Ulla Pias far har tabt sig 11 kilo: Han gider ikke plejehjemsmaden
Som pårørende føler Ulla Pia Lauritsen sig forpligtet til at råbe op om maden på plejecenteret.
Maden er simpelthen ikke god nok på det plejecenter, hvor Ulla Pia Lauritsens far bor, lyder kritikken.
- Det er noget hundeæde, som vi siger på vendebomål.
På ét år har hendes 90-årige far tabt sig op mod 11 kilo, og ifølge datteren er én af forklaringerne, at maden, der serveres, simpelthen er for uappetitlig.
- Han gider det ikke. Han synes det er kedeligt, for der er ingen smag i. Maden er noget af det eneste, han har tilbage, siger Ulla Pia Lauritsen.
Køber fløde med
Som pårørende har hun gennem en længere periode undret sig over den mad, hendes far får. Eller ikke får, forklarer Ulla Pia Lauritsen.
- De får ikke fløde. De får ikke frugt. Nogle siger, det er fordi, det ikke er sundt for de ældre.
- Krydderierne er der også skåret ned for. Især salt. De kan heller ikke få ketchup til, hvis det ikke står i madplanen.
Det er uværdigt. Hvor er livskvaliteten? De mister alle de der små goder, som vi andre har tilgængelige herhjemme ved at kunne gå i køleskabet.
Ulla Pia Lauritsen, pårørende til plejehjemsbeboer
Ulla Pia Lauritsen mener, at kvaliteten af maden nu blevet så forringet, at nok er nok. Hun har skrevet et opråb via Facebook, som har fået stor opmærksomhed.
- Jeg køber fløde til min far, for jeg synes saftsuseme, at han skal have fløde på sin øllebrød hver morgen. Han er lige fyldt 90 i maj måned. Livet skal været lidt godt, men også for de andre deroppe. Det er et spørgsmål om livskvalitet.
Hun gør nogle gange sin far selskab på Vendelbocenteret i Sindal, når aftensmaden bliver serveret.
- Det er vakuumpakkede kartofler, kød og sovs. Nogle gange er der vakuumpakkede grøntsager til, og så bliver de sænket ned i et vandbad.
Her skal maden ligge indtil spisetid – noget Ulla Pia Lauritsens far sjældent glæder sig til og derfor har tabt sig markant det seneste år, fortæller hun.
- Der er ingen stimuli i den her mad, der er ingen lyst til at spise den her mad og få noget vægt på.
Beror på misforståelser
Ulla Pia Lauritsen understreger, at hendes kritik ikke er målrettet hverken personale eller center – men politikerne derimod.
- Mit allerstørste ønske er, at fagforbund, diætister og politikere genindfører køkkener på landets plejehjem, siger Ulla Pia Lauritsen.
- Det handler om, at de skal kunne føle den samme glæde ved at dufte til maden og nyde den ligesom os andre.
Hendes far betaler den højest mulige takst (3.985 kroner) per beboer om måneden for maden, som kommuner må opkræve.
TV2 Nord har spurgt Hjørring Kommune om, hvad der er op og ned i sagen om ældremaden i kommunen, og om tiltagene om at skære frugten væk skyldes besparelser.
Udvalgsformand for Sundhed, Ældre- og Handicap har sendt et skriftligt svar.
Svar
Vi følger kvalitetsstandarden, som ikke er politisk ændret, men er blevet bedt overholdt, så budgettet ikke skrider.
Det BLIVER serveret ketchup, remoulade, mayonnaise, rødbeder, rødkål, asier osv. til maden, men selvfølgelig kun til den ret, hvor disse ting hører til. F.eks. får man remoulade til fiskefileten, men ikke til andre retter, hvor remoulade normalt ikke hører til.
Jeg har bedt forvaltningen give SÆH-udvalget en status på det førstkommende udvalgsmøde i august, så vi kan kommunikere bedre omkring kvalitetsstandarden i fremtiden.
Claus Mørkbak Højrup (V). Byrådsmedlem, Hjørring Kommune. Formand, Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget.
Svaret gør dog ikke Ulla Pia Lauritsen tilfreds.
- Uanset om det beror på misforståelser, så er der i hvert fald noget, de ældre ikke får.
Indtil videre fortsætter hun med at købe fløde, frugt og andre goder til sin far.
- Han er jo heldig, at han har en familie. Der er jo nogle, der ikke har pårørende og kan råbe op, ligesom jeg gør.
På dagsordenen
Debatten om ældremaden i Hjørring har blandt andet ført til, at flere politikere nu kræver svar fra udvalget.
- Vi taget initiativ til at få fakta frem om plejehjemsmaden. Dette er ikke en kritik af de ansatte, men pårørende som Ulla Pia Lauritsen beretter, at der spares på yoghurt, frugt, fløde, og der kan godt mangle sukker til kaffen, lyder det fra Erik Høgh Sørensen (løsgænger) og Frode Larsen (NB), der selv er medlem af Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget.
Derfor skal maden nu på dagsordenen på næste møde efter sommerferien.
- Med hensyn til plejehjemsmaden må kommunen ifølge lovgivningen ikke opkræve mere, end det koster at producere. Så hvis der er et misforhold mellem pris og kvalitet, bør vi overveje at sænke prisen eller åbne for private udbydere, skriver Erik Høgh Sørensen og Frode Larsen i et debatindlæg.
De peger i fællesskab i lighed med Ulla Pia Lauritsen på, at maden til de ældre skal laves på plejehjemmene - igen.
- Alternativt kan byrådet overveje plejehjemskøkkener, så de ældre efter evne og lyst kan være med til at lave mad. Det giver fællesskab og trivsel. I det hele taget skal vi stræbe efter et lokalsamfund i balance.