Tammys vejrtrækning kan stoppe pludseligt: Besparelser på pleje findes i regneark
Foreningen af brugere og hjælpere i den såkaldte BPA-ordning (Borgerstyret Personlig Assistance) mener, at Aalborg Kommune lader en revisionsrapport diktere hjælpen til de sværest handicappede.
Tammy Lain fra Aalborg er en af dem, der har prøvet kommunens spareiver i forbindelse med hendes handicaphjælp. Hun lider af to sjældne genetiske muskelsygdomme, der bevirker at hun med minutters varsel kan miste evnen til at trække vejret. Derfor fik hun i 2014 bevilget BPA, så hun kunne have en hjælper hos sig døgnet rundt.
- Før jeg fik min hjælp var jeg bundet til sengen og var ved at blive skør af at ligge der alene med min angst. Så det var en stor lettelse at få hjælpen, der gradvist kunne give mig et liv igen, siger Tammy Lain.
Men glæden varede kort, for allerede i 2016 ville Aalborg Kommune påny vurdere, om hun havde brug for hjælp døgnet rundt. En helt almindelig praksis ifølge Foreningen af BPA brugere og hjælpere.
Konsulent i BPA Nord, Lotte Mørkhøj siger:
- Der går ikke en uge, hvor vi ikke bliver ringet op af folk, der er bange for, hvad der nu skal ske, hvis kommunen tager deres hjælp fra dem.
Ifølge foreningen er det en rapport fra revisionsfirmaet BDO fra 2013, der nøje anviser, hvordan der kan findes besparelser på plejen af de mest handicappede. TV2 Nord har fået adgang til rapporten, der var bestilt med dette formål:
"At give et et overblik over mulige potentialer i de eksisterende sager med henblik på at nedbringe det nuværende merforbrug”.
Og:
"At anvise muligheder for ændringer i udmåling af timer med henblik på en justering af serviceniveauet".
Tammy Lain oplevede hvordan det blev omsat til praksis.
- Jeg blev overvåget i enhver situation, hvor jeg havde brug for hjælp, og alt skulle registreres på tid. De ville også se, hvordan jeg fik hjælp, når jeg skal i bad, men det nægtede jeg. Det var både ydmygende og fuldstændig blottet for empati.
Selv om revisionsrapporten tager forbehold for, at der mangler data og at det ikke er muligt, at sammenligne de kommuner, som Aalborg Kommune spejler sig i, så blev konklusionen alligevel, at der kunne spares ca. 50.000kr pr. BPA-bruger.
Revisionsfirmaet foreslår desuden, at der er yderligere besparelser at hente ved at sænke serviceniveauet og ved at revisitere - altså revurdere borgernes behov med jævne mellemrum.
Lotte Mørkhøj, konsulent i BPA Nord forstår slet ikke tankegangen.
- Det skal da ikke være revisorer, der skal vurdere hvilken hjælp handicappede borgere har brug for. Jeg troede da, at Aalborg Kommune havde uddannede fagfolk til den opgave. Jeg synes det er rystende, siger Lotte Mørkhøj.
Rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune Jørgen Hein havde i første omgang lovet TV2 Nord at stille op til interview om sagen i onsdags, men det er nu udsat til efter næste møde i Ældre- og Handicapudvalget onsdag den 27. februar.