Skærpede restriktioner for folkekirken træder i kraft
Line Kjær Nielsen husker tydeligt den store ærgrelse, hun følte sidste år, da julegudstjenesterne blev aflyst i ellevte time. Derfor har hun ikke noget imod de nye restriktioner, da de er med til at sikre, at kirken kan gennemføre gudstjenesterne i år.
Med seks dage til årets største kirkelige tilløbsstykke har Kirkeministeriet udarbejdet særlige anbefalinger i forbindelse med gudstjenester 24. december.
Juleaften nærmer sig, og i Aaby Kirke er de i fuld gang med at forberede sig til kirkeårets travleste dag.
- Det er jo den dag, hvor vi har allerflest mennesker i kirken, så det er en stor dag, siger Line Kjær Nielsen, der er sognepræst i kirken.
Måske netop derfor, er der fra søndag indført yderligere restriktioner i alle landets kirker.
Her kan du se indslaget fra søndagens gudstjeneste i Aaby Kirke.
Nye restriktioner
Blandt andet er arealkravet genindført. Det vil sige, at der maksimalt må være en person pr. to kvadratmeter gulvareal, hvis kirkegængerne sidder ned. Hvis de står op, må der være en person pr. fire kvadratmeter gulvareal.
I Aaby Kirke har de ikke svært ved at omstille sig til de genindførte restriktioner.
Vi har jo næsten vænnet os til det, og hvis alternativet er, at der ligesom sidste år slet ingen gudstjeneste bliver, så er det her helt ok. Vi vil bare rigtig gerne holde vores julegudstjeneste, og fejre det med dem som kommer
Line Kjær Nielsen
For afvikling af gudstjenesterne 24. december anbefaler Sundhedsstyrelsen yderligere tiltag som ekstra udluftning, regulering af trafikken ind og ud af kirken, og at man beholder mundbindet på under hele seancen.
Her er de skærpede corona-restriktioner for folkekirken og andre trossamfund
De nye tiltag betyder, at der fra søndag den 19. december gælder følgende regler for gudstjenester, fredagsbøn, religiøse handlinger, herunder dåb, vielser og begravelser, samt øvrige menighedsarrangementer:
- Der indføres arealkrav, så der maksimalt må tillades adgang for 1 deltager pr. 2 kvadratmeter gulvareal, hvis deltagerne sidder ned, og 1 deltager pr. 4 kvadratmeter gulvareal, hvis deltagerne står op.
- Der indføres krav om mundbind ved gudstjenester, fredagsbøn, religiøse handlinger og menighedsarrangementer, og på de folkekirkelige uddannelsesinstitutioner – uanset antal deltagere. Mundbindet vil kunne fjernes, når deltagerne sidder ned.
- Krav om coronapas ved gudstjenester/fredagsbøn, religiøse handlinger samt menighedsarrangementer videreføres. Det betyder at, der er krav om coronapas, hvis der er adgang for mere end 100 personer indendørs og 1000 personer udendørs.
- Krav om coronapas – uanset antal personer – videreføres for folkekirkens videregående uddannelsesinstitutioner, det vil sige Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og de tre kirkemusikskoler.
- Der skal opsættes informationsmateriale ved lokaler og lokaliteter om krav om coronapas, mundbind og begrænsning af deltagerantallet samt om muligheden for bortvisning.
Særligt for afvikling af gudstjenesterne 24. december 2021 gælder følgende anbefalinger, som er udarbejdet efter rådgivning fra Sundhedsstyrelsen:
- Der bør gøres en særlig indsats for at regulere trafikken ved ind- og udgange, og for at folk uden for kirkerne ikke står i større, men i mindre grupper, hvis der er mange.
- Det anbefales, at der er sørget for siddeplads til alle inden for det gældende arealkrav, og at kirkegængere hjælpes hurtigt på plads for at undgå sammenstimling.
- Der bør være ekstra fokus på udluftning og pause mellem gudstjenesterne.
- Kor- og kirkesangere opfordres til at holde særlig afstand (ca. 2 m) til hinanden, dirigenten og menigheden, særligt hvis de synger uden mundbind.
- Sundhedsmyndighederne opfordrer netop juleaftensdag til, at man beholder mundbind på, også når man sidder ned, og når man synger med på salmerne.
Kilde: Kirkeministeriets hjemmeside - www.km.dk
Julegudstjeneste kræver pladsreservation
For at kunne overholde de nye restriktioner har flere kirker indført reservationskrav i forbindelse med julegudstjenesten.
Hvis man vil sikre sig en plads på kirkebænken i Aaby Kirke, kan man fra på onsdag klokken 12 reservere billetter til en af julegudstjenesterne.
- Vi har seks gudstjenester juleaften, og der kan være 70 mennesker til hver gudstjeneste, så det burde være muligt at få en plads, siger Line Kjær Nielsen.
Sidste år blev julegudstjenesterne aflyst i ellevte time, og mange kirker valgte at lave en livestreaming i stedet for. Sognepræsten håber på, at julegudstjenesterne kan gennemføres i år.
- For mange er det en rigtig vigtig dag at komme i kirke, og det er bare ikke det samme at overvære gudstjenesten hjemmefra. Der er en særlig stemning her i kirkens rum, siger hun.
Trofaste kirkegængere bliver hjemme
Blandt søndagens kirkegængere er der enighed om, at der er noget helt specielt ved at være i kirke i juledagene, men trods det springer de julegudstjenesten over i år.
- Så er det bedre at vige pladsen for alle de familier, der måske ikke er i kirke så ofte, og som ser frem til det, fordi det er en tradition for dem, siger Birthe Olsson.
Jens Anker Poulsen vil hellere i kirke juledag, hvor der typisk ikke er så stor rift om pladserne.
- Jeg kunne ikke drømme om at tage i kirke 24. december, fordi det kan jo være, at der er nogen, der gerne vil, som så ikke kan komme ind, siger han.
Sognepræsten i Aaby Kirke ved allerede nu godt, hvad hun ønsker sig til næste års jul.
- Så håber jeg altså, at vi er helt tilbage til normalen. Og så kan vi forhåbentlig også holde vores skolegudstjenester. De måtte igen i år blive aflyst, siger Line Kjær Nielsen.