Sommerhuse må udlejes mindre: - Det vil være en katastrofe for turistbranchen
Foto: Ivan Johan Hansen
Erhvervsstyrelsen har foreslået at forkorte udlejningsperioden af sommerhuse med seks uger. Sommerhusejere og turistbranchen ryster på hovedet.
Nordjyske sommerhusejere kan i fremtiden risikere kun at måtte udleje deres sommerhuse i 35 uger om året. Sådan lyder det i et forslag fra Erhvervsstyrelsen. Sommerhusejere, butiksejere og en brancheforening ryster på hovedet over forslaget.
Efter flere måneders byggeri, står Kim Mortensen og Michaela Samuelsens sommerhus i Blokhus klart. Et sommerhus, som er bygget, med henblik på udlejning.
- Vi har virkelig givet den gas, og fået opbygget et luksussommerhus. Der er både vildmarksbad, sauna og spabad, siger Michaela Samuelsen.
Men nu kan parret måske se frem til, at de kun må udleje sommerhuset i 35 uger om året frem for 41, som de må i dag.
Vi investerer så mange penge i et sommerhus, og det er jo baseret på udlejning. Det vil sige, at det går udover vores økonomi, hvis vi må udleje sommerhuset mindre, end vi må nu
- Kim Mortensen, sommerhusudlejer, Blokhus
Erhvervsstyrelsen har nemlig forslået at forkorte udlejningsperioden med seks uger.
Og det ærgrer parret, hvis det bliver virkelighed.
- Vi investerer så mange penge i et sommerhus, og det er jo baseret på udlejning. Det vil sige, at det går jo udover vores økonomi, hvis vi må udleje sommerhuset mindre, end vi må nu, siger Kim Mortensen.
For parret vil det betyde, at de kun vil leje sommerhuset ud i højsæsonen, altså månederne, hvor de kan tjene mest. Dermed vil der ikke være turister i sommerhuset i efteråret og over vinteren, og feriesæsonen vil dermed forkortes.
Handelsdrivende frygter for manglende turister
Hos den lokale bager i Blokhus frygter man også, at erhvervsstyrelsens forslag bliver til virkelighed.
- Det ville virkelig være skidt, siger Anne Kristensen, der ejer Blokhus Bageri og Café, og fortsætter:
- Vi lever jo af turister, og hvis de ikke er her både før og efter højsæsonen, så vil det få store økonomiske konsekvenser for os.
Hos Feriehusudlejernes Brancheforening mener direktøren, at erhvervsstyrelsens vejledning vil være direkte ødelæggende for den danske turistbranche. Selvom det kun er seks ugers mindre udlejning, så gør det en stor forskel, lyder det fra Carlos Villaro Lassen, direktør i brancheforeningen.
- Det her er en katastrofe for den danske turistbranche. Og især nu her, hvor der jo virkelig er rift om de danske sommerhuse, for mange danskere kan ikke komme syd på. Og det potentiale kan man så ikke udnytte, hvis de reducerer antallet af udlejningsuger, siger direktøren.
Støjklager er baggrund for forslaget
Årsagen til Erhvervsstyrelsens forslag kommer på baggrund støjklager. Der skulle angiveligt være en del støj i forbindelse med sommerhusudlejninger, og derfor vil man gøre udlejningsperioden kortere.
Men det argument køber hverken sommerhusejere, butiksejer eller brancheforeningen:
- Det synes jeg er en rigtig dårlig begrundelse, fordi det er jo om sommeren, at folk er ude, og det er jo klart, at der er et lidt højere støjniveau. Men, hvis man begrænser udlejningsperioden i sommerhusområderne, så vil det jo være vinterperioderne man fravælger som sommerhusejer, og der er ikke støj udenfor. Så man vil ikke få nogen effekt af det overhovedet, siger Kim Mortensen.