Klitten er nærmere en genopretning
Teknisk udvalg har afsat en halv million til genopretning af klitten på Sønderstrand i Skagen. Men beslutningen møder modstand i Venstre.
Teknisk udvalg har besluttet at afsætte en halv million til genetablering efter hærværk.
Frederikshavn Kommune er nu kommet et skridt tættere på at sætte gang i genopretningen af den ødelagte sandklit ved Skagen Sønderstrand.
Et flertal i teknisk udvalg i Frederikshavn Kommune har på et møde mandag aften besluttet at afsætte en halv million kroner til arbejdet med at få reetableret klitten, som blev ødelagt i oktober sidste år, hvor gerningsmænd med en gummiged skubbede sandet fra klitterne ned på stranden.
- Det sand, som er skubbet ned, det skal føres tilbage og derefter plantes hjelm i klitten, siger udvalgsformand Karsten Thomsen til TV2 Nord.
Der er ifølge Karsten Thomsen kun tale om, at det sand, som er skubbet ned, skal føres tilbage. Der skal ikke køres nyt eller ekstra sand på klitten.
Frederikshavn Kommune har fået dispensation til at tilbageføre mellem 3.000 og 3.500 kubikmeter sand af Kystdirektoratet og Fredningsnævnet, da kommunen har skønnet, at det var den mængde sand, som er blevet skubbet ned fra klitterne.
Karsten Thomsen vil dog ikke konkret ind på, hvor store mængder sand det drejer dig om.
- Vi tilbagefører det sand, som er skubbet ned, siger han kortfattet.
Hvad den halve million kroner til genopretningen af klitten dækker over, vil han heller ikke kommentere på, da der venter en retssag, hvor to mænd er sigtet.
Heriblandt den kendte aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen.
SE INDSLAG:
Bilagene i sagen er også fortsat hemmelige for offentligheden af hensyn til retssagen, hvor to mænd er sigtet for groft hærværk og overtrædelse af naturbeskyttelsesloven.
Hvem skal betale?
Venstres medlem af Teknisk Udvalg stemte imod beslutningen, da han savner svar på, hvem der skal betale for reetableringen.
- Jeg går ikke ind for hærværk, og jeg mener, at gerningsmændene skal have deres straf, men jeg ønsker også at få et klarere svar på, hvem der skal betale for reetableringen i den sidste ende, siger Jens Borup.
Nu mangler økonomiudvalget og i sidste ende byrådet at tage stilling til sagen, før reetableringen kan begynde.
Klit-sagen kort
Forfærdede Skagen-folk vågnede i oktober 2019 op til synet af ødelagte klitter ved Sønderstrand i Skagen, efter en gummiged i nattens mulm og mørke havde skrællet toppen af to klitter.
I sagen er to mænd sigtet for groft hærværk og overtrædelse af naturbeskyttelsesloven. Den ene af de to mænd er den aalborgensiske erhvervsmand Hans Andersen, der i juli måned stod frem i TV2 Nord og fortalte, hvad der ifølge ham skete den oktober nat.
- Det kan godt være, jeg har sået et frø - det må retten afgøre på et senere tidspunkt. Jeg har i hvert fald talt med hjertet, det er helt sikkert, siger Hans Andersen til TV2 Nord.
Hans Andersen afviser imidlertid, at de to sigtede mødtes for at aftale og planlægge hærværket.
- Der er ikke bestilt en gummiged eller aftalt økonomi eller noget som helst, siger Hans Andersen.
Du kan herunder se et længere interview med Hans Andersen, som TV2 Nords journalist Jesper Christiansen lavede med i juli 2020.