Region Nordjylland har lavet aftale med to læger, der overtager udbudsklinikken i Brovst.

I sommer meldte Region Nordjylland ud, at man ønskede at stoppe samarbejdet med Alles Lægehus omkring fire såkaldte udbudsklinikker i Nordjylland. Regionen har nu lavet en aftale med to læger, som overtager klinikken i Brovst.

Det skriver Region Nordjylland mandag i en pressemeddelelse.

Der er i alt tre lægekapaciteter i Brovst, og to af dem overtages af lægerne Thomas Hedebo Hansen og Rasmus Lund. Til den tredje kapacitet forventer de at finde en læge til at indgå i kompagniskab med dem.

Hvad er en udbudsklinik?

En udbudsklinik er en lægeklinik, hvor driften er udbudt til en ekstern leverandør. Regionen benytter denne mulighed når det ikke lykkes at finde en alment praktiserende læge, der ønsker at overtage. Her giver sundhedsloven mulighed for at sende en praksis i offentligt udbud.

I øvrigt drives en udbudsklinik på samme måde som en almindelig lægepraksis, hvor patienter vil mødes af ansatte alment praktiserende læger.

Den første kapacitet overdrages til lægerne 1. marts 2025, når kontrakten med udbudsklinikken udløber. De resterende to kapaciteter vil blive overdraget 1. november 2025. I den mellemliggende periode vil Region Nordjylland sikre, at der er et tilbud til borgerne for de to lægekapaciteter.

- Vi er meget glade for, at lægerne ønsker at oprette en klinik i Brovst og sikre et godt lægetilbud til borgerne i området. Vi ser frem til et godt samarbejde med dem. I perioden fra 1. marts til 1. november 2025 vil regionen oprette en regionsklinik og sikre, at der fortsat er et tilbud til borgerne i Brovst, indtil lægerne er klar til at overtage alle tre lægekapaciteter, siger Pia Buus Pinstrup (K), som er formand for Udvalg for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland.


21-årig var hjemme på weekend, da kongen af Aalborg Zoos lemurer svingede forbi.

Søndag formiddag gik helt som planlagt for Christoffer Bonderup, da han klokken 11:00 stadig lå i sengen og blev klar til dagen.

Pludselig måtte han dog spærre øjnene op en ekstra gang. For ud gennem gardinerne så han et dyr kravle rundt på familiens hegn i haven.

Det var den sorte og hvidstribede hale, der for alvor fik ham til at kigge en ekstra gang. Med det samme greb Christoffer knoglen og ringede til Aalborg Zoo, så de kunne komme forbi og hente den.

- Ja, og så ringede jeg selvfølgelig til min far og sagde, at vi havde en abe i haven, griner Christoffer Bonderup.

Her ses lemuren i haven.

Ikke første gang de har haft zoo-gæster

Lemuren, der slap ud i lørdags, er til dagligt nabo med Christoffer Bonderup og hans forældre, som også tidligere har haft besøg af nogle af Aalborg Zoos dyr.

- Det er da sket, at påfuglene også har været i haven, siger Christoffer Bonderup.

For flere år siden har hans far også været vidne til grævlinge, der havde lagt deres vej forbi baghaven.

- Jeg synes jo, det er lidt sjovt, for man er jo ikke vant til den slags, fortæller Christoffer Bonderup.

Smuk, sød og se det blik

Selvom lemuren ser sød og harmløs ud, så skal man ikke nærme sig den.

- Han er ikke på nogen måde farlig, men han er uden for sit anlæg og væk fra sin flok. Er han i en presset situation, så kan han godt bide fra sig, lyder det fra chefdyrepasser, Louise Møller Boye.

Er der et specielt kald, man bruger, når man kalder på en lemur?

- Nej, der er desværre ikke noget, vi kan kalde. Men han kender de dyrepassere, der er i afdelingen, så det er dem, han vil tage kontakt til, hvis muligheden er der, fortæller Louise Møller Boye.


Sælger handicapvenlige kostumer: - Det er et skønt initiativ

I både BR og Bilka kan man købe kostumer til personer med fysiske handicap.

Gys og gro, Spiderman og Wonder Woman. Halloween og de tilhørende kostumer har altid været for alle, men for nogle har udklædning været en større udfordring, end det har været for andre - indtil nu.

