Nu er det slut med at brænde overskuds biogas af - gassen skal fremover sendes videre
Danske biogasproducenter har nu udsigt til hjælp til at udnytte gassen. Og ikke brænde den af.
Det skal være slut med at frygte en overproduktion af gas for de danske biogasproducenter - blandt andet i Vrå.
Det er i hvert fald ambitionen med de 773 millioner kroner, der nu skal opgradere det danske gassystem, så biogasproducenter kan opretholde en allerede høj produktion uden at skulle brænde et eventuelt overskud af biogas af.
Målet er altså, at markant mere biogas skal udnyttes. Hvis ikke i Danmark så i udlandet.
Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Energinet, der ejer gastransmissionssystemet i Danmark, har fået godkendt en ansøgning i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet så de nu kan bygge seks nye tilbageførelsesanlæg og en måler- og regulatorstation med kompressor - alt sammen noget, der skal forbedre det danske gassystem.
Anlæggene skal gøre det muligt at transportere biogas ud i det store gastransmissionssystem, når lokale producenter som for eksempel GrønGas i Vrå og Hjørring producerer mere biogas, end der efterspørges.
- Der er klart et behov her. Rigtig mange anlæg i det jyske kan hen over sommeren ikke komme af med den gas, de producerer. Vi kan holde en konstant høj produktion, hvis ikke vi blev begrænset af et lavere forbrug, siger direktør for GrønGas, Allan K. Olesen.
Kan være nødt til at brænde gassen af
Det danske gassystem blev bygget til at transportere gas fra Nordsøen direkte til forbrugerne lokalt. I dag er der behov for at kunne sende gas fra de lokale producenter og ud i det store transmissionssystem.
Hvis der lokalt opstår biogaslommer, hvor gassen ikke kan afsættes, kan producenterne som det er nu være nødsaget til at nedregulere produktionen eller helt at brænde den overskydende biogas af - såkaldt flaring.
- I en uge i sommeren 2022 var vi så ramt af den lave efterspørgsel, at vi var nødt til at brænde overskudsproduktionen af i et halvt døgns tid, men det er ingenting i forhold til risikoen i år. Flere virksomheder er nemlig gået væk fra biogas, så vi forventer en endnu lavere efterspørgsel denne sommer, siger Allan K. Olesen.
GrønGas kan også sende deres overskudsgas til to lagre, men der er heller ikke her uanede mængder af plads til at opbevare den.
Positivitet fra branchen
Allan K. Olesen hilser derfor investeringer i systemet velkommen, for det vil betyde, at de kan opretholde det samme høje produktionsniveau hele året rundt.
- Det vil helt bestemt være en fordel, hvis vi med den nye investering kan få mulighed for at sende overskudsgassen videre - muligvis til udlandet. Men det er for tidligt at sige, hvilken betydning de mange millioner får, siger han.
Opgaven med at sende overskudsgassen rundt i landet og muligvis til udlandet skal netop de nye tilbageførelsesanlæg stå for.
I brancheorganisationen Biogas Danmark er formanden yderst tilfreds med, at ministeren så hurtigt har givet tilladelse til de nye anlæg.
- En hurtig forstærkning af gasinfrastrukturen er afgørende for både forsyningssikkerhed og klima. Derfor skal der lyde en stor ros til ministeren for resolut handling, så Energinet og Evida hurtigt kan komme i gang, siger formand Henrik Høegh.
Også ministeren hilser den store investering til gassystemet velkommen.
- Producenterne skal kunne være trygge ved, at gassystemet er gearet til, at de kan skrue op for produktionen og få transporteret gassen ud til kunderne, siger Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard.
Anlæggene skal efter planen stå klar i løbet af 2025-2026, og der skal være fem i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland.