Forurening af å: Landmand lægger sig fladt ned
Foto: Anders Ekström / TV2 Nord
En lokal fiskeriforening slår alarm grundet forurening af Liver Å. Landmanden, der er skyld i forureningen, vedkender sig ansvaret, mens fiskeriforeningen mener, at også kommune har forsømt sin tilsynspligt.
Den her meget beklagelige sag er på vej til en politianmeldelse, og derfor skal og må vi ikke udtale os om den konkrete sag.
Søren Smalbro, Formand, Teknik- og Miljøudvalget, Hjørring Kommune
- Det er godt nok trist det her, hva?
Sådan lyder det fra Michael Ejstrup Nielsen, der har været en del af Lystfiskeriforeningen For Liver Å siden dens grundlæggelse i 1986. Han har aldrig oplevet så ringe kvalitet i åen, som den er lige nu.
- Fire fisk på 400 meter - der er plads til forbedring, siger Michael Ejstrup Nielsen, der sammen med fem andre medlemmer af lystfiskeriforeningen torsdag ville gøre status på antallet af fisk i åen.
En forurening fra ensilage ved en landmands biogasanlæg har nemlig gjort stor skade på åens dyre- og planteliv.
- Der har igennem en lang periode kommet for meget overfladevand ud i åen, og det har været blandet med organisk materiale i form af ensilagesaft, forklarer formand for Lystfiskeriforeningen for Liver Å, Daniel Holm Larsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Forureningen har ført til store mængder såkaldte lammehaler i åen - kolonier af bakterier, der trives i stærkt forurenede vandløb.
- Og det bruger en masse ilt i vandet, som gør, at små planter og dyreliv ikke kan overleve, forklarer Daniel Holm Larsen.
Landmand erkender ansvar
Forureningen af åen, der løber syd for Hjørring, kommer fra ensilagesaft dannet ved et biogasanlæg. Det er derfor ikke selve biogasanlægget, der er skyld i forureningen, men den ensilage, som ligger ved anlægget, der har skabt saften, der løber ud i åen.
Ensilagesaften er blevet sprøjtet ud på en mark tæt på åen, men saften er i stedet for at sive ned i jorden, løbet ned i åen.
Og ejeren af biogasanlægget, landmand Daniel Overgaard, erkender blankt, at han har forårsaget skade på Liver Å.
- Det er jo ikke nogen undskyldning, men det er jo nok alligevel begrundelsen, at det er langt ovre bagved anlægget, at udslippet er sket. Det er jo ikke lige et sted, du kommer. Så er det, at vi ikke opdager det, forklarer Daniel Overgaard, der beklager udslippet dybt.
Politianmeldelse på vej
Indtil nu har Hjørring Kommune forholdt sig tavse i sagen. Ifølge formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg, Søren Smalbro, er det fordi, en politianmeldelse kan være på vej.
- Den her meget beklagelige sag er på vej til en politianmeldelse, og derfor skal og må vi ikke udtale os om den konkrete sag.
Men hos Fiskeriforeningen mener man imidlertid, at kommunen bærer en del af ansvaret for den ringe tilstand i Liver Å.
- Hvordan de kan overse sådan noget som det her, det er mig simpelthen en gåde, siger formand for Fiskeriforeningen, Daniel Holm Larsen.
Den køber Søren Smalbro imidlertid ikke.
- Så vidt jeg er orienteret, så har man i forvaltningen ikke haft mulighed for dæmme op for det her. Det er noget, der pludselig bliver opdaget, og så er skaden jo sket. Nu skal efterforskningen fra politiet vise, hvad der er sket, siger Søren Smalbro.
Landmand: Udslippet skal stoppes
Landmand Daniel Overgaard er allerede ved at sikre sig mod fremtidige forureninger. Han er derfor stoppet med at sprøjte ensilagesaft ud på marken.
- Fremadrettet bliver der ikke udledt mere overfladevand fra anlægget her, siger Daniel Overgaard.
Det glæder fiskeriforeningen, der dog generelt mener, at kommunen forsømmer sin tilsynspligt med Liver Å.
- Når man kan se, at det arbejde, man laver, kun går den forkerte vej, så mister folk jo energien og lysten, siger Daniel Holm Larsen.