For i både Fætter BR og Bilka kan man nu op til højtiden købe kostumer til personer med fysiske handicap.

- Det er et skønt initiativ, og det er dejligt, at de tænker på folk som min datter, fortæller Christian Pedersen fra Brønderslev.

Hans datter har diagnosen, cerebral parese, og kan derfor ikke selv gå.

- For hende betyder det jo, at der ikke bliver gjort forskel på hende og folk uden et handicap, fortæller han.

Fakta om cerebral parese

Sygdommen kan ikke kureres, men det er muligt at modvirke følger af 'CP'.

Følger kan være:

  • Nedsat kraft i muskler og bevægelighed.

  • Ufrivillige bevægelser

  • Vanskeligheder med at spise og tale.

Man lever med cerebral parese hele livet.

Diagnosen 'CP' gik tidligere under navnet spastisk lammelse.

Kilde: Elsass Fonden

Det havde betydet meget

Chanette Holst, der er formand for Dansk Handicap Forbunds afdeling i Nordvest, er også rigtig positiv over for det.

- Jeg ville da ønske, at der var noget mere ligestilling, da jeg var yngre. Så det, at det er en normal del af deres sortiment, er super dejligt, fortæller Chanette Holst, der også selv har et fysisk handicap.

Salling Group, der ejer både BR og Bilka, fortæller, at de også bestræber sig på at tilbyde kostumer til alle, uagtet om de har et fysisk handicap.

- Børn er vilde med at klæde sig ud, og vi ønsker, at alle skal have mulighed for at klæde sig ud i kostumer til fastelavn, Halloween eller en hvilken som helst anden højtid, fortæller Christoffer Green Sørensen, der er pressesekretær i Salling Group.


For jeg vil flygte, flygte: Undsluppet halvabe er stadig på fri fod

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Lemuren, der i lørdags slap ud af Aalborg Zoo, udforsker lige nu nærområdets træer og buske.

Man skulle næsten tro, at lemuren fra Aalborg Zoo havde set Madagaskar-filmen, men uden sine venner. I hvert fald er den stukket alene af, og den er stadig ikke helt klar til at vende 'hjem' til byens zoologiske have endnu.

- Han er i vores nærhed, og vi har øjne ude omkring, der hjælper os med at finde ham, lyder det fra chefdyrepasser i Aalborg Zoo, Louise Møller Boye.

Foto: Per Frank Paulsen

Det var i lørdags, at Aalborg Zoos lemur forsvandt fra dens vante omgivelser, og siden har Louise Møller Boye og hendes kollegaer været på udkig efter den.

- Vi havde kontakt til ham i går og havde en lille åbning, men han er stadig frisk og lider ingen nød, fortæller hun.

Smækker lækre træer

Der er jo også masser at se for lemuren, når den bevæger sig rundt nær zoo. Med lækre frugttræer og skoven lige i baghaven er der rigeligt at se. Alligevel gælder det om at få lemuren hurtigt tilbage til dens vante omgivelser.

- Han bliver meget hurtigt skræmt, så det er vigtigt for os, at der ikke er for mange, der leder efter ham. Det kan være med til at forhindre os i at få ham hjem, fortæller Louise Møller Boye.

Chefdyrepasseren opfordrer samtidig til, at folk ikke nærmer sig dyret, hvis de får øje på hannen.

Lemurer har nemlig skarpe tænder og kan i pressede situationer finde på at bide fra sig. Louise Møller Boye hører meget gerne fra folk, hvis de ser lemuren.

- Han kender os i grønt tøj og de dyrepassere, der er i afdelingen, så det er dem, han vil tage kontakt til, hvis muligheden for at indfange ham, den er der.

Kattalemur

  • Udbredelse: Stenede buskområder på Madagaskar.

  • Bestand: Truet på grund af ødelæggelse af levesteder

  • Vægt: 2,5-3,5 kilo

  • Kropslængde: 40-46 centimeter

  • Halelængde: 55-60 centimeter

  • Parringstid: April

  • Kønsmoden: Fra 18-månedersalderen. Hanner parrer sig dog normalt ikke før, de er 3 år gamle

  • Drægtighed: 120-153 dage

  • Antal unger: Normalt 1

  • Føde: Kattaen er ikke kødæder, men klarer sig næsten udelukkende med planter, blomster, blade og bark. Kan til tider dog også æde insekter

  • Zoo-menu: Frugt og grønt samt abepiller og kattemad

  • Levealder: Ukendt i naturen. I fangenskab op til 14 år

Kilde: Aalborg Zoo


Alle naboerne har fået penge, men ikke Morten: - Vi føler os forbigået

Foto: Josephine Hartvig / TV MIDTVEST

Morten Karlsen bor i sit hus i Aalestrup på 200 kvadratmeter, men 20 kvadratmeter holder ham fra at få udbetalt den boligskat, som hans naboer har fået.

