Kort Nyt

Vil gå til minister: - Det er noget forbandet svineri

- Det er for det første noget forbandet svineri og for det andet, så er det ulovligt.

Sådan lyder det fra folketingspolitikeren Preben Bang Henriksen (V), efter TV2 Nord tidligere tirsdag har fortalt om flere både, der ligger og forfalder i nordjyske havne.

I Egense Sejlklub hænger de på en regning på knap 200.000 for pladsleje og for bjærgningen af en sejlskib, der udgjorde en potentiel miljøforurening.

Og de er ikke de eneste. Lidt udenfor Hobro Lystbådehavn har en båd i flere måneder været tøjret til en af havnens bøjer. Hobro Sejlklub vil gerne af med den. De er bange for, at båden kan gå ned og forurene fjorden. De ved bare ikke, hvem ejeren er.

For som det er i dag, er det dyrt og nærmest umuligt at stille en bådejer til ansvar, når en udtjent båd bliver dumpet i en lystbådehavn. Derfor efterlyser foreningen af Lystbådehavne i Danmark et register for lystbåde.

- Med sådan et register vil man kunne slå op i det. Så kan en havnemyndighed ad den vej opspore ejeren af båden, og den vej rundt kan man begynde at sende opkrævninger og påbud og på den måde holde ejeren ansvarlig, siger Jesper Højenvang, der er direktør i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark.

Og sådan en løsning vil Preben Bang Henriksen (V) gerne arbejde for. Han vil dog først have undersøgt, hvad det er for et bureaukrati, der skal sættes i gang for at imødekomme ønsket.

- Det kan forstå, at der er forskellige genvordigheder i, som jeg kommer til at tage op med ministeren. Men det er klart; ligeså lidt, som jeg kan placere min gamle bil, der ikke er noget værd på en rasteplads, ligeså lidt må man have lov at placere en båd et tilsvarende sted, lyder det fra folketingsveteranen, der også er Venstres retsordfører.

Store forskelle: Sådan har prisen på fjernvarme udviklet sig i Nordjylland

Et halvår med lavere temperaturer udenfor - og dermed også højere varmeregninger - er netop begyndt.

Der er dog stor forskel på, hvordan varmepriserne har udviklet sig i løbet af det seneste år på tværs af de nordjyske kommuner.

I Nordjylland er fjernvarmen dyrest i Morsø Kommune med en gennemsnitspris på 22.430 kroner om året, mens Jammerbugt Kommune med et gennemsnit på 12.456 kroner har den billigste årlige gennemsnitspris.

Priserne afgøres af hvert enkelt fjernvarmeselskab, der ikke må hæve priserne for at tjene penge, men udelukkende for at få regnskabet til at gå op.

- Det er helt sikkert, at mange af de her varmeværker har været ramt af naturgasprisstigninger. Der kan også være nogle, der har haft nogle gode prisaftaler, som måske skal genforhandles, hvor man så ikke kan få den samme gode pris. Oven i det har elpriserne været lavet, og det er ellers her, at fjernvarmeselskaberne normalt kan tjene deres penge ved at sælge strøm, siger Jakob Zinck Thellufsen.

17-årig efterlyses af politiet

Nordjyllands Politi efterlyser en 17-årig dreng, som er gået fra Aalborg Sygehus Syd.

Det skriver politiet på det sociale medie X.

Den 17-årige drenge har forladt sygehuset i nedtrykt sindstilstand.

Drengen beskrives som 190 centimeter høj og spinkel af bygning. Han har lyst, kort hår og er iført en blå trøje, blå bukser og sorte sko.

Hvis du ser den 17-årige dreng, kan du kontakte Nordjyllands Politi på 1-1-4.

Sådan her ser den 17-årige dreng ud. Foto: Nordjyllands Politi

Han drak 30 øl om dagen: - Jeg tror på, at det er sådan noget, der vil hjælpe

- Det betyder en masse. Bare det der med at blive set og hørt og ikke blive lagt på en hylde.

Sådan lyder det fra Kim Andersen, der er bruger af varmestuen Café Parasollen i Aalborg centrum.

Han er alkoholiker, og han er en af de borgere, som statsministeren talte om i hendes åbningstale i Folketinget: nemlig de socialt udsatte.

For uden at blive konkret på, hvad der skal ske, teasede Mette Frederiksen (S) i sin tale for, at der måske skal stilles færre krav til socialt udsatte, og at de muligvis ikke skal afsone sammen med hårdkogte bandemedlemmer.

- Vores velfærdssamfund bygger på pligt og ret, i den rækkefølge, men for de her særlige mennesker må vi gøre en undtagelse – sætte ret før pligt. For en stund give dem et helle, hvor der er plads til at gøre tingene anderledes. Færre krav og sanktioner. Måske en streg over gælden? (...) Hvordan kan vi forhindre, at de svageste indsatte udnyttes af stærkeste? Skal de allermest udsatte kunne afsone på en anden måde end i dag? Et sted med misbrugsbehandlere og sundhedspersonale. Med mere hjælp og støtte. Og uden bandemedlemmer, der koster en rundt, sagde hun.

Og det hilser Kim Andersen velkomment.

- Jeg synes, det er dejligt, de tager affære og gør noget ved situationen, som den er. Det er dejligt.

Sejlklub står med en hovedpine på 67 ton - og er langt fra alene

Det er noget af en hovedpine de står med i Egense Sejlklub - en hovedpine der er 15 meter lang og vejer 67 ton.

- Jeg ser en træt kutter. Den er i rigtig dårlig stand. Det er så trist at se på, siger Bettina Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i Egense Sejlklub.

Sejlklubbens hovedpine er en udtjent kutter. Ifølge Bettina Nielsen har ejeren ikke betalt pladsleje i de seneste tre år. Dermed skylder han klubben mere end 138.000 kroner. Bestyrelsen har forsøgt at henvende sig til ejeren telefonisk og med anbefalede breve, men han reagerer ikke.

- Man bliver ærgerlig og ked af det, når man står i sådan noget her, siger Bettina Nielsen.

For et par uger siden sank kutteren i bassinet i Egense Lystbådehavn. For at forhindre en miljøforurening har sejlklubben brugt mere end 25.000 kroner for få båden bjerget. En regning, som de nu frygter, at foreningens medlemmer hænger på.

- Det er gæld og udgifter, der bliver pålagt uskyldige mennesker. Det er ikke rimeligt, at andre mennesker skal udsættes for at skulle rydde op efter en person, siger Bettina Nielsen.

To biler kørte sammen i tunnellen - fortsat forlænget rejsetid på E45

Der er fortsat forlænget rejsetid på E45 i nordgående retning, efter der i eftermiddag skete et uheld i Limfjordstunnellen.

De to biler kom begge kørende i midterste vognbane, da den bagerste bil ville overhale ved at trække ud i venstre vognbane. Men bilisten overså, at bilen foran var bremset ned, og kørte derfor sammen med forankørende.

Det siger vagtchef ved Nordjyllands Politi Christian Tilsted.

- Bilen ramte venstre baghjørne på den forankørende bil og flåede i den forbindelse hjulet af. Derfor skulle vi bruge både beredskabet og en ladvogn, inden vi kunne åbne motorvejen igen. Det giver noget kø, siger han.

Motorvejen i nordgående retning er i øjeblikket i forvejen udfordret, fordi bilister ikke kan køre fra på E39. Al trafik i nordgående retning bliver i øjeblikket ledt ad Høvejen.

- Jeg kan se lige nu, at der er meget tæt trafik i nordgående retning, siger vagtchefen.

Du kan selv følge trafikken på Vejdirektoratets trafikkort her.