontrakt med klubben.

- Det har hele tiden været vores plan, at vi ville forstærke os. Vi har fået muligheden for at hente Martin Pärna ind i den her uge, hvor vi skal se hinanden an. Fredda (Fredrik Johansson, red.) kender ham fra tidligere, og han mener, at det kan blive et godt match, forklarer Kasper Kristensen, der er sportschef hos Frederikshavn White Hawks, i en pressemeddelelse.

White Hawks' cheftræner, Fredrik Johansson, kender den nye svensker særdeles godt.

- Han er en hurtig forward, og har sans for, hvor målet står. Han har samtidig en god teknik, kan bruges i powerplay, og derudover er han en god fyr, lyder det fra cheftræneren.

Martin Pärna får debut tirsdag aften på hjemmebanen Nordjyske Bank Arena mod Herning. Han får trøjenummer 17.

Virksomhed fik jord fra Sjælland: Mere forurenet end forventet

Virksomheden Kingo Recycling A/S på Mors har modtaget jord fra Scanfield, en virksomhed i Køge Kommune, og det viser sig nu at være mere forurenet end først antaget og oplyst af afsenderen.

Køge Kommune har ansvaret for at godkende tilladelsen til at flytte jord fra Køge til Mors, skriver Morsø Kommune i en pressemeddelelse.

- Jeg er meget utilfreds med, at selve situationen er opstået. Til gengæld er jeg meget tilfreds med, hvordan Kingo har håndteret det indtil videre. De er gået meget længere end, hvad lovgivningen kræver og har været særdeles ansvarlige, lyder det fra Torben Gregersen, der er direktør for Børn og Kultur, Teknik og Miljø i Morsø Kommunen.

Mors-virksomheden har selv igangsat en stikprøvekontrol af jorden og efterfølgende foretaget en grundig analyse, der bekræfter, at jorden er mere forurenet, end hvad de har fået oplyst.

- De har ekstraordinært foretaget egne jordprøver og analyser, stoppet modtagelsen af jord og igangsat en plan for at håndtere den forurenede jord, siger Torben Gregersen om Kinge Recycling, selv om det egentlig er afsenders ansvar.

Altså virksomheden fra Køge Kommune.

- Det er i alles interesse, at der ikke sker nedsivning til grundvandet. Kingo Recycling A/S ved godt, at de har ansvaret, derfor har de også foretaget den nødvendige overdækning af jorden, slutter Torben Gregersen.

Jorden skulle bruges til at afrette et område hos Kingo, men det er i et terrænområde, der ikke er godkendt til at modtage jord med denne mængde forurening.

Nu er Kingo Recycling i gang med en handlingsplan for at flytte jorden, som Morsø Kommune skal godkende inden igangsættelse.

Verdens nummer 10 gør comeback for nordjyder

Tirsdag aften er der et vaskeægte lokalopgør i Badmintonligaen, og mandag er der kommet en nyhed, der giver lidt ekstra krydderi til opgøret.

Verdens 10. bedste kvindelige badmintonspiller gør nemlig comeback for VEB.

Beiwen Zhang står nemlig til rådighed for Vendsyssel Elite Badminton, når klubben for første gang nogensinde møder Aalborg Triton i landets bedste række.

Amerikaneren var med til at vinde DM-guld i både 2022 og 2023 med VEB, men valgte at holde en pause i 2024, da programmet blandt andet indeholdt OL for badmintonprofilen.

- Holdopstillingen forbliver vanen tro en hemmelighed indtil tre timer før kampstart. VEB vil dog godt afsløre så meget, at amerikaneren Beiwen Zhang får comeback i det nordjyske lokalopgør, skriver VEB i en pressemeddelelse.

Aalborg Triton er værter for opgøret tirsdag aften klokken 18.30 på Vester Mariendal Skole, og her skal holdet forsøge at få lidt succes efter nederlag på 0-9 i begge opgør, aalborgenserne har spillet i denne sæson.

Så ofte kommer brandvæsenet for sent afsted i din kommune

Hvis ulykken er ude, og der går brand i din villa, lejlighed eller noget tredje, så kan der være stor forskel på, hvor hurtigt brandvæsenet er fremme.

Og ikke mindst hvor hurtigt - eller langsomt om man vil - brandvæsenet er om at forlade brandstationen. Det fremgår af en opgørelse Fagbladet FOA har lavet på baggrund af tal fra Beredskabsstyrelsen.

I den forbindelse er det ikke uvæsentligt, hvilken kommune du bor i.

For 46 procent af udrykningerne kom ikke af sted inden for fem minutter i Morsø Kommune i 2023, selvom loven siger, at der maksimalt må gå fem minutter. I Aalborg ser det betydeligt bedre ud. Her er brandvæsenet i syv procent af tilfældene i 2023 ikke rykket ud indenfor den føromtalte tidsramme.

Sådan ser tallene for din kommune:

Omstridt skib sejler og har sat kurs mod Sydeuropa

Det har ligget stille i godt to døgn vest for Skagerrak, men nu sejler det omstridte fragtskib MV Ruby, der har 20.000 tons ammoniumnitrat i lasten igen.

Det fremgår af skibssporingssiden Vesselfinder.

Skibet har ellers, siden det 2. september fik afslag på at opholde sig i den norske havneby Tromsø, sejlet rundt på må og få. Skibet fik afslag på grund af netop sin sprængfarlige last af ammoniumnitrat, som er det samme stof, der eksploderede på havnen i Beirut i 2020, hvor det, udover store materielle ødelæggelser, kostede 200 mennesker livet.

MS Rubys last er dog syv gange så stor, som den mængde, der eksploderede i Beirut, har flere medier fortalt.

Skibet skulle have passeret Skagen lørdag og sejlet gennem dansk farvand, men har i stedet nu sat kurs mod Malta, hvor det står til at anløbe havnen i hovedstaden Valleta om 15 dage.

Større olieforurening nu under kontrol

Mandag over middag er Nordjyllands Beredskab i aktion i Snedsted, hvor der er sket et større udslip af dieselolie.

Udslippet er sket, fordi en dieseltank på Harringhedevej er utæt.

Det fortæller Nordjyllands Beredskab til TV2 Nord.

Utætheden har betydet, at lige under 1000 liter dieselolie er sluppet ud af tanken.

Indsatslederen på stedet fortæller til TV2 Nord, at udslippet er under kontrol, og at olien er indlemmet, men at man arbejder på at få den samlet op.

Dieselolien er kun i begrænset omfang endt på jorden men ligger mest i det maskinhus, der befinder sig på ejendommen.

Arbejdet med at opsamle olien, forventes at vare i små to timer, oplyser indsatslederen yderligere.

Nordjyllands Beredskab kender endnu ikke årsagen til udslippet, hvorfor de stadig mangler at have det fulde overblik.

Opdateres...