Kystsikring skal stå sin prøve under stormen
En kystsikring af pil på stranden ved Nørre Lyngby ved Løkken er kommet under pres, nu hvor stormen Malik er gået i land på vestkysten.
Lørdag sidst på eftermiddagen nåede vindstyrken op på orkanstyrke i Nørre Lyngby.
Her besluttede en gruppe beboere i 2018 at sikre skrænten mod havet med pil. Den kommer til at stå sin prøve de næste mange timer.
Beslutningen om sikringen af kysten var ikke svær at tage, fortæller Jørgen Jørgensen, PR-ansvarlig for Nørre Lyngbys kystsikringsforening.
- Alternativet var jo, at over en årrække vil denne her lille landsby med 7-8 huse her ude på kanten, vil forsvinde.
Han har oplevet, at hans eget hus er rykket meget tæt på havet.
- Da jeg købte huset i 1993, havde jeg 48 meter ud. Nu har jeg 22. Og det havde jeg også, da vi etablerede kystsikringen.
Billigt og miljøvenligt
Brugen af pil til at sikre kysten var oplagt.
- For det første kostede det jo kun en tredjedel af den hårde sikring med granik. For det andet er det prøvet af i Tyskland og Holland - i Holland over 100 år, fortæller Jørgen Jørgensen og fortsætter:
- Samtidig var det pil, der stod lige på den anden side af vejen. Så det var også mere miljøvenligt end at transportere granit fra Norge.
Jørgen Jørgensen er ikke i tvivl om, at kystsikringen har virket.
- Tidligere oplevede vi, at når vinden kom fra vest, nordvest eller sydvest, så stod bølgerne op i skrænten og fjernede sand og det nederste af skråningen., som så stod lodret. Og så gled jorden ned og skrænten fortsatte med at indskrænke sig endnu mere, siger han.
- Jeg har oplevet på én nat, at der røg fem meter. Det var under stormen "Egon", fortæller Jørgen Jørgensen.
Han håber, at kystsikringen viser sit værd denne gang.
- Hvad der sker, ved vi jo ikke. Kystsikringen vil få tæsk, men skrænten vil stadig være der, forudser han.