Verdensmestre i sukker: Nordjysk kommune vil bekæmpe kedelig rekord
Danmark indtager førstepladsen som det mest slikspisende land. Og danske børn spiser fire gange flere snacks og søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler.
- Det kom lidt bag på mig, at det var så lidt håndfulde, man må få.
Sådan lyder det fra Stine Sivesgaard Pedersen, der er forælder til William i 0. klasse på Ingstrup Trivselsskole i Jammerbugt.
Forældrene Stine og Anders Pedersen har den forgangne uge målt deres søns sukkerindtag, og det har givet overraskelser undervejs.
Jammerbugt Kommune deltager nemlig i et projekt, der hedder Sød balance - sammen om sunde vaner. Her er formålet at få familier med yngre børn til at spise mindre sødt.
Fem håndfulde om ugen
Som en af de deltagende skoler i kommunen er friskolen Ingstrup Trivselsskole. Her har forældrene med børn i 0.-3. klasse modtaget en såkaldt Sød-måler, hvor de har skulle måle deres barns sukkerindtag i løbet af en uge. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man kun spiser fem håndfulde sukkerholdige fødevarer om ugen.
Sød-måler?
Sød-måleren er et digitalt registreringsværktøj, der kan måle børns indtag af snacks og søde sager.
Resultatet sendes til forældrene selv og skolens sundhedsplejerske og tandlæge.
Resultatet kan bruges i forbindelse med en sundhedssamtale, der foretages i 0. klasse
Kilde: Fødevarestyrelsen
- Nogle bliver rigtig overrasket over, hvor mange ting der er sukker i. De siger "amen vi spiser slet ikke fem håndfulde fredagsslik", men når vi så kommer til at snakke om, at det også er saftevand, sodavand og myslibarer, bliver de straks mere obs på det, og det er det, vi gerne vil, siger Sofie Skindbjerg Mandstrup, skolesundhedsplejerske i Jammerbugt Kommune.
På Ingstrup Trivselsskole afholdes der i 0. og 3. klasse en samtale mellem barn, forældre og skolesundhedsplejersken, som en del af projektet.
- Man har valgt den her aldersgruppe fordi, at forældrene stadig er rigtig meget inde over, hvad børnene får at spise. Hvis man ser på de større børn, har de måske en større tendens til at gå ned og bruge af deres lommepenge i butikkerne, siger Sofie Skindbjerg Mandstrup.
En god rettesnor
Forældreparret Stine og Anders synes da også, at Fødevarestyrelsens anbefaling kan bruges som en god rettesnor i dagligdagen.
- Jeg tror, at lige så snart, der er noget, du kan systematisere på den her måde, så gør det det også lettere at holde en oppe på det. Der er noget, man kan måle og veje på og et facit at gå efter, siger Anders Pedersen, forælder til William i 0. klasse på Ingstrup Trivselsskole.
Skolesundhedsplejersken understreger også, at vil man give sine børn de bedste forudsætninger for at lære, så skal man også tage et kig på kosten.
- Jo mere du får af sukkerholdige sager, des mindre plads er der til alt det, der giver næring. Og hvis børn ikke får nok næring, kan det være svært at udvikle sig og modtage læring i undervisningen, siger Sofie Skindbjerg Mandstrup.
Tips til at skrue ned for snacks og søde sager
Forbered frugt og grønt i udskårne stykker, så de er nemme at tage fat i.
Drop slikskabet
Portionsanret søde sager og køb kun mindre mængder
Undgå fristelser: Pak sunde snacks hvis I skal på tur. Frugt, grønt eller nødder
Gør vand sjovt med friske bær, isterninger af udskåret frugt eller pynt dine glas med festlige sugerør.
Kilde: Sød balance - sammen om sunde vaner (Fødevarestyrelsen)
Projektet er lavet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet med støtte fra Nordea-fonden og skal frem til 2027 forsøge at forbedre børns sundhed. Helt konkret ønsker de at kunne mindske børns sukkerindtag med 13 procent.
- Vi håber rigtig meget på, at vi får den her gode dialog, og at man giver forældrene følelsen af, at der ikke er en løftet pegefinger, siger skolesundhedsplejersken.