De tidligere ejere af Morten Karlsens hus drev lægepraksis i 20 kvadratmeter af huset. 

Den praksis står stadig registreret under huset, selvom Morten Karlsen ikke driver forretning på matriklen den dag i dag. Og det spænder nu ben for husejeren, der har svært ved at finde rundt i alle reglerne, og som, på grund af husets historie, ikke kan få udbetalt den boligskat, en beregner på internettet viser ham, han har til gode.

- Vi føler os forbigået, og det rammer ens retfærdighedssans, når naboen får en hel månedsløn udbetalt, siger Morten Karlsen.

Morten Karlsen venter stadig på brev fra Vurderingsstyrelsen, mens hans naboer får udbetalt deres skattekroner.

- Jeg føler, jeg rammer en mur, når jeg forsøger at få svar på mine spørgsmål, uddyber Morten Karlsen.

Efter at have kontaktet Vurderingsstyrelsen to gange, er han endnu ikke blevet klogere. Første gang han ringede ind, fik han at vide, at hans hus har skiftet kategori, så han er med i nummeringen for 2021, hvor han først får svar næste år.

- Det er svært at finde hoved og hale i alle reglerne, så jeg vil blive ved med at søge svar, siger Morten Karlsen.

Efterlyser svar

Morten Karlsen spurgte tilbage i 2017 sin ejendomsmægler til råds, da de 20 kvadratmeter poppede op i kontrakten. Her erindrer Morten Karlsen, at ejendomsmægleren ikke kendte til nogle risici ved at have det stående, for Morten Karlsen havde selv overvejet måske at benytte en del af huset til et bierhverv - det er dog ikke blevet til noget alligevel.

Er din situation ikke selvforskyldt, når du ikke har fået tjekket op på reglerne?

- Jo, det kan man til dels godt sige. Hvis jeg ikke kan få udbetalt det grundet de 20 kvadratmeter, så må jeg jo finde mig i det. Jeg vil gerne bare have svar på, hvorfor det forholder sig sådan. Først der kan jeg lære af mine fejl, siger Morten Karlsen.

Vi har fremlagt Morten Karlsens kritik for Vurderingsstyrelsen. De arbejder på et mere entydigt svar, men grundet weekend og ferie har det ikke været muligt at få søndag.


Ny beregning viser "stærkt bekymrende" forskel mellem kommuner

Foto: Emma Haunstrup / TV 2 Grafik

Flere kalder det et "problem for retssikkerheden", hvis kommunerne sagsbehandler forskelligt. Men alternativet er værre, mener borgmester.

Kan du ikke arbejde længere, er det langt fra ligegyldigt, hvor i landet du bor.

I hvert fald hvis du gerne vil trække dig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

Der er nemlig store forskelle på, hvor mange der bliver tildelt førtidspension fra kommune til kommune. Det viser en ny analyse fra de små og mellemstore virksomheders erhvervsorganisation, SMVdanmark.

Det er jo et problem for retssikkerheden

Bent Greve, professor på Roskilde Universitet

Faktisk finder man flere steder i landet kommuner, der sender dobbelt så mange af deres indbyggere på førtidspension som nabokommunen.

Spørger man SMVdanmarks underdirektør for politik og analyse, Alexander Søndergaard, er tallene ”stærkt bekymrende”.

- Vi kan som samfund ikke være tjent med, at en kommune sender dobbelt så mange borgere på permanent offentlig forsørgelse sammenlignet med nabokommunen, siger han.

Stor forskel på nabokommuner

Kort fortalt har SMVdanmark regnet ud, hvor mange der tildeles førtidspension per 1000 indbyggere i hver af landets 98 kommuner.

Samtidig har organisationen taget højde for, at der kan være stor forskel på den såkaldte "socioøkonomiske status" i de enkelte kommuner – det omhandler for eksempel indbyggernes alder, helbred, uddannelse, indkomst, boligtyper og lignende.

