Kort Nyt

Massiv fugledød - nu har Fødevarestyrelsen fået svar på prøver

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere døde fugle på Husmoderstranden i Hirtshals har vækket undren.

Dødsårsagen har nemlig været ukendt. I dag slår Fødevarestyrelsen fast overfor TV2 Nord, at fuglene ikke har været ramt af fugleinfluenza.

- Prøverne var negative, så det kan vi udelukke, siger Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har et overvågningsprogram. I det får de hjælp af Beredskabsstyrelsen til at indsamle døde fugle, som efterfølgende bliver testet for fugleinfluenza.

Efter de negative testsvar er Fødevarestyrelsen nu lige vidt. 

- Vi kan på nuværende tidspunkt ikke klarlægge, hvorfor fuglene er døde, fortæller veterinærchefen.

Om fugleinfluenza

Fugleinfluenza, eller avian influenza, er en smitsom virussygdom hos fugle. Fugleinfluenza skyldes et influenza A virus, som er i familie med det influenza A virus, der giver almindelig sæsoninfluenza.
Smitte til mennesker er sjælden og er overvejende set blandt den lokale befolkning i lande, hvor det er almindeligt med tæt kontakt mellem fjerkræ og mennesker, først og fremmest i Asien. Smitte mellem mennesker er meget sjældent. Der er kun beskrevet enkelte eksempler på person til person-smitte.

Knap 2000 ulovlige våben indleveret i aktion

Siden politiet 1. november iværksatte deres fritlejde aktion, er der indleveret 1766 ulovlige våben i Nordjyllands Politikreds.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Vi sætter virkelig stor pris på den høje tilslutning til frit lejde-aktionen, som vi har oplevet fra borgerne indtil videre. Formålet med aktionen er at reducere mængden af ulovlige våben i samfundet, så våbnene ikke kan havne i de forkerte hænder, og knap 25.000 indleverede effekter på aktionens første 26 dage er helt klart godkendt, lyder det fra politikommissær i Rigspolitiet Sune Fletcher Hjortel, der er med til at koordinere frit lejde-aktionen.

Frit lejde aktionen har med to dage tilbage sat rekord. Hvor der i 2017 blev indleveret 24.546 våben i en lignende aktion, er der indleveret 24.766 våben i 2024.

I Nordjylland kan man indlevere våben på politistationerne i Aalborg, Hjørring, Hobro og Frederikshavn.

Opgørelsen over indleverede våben i Nordjylland, dækker ikke Thisted og Morsø, der hører under Midt- og Vestjyllands politikreds.

Hul på gasledning midt i Thisted

Naturgasselskabet Evida har 13.25 alarmeret Nordjyllands Beredskab om et brud på en gasledning.

Derfor er Nordjyllands Beredskab til stede ved Thisted Bibliotek, hvor de har spærret af. Det er nemlig der, den utætte ledning befinder sig under jorden.

Mens Evida graver ned til problemet står beredskabet klar, hvis der skulle ske en antænding i forbindelse med det tunge gravearbejde.

- Vi er her i en times tid endnu, og vi forventer at afspærringen her foran biblioteket fortsætter frem til 15.30-16.00-tiden.

Der er altså ikke noget at være bekymret for for borgerne. De skal blot køre ad alternative ruter, hvis de skal frem til biblioteket.

Flere nordjyder nomineret til Årets Sportsnavn

Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark har offentliggjort de sidste fem nominerede til Årets Sportsnavn 2024, og flere nordjyder og nordjyske spillere er at finde blandt.

Blandt de sidste fem navne er den nordjyske cykelrytter Jonas Vingegaard, der vandt titlen tilbage i 2022.

Derudover er mændenes håndboldlandsholdet også nomineret, efter de vandt OL-guld i sommer.

På holdet var flere Aalborg Håndbold-spillere at finde. Både veteranerne Henrik Møllgaard og Niklas Landin, men også Thomas Arnoldsen var at finde, og så var de nordjyske knægte Magnus Saugstrup og Simon Hald også en del af holdet.

Dog var sidstnævnte ikke med hele turneringen, da han blev skadet.

Læsø Kommune bliver en del af Nordværk

Fra nytår får affaldsselskabet Nordværk en syvende ejerkommune.

Her bliver Læsø Kommune nemlig en del af affaldsselskabet, der i dag er ejet af de seks nordjyske kommuner Aalborg, Hjørring, Jammerbugt, Brønderslev, Rebild og Mariagerfjord.

I forbindelse med, at Læsø Kommune indtræder i Nordværks ejerkreds, bliver en række affaldsopgaver på øen overdraget til Nordværk.

Fra 2025 vil affaldsselskabet derfor stå for modtagelse, omlastning og afsætning af affald, modtagelse af farligt affald, deponi samt udbud af forbrændingsegnet affald fra Læsø.

Læsø Forsyning vil dog fortsat stå for indsamling af affald samt driften af kommunens genbrugsplads.

Her er nordjydernes foretrukne aftenretter

Det kan rumstere i hovedet hele dagen. Spørgsmålet om hvad aftenens måltid skal være.

En ny undersøgelse viser, hvad nordjyderne typisk ender med at ty til. Pizza er det mest udbredte aftensmåltid i Nordjylland efterfulgt af burger, som kommer ind på en andenplads.

Rugbrød med pålæg er at finde på en tredjeplads, mens henholdsvis bøf og kylling med kartofler og/eller grønt fuldender top fem.

De nye tal stammer fra undersøgelsen Madkultur24, som kortlægger danskernes måltidsvaner.