Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Otto lå i sengen 23 timer i døgnet: Psykisk syge børn venter længe på behandling

Foto: Privatfoto

Da Otto havde det værst, turde hans familie ikke lade ham være alene. I dag er han i bedring.

Rekordmange børn og unge henvises til psykiatrien, og i Region Nordjylland må de vente dobbelt så længe på hjælp i forhold til resten af landet. Men hvad skal vi gøre ved det? Det spørgsmål debatterede kandidater til regionsrådet.

Malene Busk er regionsrådsmedlem og sygeplejerske i psykiatrien, men hun var først og fremmest mor, da hun fortalte om sin søn Otto ved et arrangement i Musikkens Hus i Aalborg, hvor TV2 Nord og DR P4 Nordjylland havde samlet 25 kandidater til regionsrådet.

Da Otto var 14 år og gik i 7. klasse i 2018, begyndte han at få det rigtig dårligt.

Malene Busk mistænkte, at Otto havde fået en depression, og derfor tog hun til lægen med ham – men lægen kunne ikke lave en henvisning til psykolog, fordi Otto ikke opfyldte kravene til at få psykologhjælp. I stedet kunne familien tale med en trivselslærer på skolen.

Hvem kan få tilskud til psykologbehandling?

Du kan med en henvisning fra din læge få tilskud til psykologbehandling, hvis du tilhører en af nedenstående grupper/personkredse. Tilskud fås kun hos psykologer med ydernummer:


Røveri-, volds- og voldtægtsofre

Trafik- og ulykkesofre

Pårørende til alvorligt psykisk syge personer

Personer ramt af alvorligt invaliderende sygdom

Pårørende til personer ramt af en alvorligt invaliderende sygdom

Pårørende ved dødsfald

Personer, der har forsøgt selvmord

Kvinder, der, som følge af misdannelser eller lignende ved barnet, får foretaget provokeret abort efter 12. graviditetsuge

Kersoner, der inden det fyldte 18. år har været udsat for incest eller andre seksuelle overgreb

Personer med let til moderat depression fra 18 år

Personer med let til moderat angstlidelse, herunder let til moderat OCD fra 18 år

Kilde: Psykologer i Danmark

Først da Malene Busk nogle måneder senere blev kræftsyg, var der hjælp at hente til Otto. Som pårørende til en alvorligt syg kvalificerede han sig nemlig til psykologbehandling med tilskud.

- Det er tankevækkende, at ens mor skal være syg, før man kan komme til psykolog, siger Malene Busk.

Turde ikke lade Otto være alene hjemme

Malene Busk undersøgte ventetiderne, og hurtigt gik det op for hende, at der ville gå længe, før sønnen kunne få den hjælp, han havde brug for.

Otto var på det tidspunkt så dårlig, at han lå i sengen 23 timer i døgnet, og Malene Busk turde ikke lade ham være alene hjemme.

Da Otto var 14 år, begyndte han at få det rigtig dårligt. Foto: Privatfoto

- Selvom han ikke havde sagt, at han havde tanker om, at han ikke skulle være her, kunne jeg fornemme det. Det belastede hele familien, siger hun.

Brugte 20.000 kroner på psykologhjælp

Det hastede med at få hjælp til Otto, og familien besluttede sig for selv at finde en privatpraktiserende psykolog og betale af egen lomme. Regningerne løb op i omkring 20.000 kroner.

- Det var virkelig dyrt, men vi prioriterede at bruge vores penge på det. Der er en ulighed på området, for det er ikke alle børn, der har ressourcestærke forældre, siger Malene Busk.

Otto gik hos den privatpraktiserende psykolog i halvandet år. Samtidig blev han udredt af en børnelæge, fordi han havde ondt i maven og ikke ville spise. Først da han fik et angstanfald ved børnelægen, kom han endelig indenfor i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland - tre år efter, at han begyndte at få det skidt.

- Det er forfærdeligt at være i som mor. Det er ikke i orden, at børnene skal så langt ud, før de kan få hjælp, siger Malene Busk.

Malene Busk fortalte om Ottos forløb ved et arrangement i Musikkens Hus i Aalborg, hvor TV2 Nord og DR P4 Nordjylland havde samlet 25 kandidater til regionsrådet.

Nordjyske børn og unge må vente længe

I Region Nordjylland er der flere børn og unge, der henvises til psykiatrien end nogensinde før, og regionen har samtidig den længste ventetid på behandling i landet.

