Høje smittetal lukker sogn: Elever skal blive hjemme og al idræt aflyses
Et nordjysk sogn har fået lukket sine skoler og fritidstilbud ned i mindst en uge, efter antallet af coronasmittede borgere overskrider sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
Siden mandag har det været muligt at lukke enkelte sogne ned, hvis for mange borgere er smittet med corona.
Skoler og fritidstilbud skal lukkes ned, når der er flere end 20 smittede i den seneste uge, mere end 400 smittede pr. 100.000 borgere og en positivprocent på over to.
Her i Nordjylland gælder det for Kollerup-Fjerritslev Sogn i Jammerbugt Kommune.
Sognet, der omfatter byer som Fjerritslev, Aldrup og Kollerup, har i øjeblikket 20 smittede - og 532 smittede pr. 100.000 borgere den seneste uge. Dermed falder sognet for sundhedsmyndighedernes nye regler om automatisk nedlukning af sogne med for høje smittetal.
Dermed skal skoler og fritidstilbud lukke ned i mindst en uge.
- Det er selvfølgelig ærgerligt for eleverne, og det skaber en masse ekstra arbejde for lærerne at skulle omlægge deres undervisning med så kort varsel. Men jeg har forståelse for, at hvis samfundet skal kunne åbne op, så skal der mekanismer ind, så man kan lukke ned lokalt, og det rammer så os nu, siger rektor på Fjerritslev Gymnasium, Mikkjal Helmsdal.
De gør det jo i en god mening, men toppen har ikke altid ret.
Karina Christensen, pædagog, Fjerritslev
Borgmester: For rigide regler
På borgmesterkontoret i Jammerbugt Kommune er holdningen, at sundhedsmyndighedernes nye tiltag er en anelse for skarpe.
- Jeg synes måske, at reglerne er lidt rigide, at det er så relativt få mennesker, der skal til for at lukke et helt sogn ned. Og i det her tilfælde er smitten inddæmmet på få lokationer, så jeg synes godt, man kunne lave fleksibilitet i forhold til lovgivningen, fortæller Mogens Gade (V), som er borgmester i Jammerbugt Kommune.
På gaden i Fjerritslev er der også delte meninger om nødvendigheden af den lokale nedlukning.
- De gør det jo i en god mening, men toppen har ikke altid ret, siger pædagog Karina Christensen fra Fjerritslev.
Den kritik er gymnasieeleven Anne Skovbo Nielsen ikke enig i.
- Jeg synes, det er smart, at man kan lukke ned lokalt, når det går galt. Det er jo klogt, så det ikke går ud over alle, når det går galt et enkelt sted, siger hun.
For enkelte butiksdrivende har det endda været en gevinst at have lukkede skoler - det giver nemlig flere kunder i butikken.
- Jeg er ikke påvirket af, at det er lukket ned oppe på gymnasiet. Mange har fri, så der er flere mennesker på gaden, så der er mere salg i butikken, siger indehaver af byens fiskehandler MobilFisk, Palle Jessen.
Aflyst lokalopgør
Nedlukningen i Kollerup-Fjerritslev Sogn rammer også det lokale idrætsliv.
- Vi havde set frem til årets kamp for vores førstehold mod vores lokalrivaler fra Trekroner. Den blev vi desværre nødt til at udsætte, men sådan er det, siger en ærgerlig seniorformand for FIF Fodbold, Stephan Andersen.
Selv om størstedelen af de smittede i Kollerup-Fjerritslev Sogn er elever fra Fjerritslev Gymnasium, mener rektoren ikke, at selve gymnasiet bærer skylden for smitteudbruddet.
- Vi tager den på os, at vi har haft et udbrud på vores kollegie, men halvdelen af eleverne er smittet andre steder end på skolen, siger Mikkjal Helmsdal.
Nedlukningen i Kollerup-Fjerritslev Sogn vil fortsætte i mindst en uge - og ellers frem til, at sognet har været under det accepterede smitteniveau i en uge i træk.