Nordjylland mangler bioanalytikere: Nu strømmer ansøgninger ind til ny uddannelse
Bioanalytikere tjekker blandt andet blodprøver, vævsprøver og coronaprøver.
Der er mangel på bioanalytikere i Nordjylland, men det bliver der formentlig lavet om på i fremtiden. En ny uddannelse har fået 244 ansøgninger til 60 pladser.
Til september slår UCN i Hjørring dørene op for en uddannelse, hvor de studerende allerede inden studiestart er i høj kurs på arbejdsmarkedet. Det er uddannelsen som bioanalytiker, som fremover vil kunne læses i Nordjylland.
Uddannelsen er kommet godt fra start. Der er 60 pladser, og i alt 100 ansøgere har haft den som deres førsteprioritet. I alt har 244 sendt en ansøgning afsted til uddannelsen. Det vækker glæde hos UCN:
- Det er en rigtig god nyhed. Det er der slet ingen tvivl om. Vi ved, at der er rigtig stor brug for bioanalytikere, det kunne vi ikke mindst se under corona, og vi ved, at der er mangel på bioanalytikere. Vi er rigtig tilfredse med, at det er blevet så stor en succes, siger Peter Møller Pedersen, der er uddannelsesdirektør på UCN.
Herunder kan du se interview om bioanalytikeruddannelsen med UCN's uddannelsesdirektør:
Stor mangel på bioanalytikere
De seneste år har der været ekstra rift om bioanalytikere på landets hospitaler. Det er nemlig bioanalytikere, der står for at undersøge coronaprøver, ligesom de står for at undersøge blodprøver, vævsprøver og lignende.
I Nordjylland har der længe været et ønske om at få en bioanalytikeruddannelse til regionen. Flere afdelinger på regionens sygehuse oplever allerede, at de bliver nødt til at besætte stillinger som bioanalytiker med personer, der ikke er uddannet inden for faget.
TV2 Nord fortalte om den nye uddannelse og manglen på bioanalytikere i december 2021. Se indslaget herunder:
TV2 Nord har tidligere beskrevet problemet, og udfordringen på de nordjyske afdelinger er særligt, at det indtil nu kun har været muligt at læse uddannelsen i andre landsdele.
Det har betydet, at det har været svært at tiltrække færdiguddannede, der allerede har bosat sig uden for Nordjylland under studiet, fortæller uddannelsesdirektør Peter Møller Pedersen:
- Indtil nu har det været sådan, at man skulle til Aarhus eller andet sted i Danmark. Det har skabt et rigtig stort problem, og vi ser, at der ikke er bioanalytikere nok i vores sundhedssystem. Nu kan vi uddanne og være med til at vende den udvikling.
Nogen vil blive skuffede
Allerede i marts var interessen høj for den nye uddannelse. Den 15. marts var der ansøgningsfrist for kvote 2-ansøgere, og her valgte 51 ansøgere at søge bioanalytikeruddannelsen som førsteprioritet.
Generelt havde UCN ellers et fald på 29 procent i antal ansøgere via kvote 2 i forhold til sidste år. Det høje antal ansøgninger til den nye uddannelse vil også betyde, at der ikke er plads til alle:
- Der vil være nogen, der bliver skuffede, for vi kommer til at afvise nogen, men vi vil opfordre dem til at kigge rundt og se, om de kan vælge en anden uddannelse, for vi har ledige pladser på andre uddannelser, siger Peter Møller Pedersen.
Bioanalytikeruddannelsen varer 3,5 år, og en tredjedel af uddannelsen består af praktik. Skoletiden læses på professionshøjskolen UCN i Hjørring.
Uddannelsen har både sommer- og vinterstart, så 30 studerende starter til september, mens 30 studerende starter til februar 2023.
Du kan se en oversigt over alle UCN's ansøgertal her.
Ansøgninger til videregående uddannelser på UCN
Professionshøjskolen UCN, der har uddannelsessteder i henholdsvis Aalborg, Hjørring og Thisted, har generelt oplevet et fald i antallet af ansøgere i år.
17 procent færre har sendt en 1. prioritets-ansøgning afsted til UCN sammenlignet med sidste år
2.979 har søgt en uddannelse på UCN som deres 1. prioritet. I alt er der modtaget 7.333 ansøgninger
UCN har lukket alle deres engelsksprogede uddannelser, og det er derfor kun muligt at læse en dansksproget uddannelse på skolen
Kilde: UCN