Kommunen skal spare - Nikolaj frygter det ændrer hans liv
Hjørring Kommune skal spare 60 millioner, og derfor foreslås det at lukke tre ud af fire væresteder inden for socialpsykiatrien.
- Jeg er bange for, at jeg bliver indlagt på Brønderslev Psykiatriske Skadestue, hvis de lukker det her (værestedet, red.) Det ville være forfærdeligt - det er altså ikke et rart sted at være. Det her værested er hele mit liv.
Sådan lyder det fra Nikolaj Møller Pedersen, som lider af skizofreni og derfor er fast bruger af værestedet Huset i Overgade i Hjørring.
Han og andre psykiske sårbare borgere er nervøse for kommunens sparekatalog for de kommende budgetforhandlinger, hvor et af udvalgets forslag er at lukke tre af de fire væresteder, der er i kommunen. Foruden Hjørring er det Hirtshals, Sindal og Vrå.
- Jeg nyder at komme der og har min daglige gang der. Det ville ændre mit liv drastisk på en negativ måde, siger Nikolaj Møller Pedersen.
Hverdagen på værestedet
Hver eneste dag bruger Nikolaj Møller Pedersen værestedet Huset i Overgade. Her kommer han primært for samværet med de andre sindslidende. De sludrer, drikker kaffe, spiller pool, laver mad og deler stort og småt.
- Jeg er der hver dag fra ni til 15, og så er min dag ligesom reddet. Bagefter kan jeg gå hjem og se fjernsyn og være mig selv med ro i sjælen, lyder det fra værestedsbrugeren.
Det er på Huset i Overgade, at Nikolaj Møller Pedersen har stiftet de fleste af sine bekendtskaber, ligesom han også har fundet sin kæreste på værestedet.
- Det er guld værd for mig den dag i dag, og jeg begynder næsten at græde ved tanken om, at det vi har der, det skulle stoppe, siger han.
Forstår bekymringen
Udvalgsformand Claus Mørkbak (V) har været rundt på værestederne i kommunen, og han kan godt forstå brugernes bekymring.
- Jeg forstår absolut, at de er nervøse. De væresteder er jo livskvalitet for borgerne. Hvis det er det håndtag her, vi griber i, så tror jeg vi, skyder os selv i foden. Så skal borgerne jo i et andet tilbud, som bare er dyrere. Men vi er jo desværre nødt til at se, hvad vi kan gøre, når vi får opgaven at spare på de forskellige poster, siger han.
Claus Mørkbak forklarer forslaget med, at udvalget skal finde besparelser for 2,5 procent af budgettet, hvilket betyder, at der skal spares for 34 millioner. Han understreger dog også, at de reelle besparelser kan ende med at blive markant mindre.
- Det er ikke et mål i sig selv at lukke de her væresteder. Vi ved, de er vigtige. Men vi har en budgetproces, hvor vi skal reducere vores samlede budget med 60 millioner på tværs af hele det kommunale system. I det udvalg er der lange lister med ting, man kan skære ned på. Det betyder ikke, at vi har interesse i det, lyder det.
Hvad er et værested?
Et værested er et opholdssted hvor man kan komme forbi og mødes med ligesindede. Det kan være til fællesaktiviteter og diverse arrangementer, hvor fokus er på socialt samvær og personlig udvikling.
Huset i Overgade er et aktivitets- og samværstilbud, et fristed der lægger stor vægt på brugerindflydelse. De brugere der ønsker det inddrages i flest mulige beslutninger og aktiviteter i og omkring Huset.
Her kan de psykisk sårbare borgerne hente støtte og hjælp til at udvikle og forstærke personlige ressourcer, så de får mulighed for at mestre din tilværelse på nye måder. Huset i Overgade skriver følgende på deres hjemmeside:
"Huset rummer kontorer og arbejdsrum for både personale og brugere, spille- og legerum samt caféen, hvor der er mulighed for at komme og opholde sig som cafégæst og købe eller lave et billigt måltid mad.
Du har også tilbuddet om, at deltage i vores forskellige planlagte aktiviteter og arrangementer om eftermiddagen og aftenen. Vi arrangerer f.eks. fællesspisning, spiller spil og holder hyggeaftener. Vi tager også på museum eller går i biografen. Du er selvfølgelig meget velkommen til at komme med forslag eller selv planlægge aktiviteter og arrangementer.
På værestedet inddrages man i beslutninger og praktiske opgaver efter lyst og evne. Huset tilbyder at være det væksthus, hvorfra du i dit eget tempo og ud fra dine individuelle personlige kompetencer kan få hjælp til at forbedre din livssituation.
Derudover tilbyder Huset også vores brugere motion, da vi indgår i et samarbejde med idrætsforeningen IFS-Hjørring. IFS-Hjørring er en idrætsforening drevet af og for mennesker med sindslidelser og psykisk sårbarhed. Aktiviteterne spænder vidt lige fra det stillesiddende til mere fysisk betonede aktiviteter."
Kilde: hjorring.dk
185 sindslidende borgere
I foreslaget om at lukke de tre væresteder, står der, at kommunen kan iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. På det socialpsykiatriske område udgøres det tilbud af fire væresteder i henholdsvis Vrå, Hirtshals, Sindal og Hjørring.
Målgruppen er voksne borgere med psykiske lidelser, og der er ansat 14 medarbejdere i de fire tilbud.
I samme dagsorden estimeres det, at der er 25 borgere tilknyttet værestedet i Sindal, 35 tilknyttet Bøjen i Hirtshals og 45 borgere tilknyttet Stokrosen i Vrå, mens 80 kommer i Huset i Overgade i Hjørring. Det er i alt 185 sindslidende borgere.
- Der er ikke ret meget, der taler for, at vi skal lukke det tilbud, siger Claus Mørkbak og fortsætter:
- Der er nærmere noget, der taler i mod. Vi gør deres liv dårligere, samtidig med at vi kommer til at bruge flere penge. Men når vi samlet skal finde så store besparrelser i byrådet om året på driften, så er vi også nødt til at undersøge, hvor der er penge at spare, lyder det.
Værestederne er forebyggende
Det foreslås kun at bevare værestedet i Hjørring by. Besparelsen udgøres på den måde af driftsbudgetterne for de tre nedlagte væresteder samt lønudgifter, her foreslås det til gengæld at lægge flere krafter ind, da man er opmærksom på vigtigheden af værestederne:
- De er i karakteren af forebyggende, for at borgeren ikke kommer over i en situation, som vi kunne komme til at tage hånd om senere, siger Claus Mørkbak.
Men det er usikkert, hvor mange flere borgere, der vil komme i Huset i Overgade i Hjørring, hvis de øvrige væresteder lukkes. Spørger du Nikolaj Møller Pedersen, er det usandsynligt at mange rykker med:
- Jeg tror ikke, at personerne i de små væresteder vil komme herind og bruge tilbuddet. Mange af os er jo vanemennesker. Vi har brug for struktur, og jeg synes, det er synd, at det er her, de overvejer at spare penge, lyder det.
Nikolaj Møller Pedersen er bange for, at en lukning af værestederne ville kræve flere indlæggelser for de psykisk syge:
- På værestederne er der fantastisk samvær, vi støtter hinanden, bakker hinanden op og bekymrer os for hinanden, som ingen fagperson kan. Det er et helt forkert og farligt sted at spare penge, siger han.
Den endelige beslutning om besparelser i kommunen bliver truffet i løbet af oktober.
TV2 Nord besøgte Nikolaj Møller Pedersen på værestedet i 2013. Se indslaget her: