Majbritt sendes i jobtilbud for 35. gang: - Når det er værst, sidder jeg herhjemme og tuder
Foto: TV2 Nord
På trods af en lang række diagnoser står Majbritt Hansen til at skulle sendes i aktivering igen.
Efter mere end 20 år på kontanthjælp og fem år som flexjobber har Majbritt Hansen været sendt ud i mere end 34 aktiverings-og praktiktilbud - og nu har hun mistet modet.
Selvom 61-årige Majbritt Hansen fra Hjørring døjer med blandt andet diabetes, knogleskørhed og slidgigt i ryg og knæ frygter hun, at hun på onsdag bliver sendt ud i et nyt jobtilbud.
Og hun er ikke sikker på, at hun kan klare det.
- Det påvirker mig meget psykisk. Når det er værst, sidder jeg herhjemme og tuder. Det sidste jobtilbud, jeg var ude i, var i en butik, hvor jeg skulle sætte varer på plads to timer ad gangen. Jeg var nødt til at tage smertestillende medicin før jeg gik på arbejde og igen, når jeg kom hjem, siger Majbritt Hansen.
Overrasker udvalgsformand
Hun synes selv de mange aktiverings -og praktiktilbud har været nytteløse.
Efter 20 år på kontanthjælp fik hun i 2018 tildelt flexjob, da hun havde søgt om førtidspension. På trods af hendes mange diagnoser blev det vurderet, at hun kan arbejde seks timer om ugen – typisk to timer ad gangen over tre dage.
- Hver gang jeg kom hjem fra butikken, måtte jeg hen og lægge mig på sofaen i et par timer eller mere. Jeg er jo ikke ung længere, så der er en begrænsning på, hvor længe de skal blive ved med at sende mig ud i aktivering. Jeg mener godt, man kunne tage lidt aldershensyn, siger Majbritt Hansen.
Majbritt var langt bedre tjent med at få en førtidspension
Bjarne Laustsen (S), formand for Folketingets Beskæftigelsesudvalg
Formand for Arbejdsmarkeds - erhvervs- og uddannelsesudvalget i Hjørring Kommune, Per Møller (K) er overrasket over sagen.
- Jeg synes 35 aktiveringer lyder af mange, men vi følger den lovgivning, som er lavet på Christiansborg. Der er mange gode elementer i vores beskæftigelsessystem, men der er også 30.000 siders lovstof, som betyder, at vores medarbejdere på jobcenteret skal håndtere en rigtig svær og kompleks lovgivning, og så kan vi engang imellem ryste på hovedet over, at vi har nogel sager, som bliver for langstrakte og urimelige, siger Per Møller.
Mød Majbritt i videoen her:
Kan blive trukket i ydelse
Også Bjarne Laustsen (S), formand for Folketingets Beskæftigelsesudvalg erkender, at det ikke giver mening at sende en person som Majbritt i aktivering så mange gange, som hun er blevet.
- Det lyder vanvittigt, og jeg synes, det er for mange ressourcer at bruge fra Jobcenterets side på en person, der kan arbejde så lidt efterfølgende. Man skal ikke pine folk lige før de kan komme på pension, og i tilfældet her synes jeg, man skal stoppe, for det fører ikke til noget. Majritt var langt bedre tjent med at få en førtidspension, siger Bjarne Laustsen.
Det drømmer Majbritt Hansen også om, men hun har foreløbigt søgt to gange og har fået afslag. Nu er hun nervøs for, hvad der sker på onsdag, hvis hun bliver tvunget i jobtilbud igen.
- De har truet med at trække mig i min ydelse, hvis jeg bliver væk, og der er i forvejen ikke meget at gøre med. Jeg er på den lave kontanthjælpssats, og det betyder, at jeg lige akkurat kan betale min husleje og de faste udgifter – og så er der knap 2000 kroner tilbage til resten, siger hun og fortsætter:
- Jeg står tit i den situation sidst på måneden, at jeg må vælge mellem at købe mad eller medicin, for jeg har ikke råd til begge dele.
Kræver mange ressourcer
Per Møller opfordrer kraftigt regeringen til at få reformeret lovgivningen på området, så den både tager hensyn til borgere som Majbritt og gør op med de endeløse aktiveringstilbud, som kommunernes jobcentre skal bruge ressourcer på:
- Jeg synes, det er dybt frustrerende at høre, at Majbritt er tvunget til at vælge mellem mad og medicin. Det er meget bekymrende for vores velfærdssamfund, og det kan vi ikke være bekendt. Mit parti ønsker en kraftig reform på beskæftigelsesområdet, så vi får et system, der er til for borgernes skyld og ikke systemet selv, siger konservative Per Møller.
Bjarne Laustsen er faktisk meget enig med sin nordjyske kollega i Hjørring. Der skal laves om på reglerne – og arbejdet er i gang:
- Med alle de diagnoser, jeg har set, Majbritt har, så giver det ingen mening at hejle hende igennem flere udsigtløse aktiveringstilbud. Der skal være mindre detailstyring fra Christiansborgs side, så man kan lade fornuften råde oppe i Hjørring. Vi bliver nødt til at afbureaukratisere hele det her område og lave reglerne om, siger Bjarne Laustsen.
Har du et godt tip?
Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.
Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.
Majbritt Hansen tør ikke andet end at møde op til jobsamtalen på Jobcenteret på onsdag, selvom hun egentlig har lyst til at gøre oprør.
- Jeg er jo vant til at gøre, som de siger, men jeg synes ikke det er rimeligt. Jeg ønsker bare en førtidspension, så jeg ikke skal gå og frygte for min økonomi. Hvis de kommer med et job til mig på onsdag, så er det typisk begrænset til måske 13 uger, og så ryger jeg tilbage i rumlen igen, siger Majbritt Hansen og slutter:
- Jeg kan ikke blive ved med at klare det.