Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsten har været frivillig i 37 år - fællesskabet trækker

Næsten 500 frivillige gjorde lørdag klar til Løkken Koncert.

Det bliver generelt mere svært at lokke frivillige kræfter til, og det kan mærkes rundt i det nordjyske. Senest blev en sommerlejr for børn nødt til at aflyse grundet manglen. 

Men for Løkken Koncert er det ikke et problem. Her vrimler det nemlig med frivillige og bare siden sidste år, er der kommet hele 50 flere kræfter til, og næsten 500 frivillige gjorde lørdag klar til arrangementet.

- Først og fremmest er det for at gøre en indsats for foreningen og hjælpe dem med det kæmpe projekt, som det er at sætte en koncert på benene. Men det er også fællesskabet, og det at være en del af et større fællesskab, fortæller Lars Bo, som er med for andet år.

Hvad er det, der gør det så specielt at være frivillig til Løkken Koncert?

- Jamen prøv lige at se hele vores anlæg her, det er vores eget. Det er jo ikke et kommunalt foretagende - ikke fordi der er noget galt med det - men det med at vi selv har været med til at bygge det hele op, fortæller Torsten Ussing, der har været frivillig i 37 år.

- Der er en samhørighed og et fælles arbejde om det fælles tredje. Den her koncert, som vi skal give gæsterne, bakker Lars Bo op.

En stor tradition

Det er både unge som gamle, som tropper op og vender tilbage til den velkendte ferieby.

- Der er stor tradition for, at man kommer hjem her til Løkken og hjælper til til koncerten en gang om året, forklarer Per Mejlholm, der er en del af koordineringsudvalget for Løkken Koncert. 

- Og så bundet det også i, at vi før har været en festby, hvor alle fra Løkken har arbejdet på et diskotek eller hjulpet et sted. Så det gør, at selvom de er flyttet fra byen, så kommer de hjem og hjælper, afslutter han.

Se hele inslaget herunder: 

Derfor skal der ikke meget til for at beholde de frivillige.

- Vi har simpelthen et godt sammenhold i forvejen, og så bliver dem, der kommer og hjælper, behandlet godt. Vi har en god madordning, og det ved jeg i hvert fald, at mange sætter pris på, anerkender Per Mejlholm.

- Der er mange ting, der trækker i det med at være frivillig. Glæden, fællesskabet, man er med til at bygge noget op. Perspektivet i det. Det her er ikke kun et år, det er så 37 år, og tro mig, vi er også ved at tænke næste år, forklarer Torsten Ussing. 


Havne-sag trækker ud: Omstridt advokatundersøgelse bliver flere måneder forsinket

Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Advokatundersøgelsen, som skal klarlægge, hvad der førte til det økonomiske kaos på Frederikshavn Havn, trækker ud. Den er nemlig mere omfattende end forventet.

Det bliver først i det nye år.

Faktisk skal vi helt hen i uge ni, før advokatfirmaet Bech-Bruun ventes at være færdig med advokatundersøgelsen.

Den skal give svar på, hvordan økonomien i Frederikshavn Havn kunne udvikle sig så skidt, at Frederikshavn Kommune i maj var nødsaget til at overtage driften af havnen med en samlet gæld på 1,7 milliarder.

Det har advokatfirmaet Bech-Bruun orienteret Frederikshavn Kommune om.

- Arbejdet har vist sig mere omfattende end forventet, siger Frederikshavn Kommunes borgmester Karsten Thomsen (S).

Advokatundersøgelsen var oprindelig lovet færdig inden udgangen af december, og alle relevante personer i undersøgelsen skulle efter den oprindelige plan have været interviewet til undersøgelsen midt i november.

Sådan er det ikke gået.

Flere skal spørges

Advokatfirmaet har nemlig for nyligt udvidet kredsen af relevante personer i sagen.

Det betyder, at en række tidligere medlemmer af økonomiudvalgene i Frederikshavn Kommune nu også har fået mulighed for at komme med deres bemærkninger.

Desuden er advokatfirmaet også - i følge TV2 Nords oplysninger - stadig i dialog med de tidligere bestyrelsesmedlemmer i Frederikshavn Havn for at få dem til at bidrage til undersøgelsen.