I gennemsnit er der 37 ugers ventetid i Region Nordjylland. Landsgennemsnittet er 16 uger, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

I ”Fokus på regionalvalget” kommer fire af regionsrådskandidaterne med deres bud på, hvordan ventetiden kan nedbringes. 

Kandidaterne er Ulla Astman fra Socialdemokratiet, Lene Linnemann fra SF, Per Larsen fra Det Konservative Folkeparti og Mads Duedahl fra Venstre.

Alle er enige om, at det ikke er i orden, at børn og unge skal vente længe på hjælp.

Nuværende regionsrådsformand Ulla Astman mener først og fremmest, at der skal ansættes flere i psykiatrien for at løse problemet, og så skal regionen være bedre til at samarbejde med kommunerne for at nå børnene tidligere.

- Vi ved, at der bag hver eneste henvist er et barn og en familie, der har det svært, så det er vores allerstørste opgave at finde en løsning på at få flere ansatte i børne- og ungdomspsykiatrien, så vi kan hjælpe flere, siger hun.

Hun mener også, at det er vigtigt at sætte fokus på børns mentale helbred. Det kan for eksempel ske ved en emneuge i folkeskolen. Hør mere her:

Ved arrangementet i Musikkens Hus blev der blandt andet talt om at lave en temauge i folkeskolen med fokus på børn og unges mentale helbred.

Kræver tidligere forebyggende indsats

- Det er fint nok med temauger, men det er ikke løsningen.

Sådan lyder det fra Venstres Mads Duedahl, der først og fremmest mener, at løsningen på de lange ventetider ligger i samarbejdet mellem regionen og kommunerne.

- Vi skal sikre en tidligere forebyggende indsats. Vi har et samfund med mange unge, der har ondt i sjælen, og vi ved, at der er metoder, der virker. Det skal regionen støtte op om, så kommuner og regioner sammen kan løfte en indsats meget tidligere end i dag, siger han.

Den konservative Per Larsen mener, at området er noget af det første, politikerne skal kaste sig over på den anden side af valget.

- Det er forfærdeligt, at vi er gået fra at være nogenlunde på niveau med de andre regioner i forhold til børne- og ungepsykiatrien til at have 37 ugers ventetid. Det skal vi rette op på. Vi skal lægge os i selen for at bringe ventetiderne ned. Det her kan vi ikke acceptere eller være bekendt overfor børnene og forældrene, siger han blandt andet.

Børnene skal støttes, inden de bliver syge

For Lene Linnemann fra SF er en tidlig indsats topprioriteten, så børnene ikke først bliver mødt af fagpersoner, når de er så syge, at de henvises til psykiatrien.

Hun peger på, at man engang havde skolesygeplejersker, skolelæger og støttepædagoger, som kunne spotte børn, der var kede af det eller mistrivedes, og som kunne tage sig af børnene.

- Vi er nødt til at tænke anderledes og gå tilbage og give børnene støtte, inden de bliver syge. Det kan ikke nytte noget, at vi siger, at vi skal vente, til at vi kan tage dem i regionen, for der er det for sent, siger Lene Linnemann.

Otto er i bedring

I Ottos tilfælde viste det sig, at han havde Aspergers syndrom. I december 2020 begyndte han på medicin, og han er nu i bedring og går i skole i 10. klasse 13 timer om ugen.

Han føler, at han har mistet tre år af sit liv, og at det slet ikke havde været nødvendigt, hvis han hurtigt havde fået den rette hjælp. Ved at dele sin historie håber han, at andre børn ikke skal opleve det samme som ham i fremtiden.

Malene Busk er frustreret over, at det skulle tage så lang tid, før hendes søn fik hjælp.

- Lige så lang tid, det tager at komme ned i hullet, lige så lang tid tager det ofte at komme op igen. Det har store konsekvenser for både børnene og hele familien, siger hun.

Se hele debatten i ”Fokus på Regionalvalget” her:


Statsminister klar til kamp: Vil kæmpe for nordjydernes tillid

Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

Statsministeren sparkede for alvor gang i kommunalvalgkampen i Aalborg, og hun ved godt, at der skal knokles.

- Vi føler os ikke sikre på noget, så vi kommer til at kæmpe for alle danskeres tillid og alle aalborggenseres tillid. Det er også derfor, jeg allerede nu er i gang med kommunalvalgkampen her i Aalborg,

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da TV2 Nord fanger hende, efter hun har uddelt roser på Nytorv i Aalborg.

