Nægtede at servere vegansk mad i børnehave: Nu har familien trukket kommunen i retten
Mia Kjær Brinkmann har stævnet Jammerbugt Kommune.
En familie fra Skovsgård mener, at Jammerbugt Kommune har krænket deres menneskerettigheder ved at nægte at servere vegansk mad for deres datter i en af kommunens børnehaver.
I 2020 besøgte Mia Kjær Brinkmann en kommunal børnehave i Jammerbugt Kommune, som hun overvejede at indskrive sin datter i.
Børnehaven har en obligatorisk frokostordning, der koster 550 kroner om måneden. Moren spurgte ind til, om datteren kunne få vegansk mad i madordningen, fordi familien lever vegansk uden at spise kød og mejeriprodukter.
- Det er den måde, vi lever på, og hvis vores datter skulle til at spise kød og mejeriprodukter, så ville det være voldsomt for os. Det kan vi slet ikke stå inde for, siger Mia Kjær Brinkmann.
Se interview med Mia Kjær Brinkmann og generalsekretær hos Dansk Vegetarisk Forening Rune-Christoffer Dragsdahl her:
Ifølge Mia Kjær Brinkmann afviste børnehavens leder, at de kunne servere vegansk mad.
Mia Kjær Brinkmann siger også, at børnehavelederen i et telefonopkald afviste, at familien selv kunne tage en vegansk madpakke med i stedet. Familien var ellers parate til at betale for frokostordningen, selv om de ikke ville bruge den, hvis bare de kunne få lov at sende en vegansk madpakke med.
Måtte egen madpakke medbringes - eller ikke?
Sammen med Dansk Vegetarisk Forening har familien nu sagsøgt Jammerbugt Kommune. De mener, at deres menneskerettigheder er blevet krænket.
I dag mødtes parterne i Byretten i Hjørring. I Dansk Vegetarisk Forening mener de, at sagen er principiel.
- Vi har fået rigtig mange henvendelser i årenes løb fra veganske familier, som er i klemme, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
- Det er fordi at man ikke vil servere vegansk mad og oven i hatten nægter at man kan sende en madpakke med. Det gør det jo umuligt, at leve efter sin overbevisning som vegansk familie.
I retten forklarede børnehavens leder, at de får mad leveret fra en ekstern leverandør.
Da familien efterspurgte vegansk mad, undersøgte hun, hvad leverandøren kunne levere. Der var kun en eller to retter dengang, der var veganske.
Børnehavelederen afviste, at hun i et telefonopkald havde nægtet familien at sende en vegansk madpakke med i datterens taske.
Domsafsigelse i februar
Familien endte med at indskrive datteren i en privat institution, der godt kunne servere vegansk frokost. Nu kræver familien at få 25.000 kroner i erstatning fra Jammerbugt Kommune.
- En godtgørelse er slet ikke afgørende for hverken familien eller os. Men rent formelt skal man bede om et beløb for at kunne føre en sag, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Hverken Kommunens advokat Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll eller borgmester, Mogens Christen Gade (V), ønsker at kommentere sagen, før der er faldet dom i den civile sag.
Det sker først den 8. februar.
Kiki Bille Bach (S), der er medlem af kommunens Børne- og Familieudvalg siger dog til TV2 Nord, at veganske familier gerne må sende en vegansk madpakke med sit barn i institution.
Man kan bare ikke slippe for at betale for en frokostordning, hvis børnehaven har sådan en.
Dansk Vegetarisk Forening har også sagsøgt Region Hovedstaden, fordi en fødende kvinde angiveligt ikke kunne få serveret vegansk mad på det hospital i hovedstaden, hvor hun var indlagt.
Den sag bliver behandlet af Retten i Hillerød til april.