De fire bestyrelsesmedlemmer, som valgte at træde ud af bestyrelsen i Frederikshavn Havn i september 2023, har i første omgang afslået at deltage i undersøgelsen, da de ikke har kunnet få adgang til de dokumenter, der ligger i bestyrelsesportalen og få indsigt i hvilke dokumenter, der er inddraget i undersøgelsen.

Flere undersøgelser i gang

Advokatundersøgelsen er en del af en stribe undersøgelser om, hvad der er foregået på Frederikshavn Havn og Frederikshavn Kommune forud for det økonomiske kollaps på havnen.

Venstre har politianmeldt kommunen, efter TV2 Nord har afsløret, at en kommunal medarbejder fortæller, hvordan dokumenter i aktindsigter er blevet sorteret fra og dermed mørklagt for offentligheden.

Det bliver forklaret på en hemmelig lydoptagelse, hvor den kommunale medarbejder opfordrer Frederikshavn Havn til at gøre det samme.

Ankestyrelsen er ligeledes gået ind i sagen om den hemmelige lydoptagelse, mens også Folketingets Ombudsmand har bedt om at blive orienteret i sagen fra Frederikshavn.

Oplysninger tilbageholdt

TV2 Nord har i forbindelse med afdækningen af "Skandalen om Frederikshavn Havn" desuden afsløret, at en række dokumenter og rapporter blev tilbageholdt helt eller delvist af kommunaldirektøren og borgmesteren, og dermed ikke blev forelagt for byrådsmedlemmerne.

Blandt andet har et fortroligt notat som Frederikshavn Kommune selv udarbejdede i januar 2022 om havnens økonomi aldrig været forelagt for hele byrådet

En rapport med seks forslag til at sikre havnens dårlige økonomi, nåede først byrådet 15 måneder efter den blev sendt til forvaltningen og daværende borgmester Birgit S. Hansen.

Politikerne i Frederikshavn Kommune har bevilliget 2,5 millioner til advokatundersøgelsen, og selv om den nu bliver forsinket med flere måneder, forventer borgmesteren ikke, at den bliver dyrere.


Med både en fotograf og diverse julemad i indkøbsvognen kan du i videoen se, hvad nordjyderne især gerne vil have, når de sætter sig til bordet juleaften.


Er du den heldige? Her er dagens vinder af to kilo juleslik (06.12.24)

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker TV2 Nord en vinder af to kilo juleslik fra AllSweets i Aalborg Storcenter.

Er du en vaskeægte slikmund?

Så skal du være med i TV2 Nord's julekonkurrence, hvor vi hver dag fra den 20. november til den 20. december trækker lod om to kilo slik fra 'Allsweets' i Aalborg Storcenter.

For at være med i konkurrencen skal du kigge forbi juleskoven på TV2 Nord i Aabybro, hænge julepynt på træerne og putte et brev i julemandens postkasse med dit navn og kontaktinformationer.

Hver aften efter 19.30-nyhederne trækker vi en vinder. Læs mere her.

Og vinderen af fredagens udtrækning, kan du se i videoen herunder:


Trusler om skoleskyderi sætter tanker i gang: Elever kender ikke planen

De elever, som TV2 Nord har snakket med, kender ikke til, hvad beredskabsplanen er i tilfælde af, at Techcollege skulle blive ramt af en tragedie.

Torsdag formiddag begyndte TV2 Nords indbakke at pible frem med, at der havde været trusler om skoleskyderi hos Techcollege i Aalborg.

Nordjyllands Politi bekræftede hurtigt, at de samarbejde med Techcollege om det, men også at de anså truslen som en alvorlig drengestreg og ikke en "akut trussel".

Men for flere af eleverne er der ikke kendskab til, hvad de skal gøre, hvis et skoleskyderi eller anden tragedie opstår på skolen.

- I den tid, vi har gået herud, har vi aldrig nogensinde hørt om den, lyder det fra Emil Guldhøj, der går på Techcollege på tredje år.

- Det er lidt bekymrende, når man har gået her i tre år, tilføjer kammeraten Emil Qvistgaard.

Kender ikke procedure

Andre elever har også gjort sig tanker om, hvad de skulle gøre, men de kender bare ikke til beredskabsplanen.

- Vi har ikke rigtig fået nogen form for procedure på et eller andet sikringsrum, vi kunne løbe hen til. Eller om vi skulle løbe væk fra skolen, siger Silas Anton Severinsen, der er relativ ny elev på skolen.