Meningsmålingerne er lige nu elendige for Mette Frederiksens regering, og samarbejdet mellem Venstre, Moderaterne og Socialdemokratiet får masser af kritik i befolkningen.

Spørgsmålet er derfor, hvad det kommer til at betyde for kommunal- og regionsrådsvalget 2025. Det første lokale valg siden folketingsvalget i 2022.

Dengang fik nye partier stor succes, og vi endte med den nuværende regering med Venstre, Moderaterne og Socialdemokratiet.

- Jeg tror ikke, der er noget, der er sikker mere i politik, fordi det er en meget urolig verden, og danskere vælger og stemmer anderledes end før, forklarer Mette Frederiksen.

Der var næsten kø for at blive fotograferet med statsministeren. Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

'De er så kloge'

Aalborgs borgmester Lasse Frimand Jensen er helt enig i, at der i disse år bliver skabt en hel ny politisk virkelighed i Danmark, og at vi ved kommunalvalget næste år kommer til at se, hvilken betydning det får i kommunerne.

- Vi ser mere og mere ude i de større kommuner, at de landtendenser der er, de smitter også af på de store kommuner, men jeg håber også, at man kigger tilbage på, hvad har borgmesteren, og hvad har Socialdemokratiet gjort lokalt, siger Lasse Frimand Jensen, der dog ikke er bange for, at landspolitikken smitter af på lokalpolitikken.

- Dem, der bor i vores kommune, de er så kloge til at se forskellen på, hvad der er lokalt, og hvad der er nationalt, smiler Lasse Frimand Jensen.

Den seneste meningsmåling fra 11. november i år viser laveste opbakning nogensinde til Mette Frederiksens flertalsregering, der står til at miste 30 mandater, hvis der var valg i dag.

- Vi stod heller ikke ret godt i meningsmålingerne forud for det sidste folketingsvalg, og der gik det godt set med socialdemokratiske briller. Ikke mindst heroppe i Nordjylland, pointerer Mette Frederiksen.

Se hele interviewet med statsminister Mette Frederiksen.

Ved godt, der skal knokles

Venstre sidder på ni af 11 borgmestertaburetter i de nordjyske kommuner. Socialdemokraterne har de sidste to, og begge steder skal der vælges en ny borgmester i forhold til seneste valg i 2021.

I Aalborg har Lasse Frimand Jensen allerede taget over for Thomas Kastrup Larsen, og i Frederikshavn er den nuværende borgmester Birgit Hansen gået af.

- Alle ved jo, at Birgit fik helt vildt mange stemmer, og hun var nummer et stemmesluger i hele landet. Nu er vi så klar til at tage handsken op og kæmpe for en fornyet omgang i Frederikshavn, men selvfølgelig har det en betydning, når en så vellidt borgmester takker af, siger Mette Frederiksen.

Lasse Frimand Jensen og Mette Frederiksen håber begge, at regeringen kan få vendt de dårlige meningsmålinger, så landspolitikken ikke går ud over kommunalpolitikken.

- Vi ved godt, at der skal knokles på, og det har vi tænkt os at gøre. Derfor er vi startet allerede i dag, fastslår Mette Frederiksen.

Der er valg til kommuner og regioner 18. november næste år. I Aalborg har Socialdemokratiet altså sparket gang i deres valgkamp.

Se hvordan det gik, da Lasse Frimand Jensen og Mette Frederiksen startede kommunalvalgkampen i Aalborg.


Ren Indiana Jones: Gå på opdagelse i nordjysk gravkammer, der er ældre end pyramiderne

5200 år gammelt gravkammer i Fjerritslev er blevet tilgængeligt for offentligheden.

De fremmødte gæster fik lørdag en sjælden mulighed for at træde 5000 år tilbage i tiden og besøge jættestuen Klovenhøj ved Fjerritslev.

I forbindelse med en restaurering åbnede Nordjyske Museer nemlig gravkammeret for offentligheden, noget som sjældent bliver gjort.

Restaureringen har været i tæt samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen og firmaet Morsø Skov. Den har været nødvendig, da nysgerrige grævlinge og ræves poter har sat sit spor.

Det fortæller arkæolog og museumsinspektør Thomas Rune Knudsen.

- Den har været hullet som en schweizerost. Det har vi fået fyldt ud, og har fået rettet de rendesten, der er skvattet ned i den forbindelse. Så har vi fået sat en låge i, og fået lagt nogle gulvfliser, så dyrene ikke kan komme ind i kammeret, lyder det.

