Danske Regioner: - Ny akutlægehelikopter er placeret forkert
Danske Regioner er ikke tilfreds med beslutningen om at placere den fjerde akutlægehelikopter i Saltum - der sikrer den nemlig ikke hjælp til flest mulige danskere, lyder kritikken.
Den fjerde akutlægeheliktoper i Danmark får base i Saltum, besluttede regeringen og Dansk Folkeparti i fredags. Men det var den helt forkerte beslutning, lyder kritikken nu fra Danske Regioner.
Herfra anbefalede man nemlig en placering nær Brovst for at sikre hurtig hjælp til flest mulige borgere. Og at valget i stedet faldt på Saltum, har vakt skuffelse. Det skriver beredskabsinfo.dk.
- Hvis regeringen og Dansk Folkeparti havde lyttet til regionernes faglige anbefaling til helikopterens placering, havde 10 gange så mange borgere kunnet få hjælp fra helikopteren inden for 20 minutters flyvetid. Det undrer mig, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke fokuserer skarpere på at sikre den bedste hjælp til flest muligt danskere, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.
Med en placering i Brovst anbefalede Danske Regioner samtidig at flytte Skive-helikopteren sydpå til Herning Kommune og Billund-helikopteren til Assens Kommune, mens Ringsted-helikopteren skulle forblive i Ringsted. Ingen af de ting kommer imidlertid til at ske.
Dækker ikke bedst muligt
Akutlægehelikopteren i Saltum vil ifølge regionernes udregning kun dække 10 procent af de 1,3 millioner danskere med potentielt behov for helikopterhjælp. Hvis regeringen og Dansk Folkeparti havde fulgt regionernes anbefalinger om en placering nær Brovst, ville helikopteren inden for 30 minutter kunne nå 90.000 flere borgere.
- I regionerne er det vores kerneopgave at hjælpe flest danskere bedst muligt. Det er akutlægehelikopterne med til, de er livsvigtige, og de sørger for hurtig, specialiseret hjælp i Danmarks yderområder. Den nye, fjerde helikopter dækker Vendsyssel meget bedre end hidtil, men alligevel må jeg desværre sige, at placeringen i Saltum ikke er optimal, siger Stephanie Lose, der undrer sig over, at regeringen ikke har villet lave nogle nødvendige flytninger.
Når der nu kommer en fjerde helikopter, har jeg svært ved at forstå, at man ikke også vælger at rykke rundt på de to eksisterende jyske helikopterbaser, så helikopterne dækker hele Danmark mere effektivt.
Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.
- Når der nu kommer en fjerde helikopter, har jeg svært ved at forstå, at man ikke også vælger at rykke rundt på de to eksisterende jyske helikopterbaser, så helikopterne dækker hele Danmark mere effektivt. Det handler om at få mest mulig sundhed for skatteborgernes penge og at sikre lige adgang til sundhed, uanset hvor i landet du bor, siger Stephanie Lose.
- Baserne i Saltum og Skive kommer til at dække 282.000 borgere, mens Billund og Ringsted så dækker ca. en million borgere. Det kunne godt være fordelt bedre, tilføjer formanden for Danske Regioner.
Akutlægehelikopterne kan sikre specialiseret behandling til patienter, der bor langt fra landets fire store universitetshospitaler i Aarhus, Aalborg, Odense og København. Helikopterne skal derfor særligt dække de omkring 1,3 millioner borgere, der bor mere end 40 minutters ambulancekørsel fra de store hospitaler