På den måde får man et tal, som bedre kan sammenlignes på tværs af kommuner. Og beregningen afslører her store forskelle.

Øverst på listen finder man Odsherred Kommune, der har tildelt godt 12 nye førtidspensionister per 1000 indbyggere i perioden 1. juli 2023 til 30. juni 2024. I nabokommunen Holbæk er tallet cirka det halve.

Samme forskel ser man i blandt andet Lolland, Lemvig og Albertslund, som alle har tildelt dobbelt så mange af deres borgere førtidspension som én eller flere af deres nabokommuner.

- Det er simpelthen uholdbart, at der kan være så store forskelle på endda meget sammenlignelige kommuner, siger Alexander Søndergaard fra SMVdanmark.

Han tilføjer, at vi risikerer at miste hårdt tiltrængte hænder på arbejdsmarkedet, hvis for mange tildeles førtidspension.

Men den effekt er ikke særligt stor, understreger Alexander Søndergaard i samme åndedrag.

For hvis førtidspension overhovedet kommer på tale, er man sjældent i stand til at arbejde særlig mange timer om ugen.

- Det er jo folk, som hænger i med neglene på arbejdsmarkedet. Hvis de ikke kommer på førtidspension, er det ofte i stedet for et miniflexjob, et ressourceforløb eller en revalidering, siger han.

Et problem for retssikkerheden

På Roskilde Universitetet er velfærds- og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve kritisk over for, om man helt kan tage højde for kommunernes forskellige sociale sammensætning.

Journalistiske principper

TV 2 publicerer nyheder ud fra journalistiske principper om etik og balance. Det betyder blandt andet, at vi faktatjekker, interviewer kilder og altid forsøger at lade sagens parter komme til orde. Du kan læse vores etiske retningslinjer her. TV 2 er desuden tilmeldt Pressenævnet og følger de presseetiske regler.

Men uanset hvad er forskellene iøjnefaldende store, understreger professoren.

- Der er tilsyneladende forskel på, hvordan man tildeler fortidspension ude i landets kommuner. Og det har der måske altid været, siger han.

Ifølge både SMVdanmark og Bent Greve skal forklaringen findes i, at hver enkelt kommune fører loven på området ud i livet på forskellige måder.

Det er nemlig hver enkelt kommune, der selv skal vurdere hver enkelt sag – og kommunerne kommer formentlig til at følge og fortolke reglerne på området lidt forskelligt.

Ifølge professoren er "prisen for decentralisering", at den slags forskelle næsten altid vil opstå.


- Det er jo et problem for retssikkerheden, at man ikke kan være sikker på at få samme behandling i landets kommuner. Men det tror jeg omvendt heller aldrig, man kan få, siger han.

Vil man forskellene helt til livs, er løsningen i stedet at samle vurderingerne hos én enkelt myndighed, siger Bent Greve.

Og det er faktisk præcis, hvad SMVdanmark foreslår.

- I dag har kommunerne 98 forskellige måder at håndtere førtidspension på, og det er alt for vilkårligt. Vi opfordrer til, at der oprettes én central og national visitationsmodel, siger Alexander Søndergaard.

- Vi er simpelthen tættere på borgerne

I Albertslund giver borgmester Steen Christiansen (S) ikke meget for det forslag.

- Det er bestemt nemmere at ensrette og centralisere. Men så får man ikke taget udgangspunkt i den enkelte borgers liv og hverdag. Der er ofte rigtig mange forhold, som spiller ind på, om man får tildelt førtidspension, og vi er simpelthen tættere på borgerne, siger han.

Albertslund er blandt de kommuner, som ifølge beregningen er mest rundhåndet med førtidspensionerne.

Men det skyldes ifølge Steen Christiansen, at Albertslund har brugt penge fra en række puljer til at få afklaret flere af de borgere, som igennem mange år har været i arbejdsprøvning eller lignende.

Men forklarer det, hvorfor I har tildelt flere end dobbelt så mange førtidspension, som man har gjort i for eksempel jeres nabokommune Ishøj?

- Jeg kender ikke til praktikken i Ishøj Kommune. Det kan jo være, at de har haft en anden måde at tilrettelægge deres afklaringsforløb på, svarer Steen Christiansen.