Kom med en tur i gravhøjen herunder:

Særlige nordjyske hylder

Og hvis man ikke lige kan forestille sig en jættestue, så har Thomas Rune Knudsen en ret god beskrivelse.

- Forestil dig en stor gravhøj med en lang stensat gang, der fører ind til et stort stenbygget kammer. Den er blevet brugt som fælles grav for flere personer, forklarer han.

Byggestilen er meget speciel og typisk for Nordjylland.

For hvor man normalt ville have brugt fliser, der ligger på en bestemt måde, så er der i jættestuen hulrum eller hylder mellem de store bæresten.

- Det er en af de ting, der gør denne jættestue anderledes end andre, vi kender, fortæller Thomas Rune Knudsen.

Enestående gravkamre

Det er Thomas Rune Knudsens anden istandsættelse af en jættestue, og det er noget helt særligt at få lov at arbejde med.

- Det er altid en speciel oplevelse at gå ind i sådan et kammer. Særligt når du ikke kender det i forvejen. Det bliver lidt Indiana Jones-agtigt, smiler Thomas Rune Knudsen.

Ifølge ham er det vigtigt, at vi bliver ved med at bevare stykker af danmarkshistorien som Klovenhøj.

- Det er ret enestående, at vi har nogle gravkamre, der går 5000 år tilbage, og som er, sat lidt på spidsen, ældre end pyramiderne i Giza i Ægypten, og at man kan få lov til at kravle ind i det, afslutter han.


Kristinas kat blev kørt ihjel på grusvej: - Næste gang er det et barn

Foto: (Privatfoto)

Familiens børn var der, da katten blev påkørt.

For en uge siden mistede Kristina Petersen sin kat Blåbær gennem tre år, efter den blev påkørt ude på grusvejen foran familiens hus i Lyngby i Hals.

Hun var i gang med at pynte op til jul med sine to sønner, da de pludselig så en bil kom susende forbi.

- Jeg tænkte bare; 'Nu er der en igen', forklarer hun.

Men kort tid efter, så hun Blåbær vælte rundt i bedet ved siden af vejen.

- Jeg smed alt, hvad jeg havde i hænderne og løb ud efter ham, forklarer hun.

Døde ved dyrlægen

Hun fik efterfølgende fat i en dyrlæge og fik ført Blåbær akut afsted.

- Dyrlægen spurgte, om han måtte ligge ham i narkose for at kunne komme til at mærke hans nakke og ryg, og det gav jeg lov til, selvom dyrlægen sagde, at der var en risiko, forklarer Kristina Petersen.

Efter Blåbær blev lagt i narkose, gik der dog ikke.

- Jeg kunne pludselig se, at han ikke trak vejret længere, forklarer Kristina Petersen meget berørt.

Dyrlægen fik undersøgt Blåbær, og han kunne efterfølgende fortælle, at han var blevet påkørt i hovedet og nakken. Derfor overlevede han ikke.

- Dyrlægen spurgte, om jeg ville have ham med hjem, og det sagde jeg ja til. Børnene forventede jo, at han kom hjem, forklarer hun.

Søndag fik Kristina Petersen sammen med sine drenge begravet Blåbær.

- Det var det værste.

- De græd meget, og det gik virkelig op for dem, at han ikke var her mere, siger hun berørt.

Foto: (Privatfoto)

Næste gang er det et barn

Selvom det var første gang, at familien oplevede, at det gik galt, så er det ifølge Kristina Petersen langt fra første gang, at bilerne er kørt for stærkt på grusvejen ved familiens hus.

- Der er så mange, som kører med hovedet under armen, og det er skidefarligt, fortæller hun.

Hele hændelsen fik hende til at dele et opslag på Facebook. Her kommenterer mange, at det er ejerens eget ansvar at holde katten væk fra vejen.

- Men der er altså også børn her, så det kunne være dem. Det gik virkelig op for os, hvor udsat de faktisk er. Næste gang er det et barn, konstaterer hun.

Derfor har Kristina Petersen sat sig for at få sat skilte op på vejen. Det er dog ikke så let.

- Jeg har snakket med kommunen og politiet, som sagde, at grundejerforeningen skulle sende en anmodning. Vi har dog fundet ud af, at vi ikke har en grundejerforening, så det skal vi da have nu, påpeger hun.

Hun håber, at familiens tragiske hændelse kan få bilisterne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de kører for stærkt på grusvejen, også selvom der ikke er skilte endnu.


