Borgmester efter endnu en hjemmeplejekonkurs: - Det er noget forbandet svineri
Din Hjemmepleje ApS gik tirsdag konkurs. Konkursen var endnu en i en stribe af konkurser blandt private plejefirmaer, og borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt kræver nu handling fra Christiansborg.
611 borgere i Frederikshavn og Hjørring Kommuner fik tirsdag besked om Din Hjemmepleje ApS - det private plejefirma borgerne havde valgt til at forestå hjemmepleje og rengøring - var gået konkurs.
Det samme gjorde borgmester Arne Boelt (Soc.dem.) med et varsel på blot 30 minutter. Efter den halve time ville firmaets biler være kørt i garage, og kommunen ville dermed have overtaget ansvaret for de godt 600 borgeres pleje.
- Situationen, vi bliver bragt i, er under al kritik. Vi bliver bekendt med det om morgenen og får 30 minutter til at reagere, ellers bliver bilerne kørt i garage. Det synes jeg, er noget forbandet svineri, for at sige det lige ud, lyder det bramfrit fra borgmesteren.
Sammen med sin administration så borgmesteren ingen anden mulighed end at betale for Din Hjemmeplejes videre drift i 14 dage. I den tid kan kommunen så få klarhed over situationen og give borgerne mulighed for at vælge en ny plejeleverandør.
Din Hjemmepleje ApS' konkurs er blot endnu en konkurs i en efterhånden lang række af konkurser i plejesektoren. Siden 2015 er 10 plejefirmaer i Nordjylland gået konkurs og på landsplan er 44 firmaer siden 2013 blevet erklæret konkurs. Den tendens får borgmesteren til at kræve handling fra Christiansborg.
- Det her er borgere, der skal have livsvigtige ydelser. Pyt med rengøringen, det er ikke det vi taler om. Det er borgere, der skal have livsvigtige ydelser, og så kan det altså ikke passe, at man får 30 minutter fra Kammeradvokatens side til at reagere på noget i Hjørring Kommune, vi slet ikke er forberedt på, lyder det fra borgmesteren, der, hvis man ikke vil gøre noget for at forhindre antallet af konkurser, vil have etableret et kommunalt nødberedskab, der kan iværksættes.
- Men det allerbedste vil være, hvis staten laver et akkrediteringsfirma, der sørger for, at de firmaer, der byder på opgaven, er godkendt til det.
På Christiansborg møder borgmesterens utilfredshed forståelse, og hans kald for handling ligeså.
- Jeg synes, det er en skandale. Man gambler med de ældres tryghed, og det er rigtig ubehageligt, når man har brug for hjemmepleje, at dem der skal levere det, pludselig går konkurs, siger Stine Brix, der er Enhedslistens ældreordfører. Hun vil gå så vidt som at fjerne de private plejefirmaer helt fra området og give opgaven tilbage til kommunerne.
- Det er en opgave for det offentlige. Det er ikke meningen, man skal tjene penge på hjemmepleje, og det er det, der går galt gang på gang, siger hun.
- De private firmaers formål med at være i velfærden er at tjene penge. Vi ser stribevis af konkurser, men vi ser også private plejevirksomheder, der bare forsvinder uden at gå konkurs - bare smider håndklædet i ringen og efterlader kommunen med opgaven, siger hun videre.
Regeringen har iværksat et såkaldt servicetjek, der skal undersøge tilstanden i plejesektoren, og efter sommerferien komme med forslag til, hvordan man kan forbedre området og reducere antallet af konkurser markant, men der er ikke noget at vente på, hvis man spørger Stine Brix.
- Jeg synes regeringen trækker tiden. Det er ikke så kompliceret. Vi har en regering, der desværre gerne vil privatisere og udlicitere endnu mere af vores velfærd, men det der er behov for, er, at man konstatere at prisen for det er konkurser og utryghed for vores borgere, og det skal vi væk fra. Vi skal prioritere vores velfærd, så den fungerer.
Stine Brix' og Enhedslistens forslag om at give hjemmeplejen tilbage til kommunerne møder opbakning hos Arne Boelt i Hjørring. Ikke fordi, han er ultimativt imod privatisering og udlicitering, men fordi det ifølge ham ikke giver mening på plejeområdet.
- Lige nøjagtig på det område her, tror jeg ikke der er et marked, så der kunne jeg godt være enig med Stine Brix, men ellers ved jeg jo godt hvordan vindene blæser med at man skal prøve prisen. Men her tror jeg faktisk ikke, der er et marked. Det viser det her, at der ikke er, siger Arne Boelt.