Hos Nordjyllands Politi anbefaler de, at alle skoler har en beredskabsplan.

- Og ikke mindst, at de øver den med eleverne, siger Claus Danø, der er politiinspektør.

Hvornår skal eleverne vide det?

Direktøren på Techcollege, Søren Samuelsen, mener også, at Techcollge har noget at lære som følge af truslen.

- Det (at eleverne orienteres om beredskabsplanen, red.) sker, men sker det i et tilstrækkeligt omfang? Det er selvfølgelig noget af den læring, vi vil prøve at trække ud af det her forløb, fortæller han.

Hvornår synes du, at en opstartet elev bør informeres om beredskabsplanen fra lærerne af?

- Det bør de naturligvis gøre, når de starter på skolen. Og så er det sådan, at de fleste af dem, der går her, er jo i et lærlingeforhold, hvor de så veksler mellem skole og virksomhed. Så det er da vigtigt, at vi en gang imellem bringer det op til overfladen, slutter direktøren.


Styrelse melder klart ud: Uvis fremtid for omdiskuteret regnskab

Byrådsgruppen i Frederikshavn Kommune nægtede at underskrive Frederikshavn Havns regnskab for 2023.

Et afgørende - og ventet - notat er nu lagt på bordet i den langstrakte affære om havnen i Frederikshavns skrantende økonomi.

For nyligt landede Frederikshavn Havns regnskab for 2023, og det viste et dundrende underskud på 340 millioner kroner.

Da kommunalbestyrelsen i Frederikshavn Kommune fik resultatet at vide, nægtede de efterfølgende at underskrive regnskabet.

- Vi vælger at sige, at vi ikke vil skrive under. Det er der ikke noget utrygt ved. Jeg går ud fra, at dem som har udarbejdet regnskabet, har styr på regnskabet, men jeg sad ikke dernede, så derfor vil jeg ikke skrive under, sagde socialdemokraternes gruppeformand Gitte Kiilerich dengang.

Selvom regnskabet ikke blev skrevet under, var især Venstre fortalere for, at kommunalbestyrelsen skulle skrive under. Undervejs lød det blandt andet fra Venstres Lone Haugaard:

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at den her kommunalbestyrelse igen og igen kommer til at optræde som et cirkus.

Havnelov tager ikke højde for problem

Frederikshavn Havn skiftede i foråret ejerform, hvor det gik fra at være en kommunal selvstyret havn med egen bestyrelse til at være en kommunal havn, hvor kommunalbestyrelsen træffer valg på havnens vegne. Men i november nægtede kommunalbestyrelsen altså at underskrive regnskabet.

I stedet ville de have Trafikstyrelsens vurdering af, om det er kommunalbestyrelsens ansvar at skrive under. Og den vurdering er nu kommet. I et notat, der er sendt til Frederikshavn Kommune, skriver de:

- Trafikstyrelsen kan bekræfte, at en selvstyrehavns regnskaber skal godkendes af kommunalbestyrelsen i ejerkommunen.

Pressechef hos Trafikstyrelsen Frederik Roed uddyber overfor TV2 Nord:

- Principielt set skal kommunalbestyrelsen skrive under jævnfør havnelovens paragraf 9 stk 3.

Hvad så når havnen har skiftet ejerform midt i regnskabsperioden, og kommunalbestyrelsen derfor nægter at underskrive?  

- Havneloven tager ikke højde for det spørgsmål her. Den siger bare, at en kommunal havns regnskaber skal godkendes af kommunens kommunalbestyrelse, siger Frederik Roed.

Ingen konsekvenser?

Med andre ord ligger det altså udenfor havnelovens område at vurdere, hvem der skal underskrive regnskabet, når ejerformen er ændret undervejs i regnskabsperioden.

Frederikshavn Kommunes revisionsfirma, BDO, skriver desuden i samme notat, at der ifølge deres vurdering:

'Ikke er nogen konsekvenser ved, at der ikke foreligger et underskrevet årsregnskab for Frederikshavn Havn'.

Det er Trafikstyrelsen, der behandler eventuelle klager, der skulle komme i forbindelse med en havns manglende regnskab.

Frederikshavn Havn har en samlet gæld på 1,73 milliarder kroner.