Optog- og markeder: Her bliver der julet hele december

Foto: ThistedBy

Det starter 1. december i Thisted, hvor spejderkorpset, FDF-orkestret og Sparekassen Thy marcherer igennem Thisted by.

Julelys, nissehuer, nissemænd- og selvfølgelig julemandens postkasse.

Det hele vender tilbage til Thisted, der også byder den verdensberømte gæst velkommen.

- Julemanden ankommer til havnen og fører an i optoget til Store Torv, hvor det store juletræ vil blive tændt, siger ThistedBy i en pressemeddelelse.

Foto: ThistedBy

Hele måneden kommer der da også til at være fyldt med arrangementer, der skal hjælpe alle i stemning op til afrundingen den 23. december.

- Det er Mads og Morten, der afslutter julens aktiviteter med masser af kendte juletoner i selskab med julemanden selv, lyder det.

Det velkendte Lucia-optog sker den 13. december med deltagelse fra Nodvestjysk Pigekor.

Foto: ThistedBy

Beskylder lokale folketingsmedlemmer for at svigte byen

Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST og Karsten Mortensen, TV MIDTVEST.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy.

Jane Kruse fra Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at lokale politikere ikke har sørget for fortsat støtte til centret.

Forstanderen for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, Jane Kruse, retter nu en hård kritik mod to lokale folketingsmedlemmer.

Centret i det sydlige Thy er truet af lukning, fordi det fra næste år mister sin støtte på finansloven, og i den forbindelse udtrykker Kruse skuffelse over, at Simon Kollerup (S) og Torsten Schack Pedersen (V), der begge er valgt i Thistedkredsen, ikke har sikret fortsat støtte.

 - Vi synes selv, at vi har haft en tæt kontakt til alle partier, men selvfølgelig specielt til Simon Kollerup og Torsten Schack Pedersen, der er valgt i vores område. Dem har vi haft meget kontakt med og bedt dem om at bringe os på finansloven. Det har de ikke gjort.

- Hvordan tænker du om det?

- Det synes jeg er et stort svigt af det arbejde, der skal ske i Thy, siger Jane Kruse.

Folkecentret, der arbejder for at udvikle grønne energiløsninger, har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner om året via finansloven. 

Men på den finanslov for næste år, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF og Radikale er støtten forsvundet, og folkecentrets 12 ansatte er nu blevet opsagt fra årsskiftet.

Svar fra Simon Kollerup

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup har sendt os dette svar til Jane Kruses kritik:

"I dag glæder jeg mig over de penge, der er lykkedes at få til vores område, så Næssundfærgen får medvind mellem Thy og Mors, så Hurup i Sydthy får udviklingshjælp som blomstrende by, og så vi får annulleret besparelserne i Nationalpark Thy. Men jeg lytter naturligvis også til frustrationen fra folkecenteret, som ikke er lykkedes med at komme på finansloven denne gang. Nu må den kommende tid vise, om der er grønne puljer på finansloven, der kan være dem til hjælp. Det er ikke undersøgt endnu".

Lang ønskeseddel

Og nu står Jane Kruse tilbage med et stort ubesvaret spørgsmål: hvorfor?

- Vi har ingen viden om, hvorfor vi ikke er kommet med på finansloven. Vi står ellers for det, der skal bære os fremad.

- Men du kan vel ikke vide, om de har forsøgt at få jer med i regeringens finanslovsforslag?

- Nej, det kan jeg ikke. Jeg har ikke fået nogle tilbagemeldinger fra de to lokalt valgte politikere, siger Jane Kruse.

Torsten Schack Pedersen siger til TV MIDTVEST, at han tidligere har været med til at sikre penge til folkecentret.

- Det er ikke lykkedes denne gang. Der har været mange gode forslag på bordet fra Thy og Mors, og det er lykkedes at skaffe penge til Næssund-færgen og til udvikling af Sydthy. Så vi har bestemt sørget for ting, der tilgodeser thy- og morsingboerne, men ønskesedlen er længere, end pengene rækker, siger han.

Torsten Schack Pedersen, der er minister for samfundssikkerhed og beredskab, tilføjer, at der ikke er andre partier, der har rejst spørgsmålet om folkecentret under forhandlingerne.

- Men har du taget kampen?

- Vi møder mange ønsker, som vi prøver at fremme. Noget lykkes og andet lykkes ikke, siger han.

Jane Kruse siger, at folkecentret nu vil undersøge mulighederne for at få støtte fra fonde eller andre aktører.