Landsby kæmpede med næb og kløer for fjernvarme: Nu har byen fået en nedslående besked
Foto: Poulstrup og Omegns Borgerforening
Bestyrelsen i Vrå Varmeværk har besluttet ikke at gå videre med fjernvarme til Poulstrup.
På trods af borgerforeningens store anstrengelser, er det nu besluttet, at der ikke kommer fjernvarme til Poulstrup.
Fjernvarme eller ej. For landsbyen Poulstrup i Hjørring Kommune kunne muligheden for en ny og billigere varmekilde blive et spørgsmål om liv eller død.
Sådan lød det fra borgerforeningens formand, Annemette Kjær Pedersen, i midten af november. Skolens varmeregning havde vokset sig stor, og hvis skolen måtte dreje nøglen om, så ville Poulstrup blive en spøgelsesby, sagde hun.
Ved to særskilte borgermøder om emnet var fremmødet stort, og ligeså var opbakningen fra byens borgere. Derfor gik Vrå Varmeværk i gang med at afsøge muligheden for at etablere fjernvarme i byen, men nu er projektet lagt i graven, lyder det i en pressemeddelelse fra varmeværket.
Mangler syv husstande
I Poulstrup er der omkring 220 husstande, som potentielt kunne komme under Vrå Varmeværks fjernvarme. Erfaringer viser, at omkring 70 procent af husstandene vælger at sige ja til fjernvarme, hvis det bliver etableret.
Aftalen var, at beregningerne for projektet ville blive lavet, hvis 100 husstande forhåndstilmeldte sig. Nu er forhåndstilmeldingerne talt op, og resultatet er, at 93 husstande har skrevet sig op til fjernvarmen. Det er syv for lidt, og dermed vil prisen for den enkelte bolig blive for dyr, vurderer varmeværket.
Varmeværket ville have haft 150 forhåndstilmeldinger, men lovede at genberegne, hvis der kun kom 100. Derfor er der alligevel et stykke op til, hvad, Vrå Varmeværk mente, var nødvendigt.
Desuden har de seneste måneders prisstigninger sat en yderligere kæp i hjulet for projektet.
Finn Pedersen, der er driftsleder på varmeværket, har indhentet opdaterede priser, der viser, at etableringen af transmissionsledningen er steget med næsten en million kroner. Også omkostninger til stikledninger og distributionsnettet er forøget med 570.000 kroner.
Når der så kun er 93 husstande til at betale for etableringen, løber andelen af den enkelte husstands samlede pris op i kr. 156.000.
Faldende gaspriser
Gaspriserne har den seneste tid været faldende, og nu ser det også ud til at priser på brænde og træpiller nærmer sig normale tilstande.
Ifølge varmeværkets formand kan det være medvirkende til, at det ikke er lykkedes at opnå større tilslutning til projektet.
- Det er naturligvis forståeligt, men ærgerligt for de 93 husstande som har et ønske om at komme på fjernvarme, og det bliver desværre ikke billigere i den nærmeste fremtid, siger Niels Henrik Nielsen, der er formand for Vrå Varmeværk.
Der er varslet yderligere prisstigninger for gravearbejde og VVS på mellem fem og 10 procent fra april/maj 2023.