Vindmølleprojekt ved Rendbæk sat på pause
Vindmølleprojektet ved Rendbæk Øst sættes nu midlertidigt på pause. Planen om at etablere 15 kæmpevindmøller blev vedtaget på et byrådsmøde i går, men da naboerne har klaget over forslaget, har de ansvarlige for opførelsen af vindmøllerne valgt at vente med at gå i gang, til der er truffet en afgørelse i sagen.
Søren Heeses bekymring for at skulle se på 150 meter høje vindmøller er for en stund blevet sat på pause.
På et byrådsmøde i Jammerbugt Kommune torsdag blev der nemlig stemt ja til opsætningen af 15 kæmpevindmøller ved Rendbæk sydøst for Saltum.
Naboerne har klaget til Planklagenævnet over planen, og derfor sætter vindmølleproducenten nu opførslen på pause, selvom de egentlig har fået grønt lys til at begynde.
Det er af respekt for den demokratiske proces, der er i sådan nogle store projekter, hvor der er nogle, der har mulighed for at klage
Niels Mejlholm, direktør i Dansk Vindenergi
- Det er af respekt for den demokratiske proces, der er i sådan nogle store projekter, hvor der er nogle, der har mulighed for at klage, siger Niels Mejlholm, der er direktør i Dansk Vindergi.
Han peger dog også på en bekymring for at få begyndt arbejdet for tidligt, så de risikerer at skulle rive vindmøllerne ned igen.
- Der er altid en afvejning af risiko, og den risiko ønsker vi ikke at løbe i forhold til at foretage nogle store investeringer, som måske kan være spildte, siger Niels Mejlholm.
Naboer frygter for konsekvenserne
Naboerne klager blandt andet over, at det vil gå ud over en kongeørn, der lever i området. Derfor er en af naboerne glad for, at der nu bliver mulighed for at behandle klagen.
- Jeg synes da, det er fantastisk, at de vil sætte vindmølleprojektet på pause indtil vi har en afgørelse fra Planklagenævnet, lyder det fra Søren Haese, der en af dem, der kan få udsigt til de 150 meter høje vindmøller i fremtiden.
Mogens Christen Gade forholdt sig i sidste uge til kritikken, der har lydt på, at både uafhængige advokater og Miljøstyrelsen har gjort opmærksom på det problematiske i at bygge vindmøller i nærheden af en fredet dyreart.
Vi har i økonomiudvalget valgt at sige: Så må det være overordnede myndigheder, der tager stilling: Hvem har ret? Er det de ene eller de andre? Det kan vi ikke vurdere i Jammerbugt Kommune
Mogens Christen Gade, Borgmester i Jammerbugt Kommune, Socialdemokratiet
- Vi har i økonomiudvalget valgt at sige: Så må det være overordnede myndigheder, der tager stilling: Hvem har ret? Er det de ene eller de andre? Det kan vi ikke vurdere i Jammerbugt Kommune, lød det fra Mogens Christen Gade i et interview med TV2 Nord den 11. februar.
Skal nu behandles af klagenævn
Klagesagen er nu blevet sendt til både Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet, der nu skal tage stilling til, om vindmøllerne må opføres.
- Vi må se til den tid, hvad der sker. Jeg tror selvfølgelig på, at det her er foregået på en ordentlig måde, lydet det fra direktøren for Dansk Vindenergi, Henrik Mejlholm.
- Vi kommer til at gå hele vejen. Og det er at klage til EU-kommissionen også og sørge for, at der kommer hjælp fra andre organisationer som Danmarks Naturfredningsforening, hvis de vil gå ind i sagen også, siger Søren Haese, der spændt ser frem til, om han får udsigt til de store vindmøller.
Planklagenævnet, der skal behandle klagen, har normalt en sagsbehandlingstid på knap otte måneder.