Mor i stort dilemma efter søns ubehagelige oplevelse i Fårup Sommerland
Femårige Milo Toldbod Rudbæk elsker det sus, det giver i maven, når han prøver rutsjebaner.
- Her var der et fællesskab, han var en del af ligesom alle andre børn, men nu bliver det også taget fra ham, lyder det fra moren.
Der er kørestoleramper til forlystelserne, og gæster med et handicap kan få et såkaldt 'vis-hensyn-kort', så de slipper for at stå i kø. Alligevel er det ikke alle handicappede, der er velkomne i forlystelserne i Fårup Sommerland.
Noget som Camilla Toldbods femårige søn har mærket på egen krop.
Camilla Toldbods søn har sygdommen cerebral parese, som har den konsekvens, at han ikke kan gå eller kravle.
Det blev også udslagsgivende, da han mandag ville op at prøve rutsjebanen Saven i Fårup Sommerland. En rutsjebane som den fem årige Milo Toldbod Rudbæk har prøvet mange gange før.
Men denne gang blev han afvist af personalet, fordi han ikke er i stand til at evakuere sig selv i tilfælde af, at der sker en teknisk fejl på rustjebanen.
- Det var et stort nederlag for ham. Han er meget bevidst om, de ting han ikke kan. Eksempelvis når han ser andre børn ude at cykle. Her var der et fællesskab, han var en del af ligesom alle andre børn, men nu bliver det også taget fra ham. Det er uretfærdigt, siger Camilla Toldbod.
Sikkerheden er på tværs
Camilla Toldbod har skrevet til Fårup Sommerland om hændelsen og får i en besked tilbage at vide, at der et en sikkerhedsforanstaltning, der er årsagen til afvisningen.
- Jeg forstår udmærket godt, at der skal være sikkerhed. Jeg forstår ikke, at man ikke kan have en slags sele ligesom, hvis man er ude at klatre, og at han så kunne blive hejst ned i tilfælde af, at folk skal evakueres. For os virker det så simpelt at finde en løsning, fortæller moren.
Men det er nemmere sagt end gjort ifølge den administrerende direktør i Fårup Sommerland, Niels Jørgen Jensen.
- Så vidt jeg ved, er der ikke opfundet en lift, der kan evakuere folk ned fra rutsjebaner i højden. Det er ikke kun gæstens sikkerhed, vi skal tænke på, det er også medarbejdernes. I sådan en situation hvor nogen skal evakueres, er der i forvejen meget at tænke på, siger Niels Jørgen Jensen og tilføjer:
- Det er nogle regler, der er fastsat efter mange års dialog med vores parkforening Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark. Vi har et regelsæt, der ligner hinanden. Det er essensen af mange års erfaring.
Sikkerhedsregler i Fårup Sommerland
Vær venligst opmærksom på de særlige sikkerhedsregler, der gælder for Orkanen, Falken, Flagermusen, Lynet, Mine-Expressen, Træstammerne, Saven og Fønix:
Forlystelsernes udgang kan benyttes for lettere adgang til attraktionen.
En hjælper eller pårørende (over 18 år) SKAL ledsage den handicappede under turen.
Den handicappede SKAL selv kunne stå af og på vognen ved egen hjælp.
Af sikkerhedsmæssige årsager er det ikke muligt for handicappede at benytte ovennævnte forlystelser, hvis de ikke selv har mulighed for at bjærge sig ud ved driftsstop.
Vi gør opmærksom på, at man ved driftstop kan komme til at sidde i vognene/toget i en længere periode, inden man er nede igen. Den handicappede SKAL have gjort sig klart, at de kan håndtere en sådan situation.
Vi gør opmærksom på, at restriktioner på skiltningen ved forlystelserne skal overholdes.
Den administrerende direktør ved ikke, hvorfor det først er nu, at reglerne er blevet håndhævet overfor den femårige.
Har ikke fortalt det til søn endnu
Camilla Toldbod Jensen har endnu ikke fortalt sin søn, at det er permanent, at han ikke længere er velkommen i visse forlystelser i Fårup Sommerland. Hun ved ikke, hvordan hun skal sige det.
- Skal man være ærlig og sige, at det er fordi, at han ikke er som alle andre børn, eller skal man finde på noget helt andet. Det vil være et stort nederlag for ham, siger Camilla Toldbod.