Havet har ædt adskillige meter af Tversted Strand: Her er forklaringen
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord
I løbet af det seneste år er en del af stranden ved Tversted blevet adskillige meter smallere end normalt. Kystdirektoratet giver nu sit bud på, hvorfor det er sket.
Jørgen Schultz fra Vejle har haft sommerhus ved Tversted Strand i 20 år. Han kommer jævnligt på stranden og har lagt mærke til, at der i år er sket en stor forandring.
- Stranden har tidligere været dobbelt så bred, som den er nu. I særdeleshed ved nedkørslen. Der kunne der holde tre rækker biler før. Det kan der i hvert fald ikke nu, siger Jørgen Schultz.
Han er langt fra den eneste strandgænger, der har lagt mærke til, at Tversted Strand ikke ser ud, som den plejer at gøre. De fleste, der kommer på stranden, undrer sig over, hvad der er sket, og i det velkendte blå ishus, som ligger ved nedkørslen til stranden, er havets magt også et samtaleemne.
- Der er rigtig mange turister, der kommer og er kede af, at vi ikke har nogen strand mere, siger Jette Bundesen, som er indehaver af Det Blå Ishus.
I Tversted bliver der gisnet om, hvorfor en del af stranden er forsvundet. Kystbeskyttelse andre steder langs kysten og havneudvidelsen i Hirtshals bliver nævnt som mulige årsager, men ifølge Kystdirektoratet er det naturen, der går sin gang.
- Stranden bliver påvirket af bølgerne, som kommer primært fra vest mod øst, og de flytter rundt på sandet og skubber det fra vest mod øst. Der er nogle relativt store naturlige variationer på området, siger Per Sørensen, kystteknisk chef i Kystdirektoratet.
Han har kigget nærmere på, hvordan kystlinjen har ændret sig med tiden. Luftfotos viser, at stranden siden 1954 er blevet 144 meter smallere på den østlige side af nedkørslen, mens den på den vestlige side er blevet 190 meter bredede.
Jette Bundesen frygter, at Tversted Strand fortsætter med at blive smallere. Det kan nemlig i værste fald betyde, at turisterne fremover ikke vil valfarte til den ellers så populære strand.
- Det er jo forfærdeligt, at folk ikke kan komme til stranden. De sidder jo fast dernede fra en kant af, og det er et stort kaos hernede, fordi parkeringspladser har vi jo ikke så mange af, siger hun.
- Det er nogle store kræfter, man er oppe imod. Man kan gøre noget, men det er ikke billigt, og man kan sige, at i forhold til, at der ikke er menneskeliv eller huse i fare, så bør man lade naturen være naturen og betragte dynamikken, siger Per Sørensen.
Jørgen Schultz' sommerhus ligger bag klitterne ved Tversted Strand. Det frygter han umiddelbart ikke for, men han håber ikke, at havet bliver ved med at gnave af stranden.
- Hvornår er stranden væk? Det ved vi jo ikke, siger han.